Stres; Kişiyi anlık olarak bir tehditle veya mücadele gerektirecek bir durum ile karşı karşıya bırakan koşullarda ortaya çıkan biyolojik, fizyolojik ve psikolojik reaksiyonlardır. Günlük yaşamda her bireyin yaşayabileceği doğal bir tepkidir. Aynı zamanda bireyin tehdit olarak adlandırabileceği durumlara karşı da tetikte tutmaya yarar. Stres tepkileri kişiye özgü tepkilerdir. Bir olay sizin için stresli bir olay gibi görünmeyebilir ancak bir başkası için oldukça stresli bir süreç de olabilir.
Stresin fiziksel tepkileri arasında; kalp çarpıntısı, vücut sıcaklığının artması, mide bulantısı, uyku problemleri gibi önemli tepkiler vardır. Psikolojik belirtileri arasında ise; odaklanma problemi, unutkanlık, dalgınlık, sinirli ve kaygılı bir ruh hali, üzüntülü veya öfkeli bir duygusal karışıklık görülebilir. Stres kronik bir hale geldiğinde kişiye ciddi zararlar verebilir. Kronik stres, yaşayan bireyin psikolojik sağlığının dışında sosyal ilişkileri ve iş hayatı da zarar görebilir.
Stres ile başa çıkabilmenin en iyi yolu stresli durumları saptayabilmektir. Bu durumlar belirlendikten sonra kişi odaklandığı negatif durumlar dışında, pozitif yönleri görebilmesi, günlük rutinlerinde değişikliğe gitmesi uyku ve beslenme konusunda daha dikkatli ve sağlıklı bir yol izlemesi aynı zaman da egzersiz yöntemleri ile yaşamını sürdürmesi stres ile mücadele de oldukça önemlidir. Stres hormonları, fiziksel egzersizler sırasında bir dengelenme yoluna giderek bireyin gerginliğini azaltır.
Dengeli ve sağlıklı besinler tüketildiğinde birey stres ile mücadelede gerekli enerjiyi sağlayabilir ve çeşitli aktivitelerle odak noktasını değiştirebilir. Her sabah yapılan kahvaltı bile stres ile mücadele de oldukça mühimdir. Günlük yürüyüşler de stres tepkilerini yine azaltacaktır. Tüm bunların dışında yine de bu tepkileri durduramıyorsanız ve bu günlük işlevselliğinizi bozuyorsa mutlaka bir uzmandan destek almak da önemlidir.