Lise eğitimimi bitirip mezun olduğumda, çalışmalarını Ankara devlet konservatuarında sürdüren, Ankara çok sesli korosu sınav ile öğrenci alacak ilanını gazeteden gördüm.Uzun yıllardır konservatuara girme hayalim vardı, en azından çok sesli koro sınavını kazanırsam belki konservatuar hayalimide gerçekleştiririm diye hemen okula gidip müracaat ettim. Sınav günü geldi çattı, sınava girecekler ile birlikte adımızın okunmasın beklemeye başladık.Çok sesli müzik ile ilgim TRT çok sesli korosunun televizyondaki konserlerin izlemek olmuştu.

Kapıda ki görevlinin, adımın okuması ile bütün vücudumu büyük bir heyecan kapladı.Konservatuvarın büyük tiyatro salonunda koltukların arasında ilerleyip, daha önce tanışmış olduğum, sınav bilgi kağıdımı masada oturan jüri başkanı Muzaffer Arkan’a uzattım.Bir elimde de söyleyeceğim müzik parçasının notaları vardı. Sahnede bulunan piyanistin yanına çıkmamı söylediler, sahneye nasıl yürüdüm çıktım heyecandan bilemedim.Hangi parçayı söyleyeceğimi sordular.Sınav için söyleyeceğim şarkı”İlkbahar” ile ilgili bir çocuk şarkısıydı.


Piyaniste notamı verdim ve şarkıyı söylemeye başladım.Sorunsuz parçayı piyanistle güzel bir uyumla söyleyip bitirdim.Başka parça var mı dediler, sadece bir parça hazırlamıştım. Jüri sahneden inip yanlarına gelmemi istediler.Yanlarına gittiğimde önce ellerime baktılar, sağa sola dönme mi istediler.Kendi aralarında bir şeyler konuşup dışarı çıkabileceğim belirttiler. Sınav kapısından çıktığımda kan ter içindeydim. Sıvava girecekler, içeride neler sorduklarını vs ne yapmak gerektiği, soru bombardımanına beni tuttular, kısaca onlara içeride yaşadıklarımı anlattım.

O gün sınav sonucu açıklandı ve koro sınavını kazanmıştım. Aradan iki yıl geçti.Muzaffer Arkan hocam birgün “çocuklar amatör olarak bu koroda güzel işlere imza atıyoruz, size tavsiyem konservatuar sınavlarına girip diplomalı müzisyen olun”. Bu tavsiye, benim gibi yüzlerce müzisyen adayına söylenmiş bir söz ve mesleğimizi seçmemizde çok değerli bir tavsiye olmuştur. Konservatuvar sınavına girdik, iki aşamalı sınav sonunda, üçyüz elli kişi arasında dokuz kişi sınavı kazandık. Ülkemize çok sesli müzik ve klasik müzik dalında binlerce sanatçı yetiştiren çok değerli öğretmenim Muzaffer Arkan olmuştur.Kendisini saygıyla anıyorum.

Prof. ARKAN, 15 Nisan 1923’de Konya – Seydişehir’de doğdu. Aile içerisinde ağız mızıkası, keman ve ud çalabilme isteği ile müzik başarısı gösteren Arkan, ilk müzik eğitimine Konya’da Müzik Öğretmeni Arif Şahap Öktem ile başladı ve kısa bir süre içerisinde keman başta olmak üzere çeşitli telli, yaylı, nefesli ve vurmalı çalgıların birçoğunu çalmayı başardı. Bu arada bestendenemeleri de yaptı.İlk, orta ve lise öğrenimi esnasında Okul ve Halkevi Orkestraları ile Korolarında ilk önce üye ve sonraları Şef olarak görev aldı. Amatörce yaptığı çalışma ve etkinliklerindeki bu gelişme, kendisinin profesyonel bir sanatçı olma isteğini artırdı. Bunun sonucu olarak liseyi bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuarı’nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümüne giren ARKAN, Ferhunde ERKİN ’le 8 yıl piyano, Ferit ALNAR ve Prof.Eduard Zuckmayer ile birer yıl armoni çalıştıktan sonra, 6 yıl da A.Adnan SAYGUN ’un sınıfında çalışmalarını sürdürerek bu bölümden mezun oldu.

Aynı yıl mezun olduğu okula öğretim görevlisi olarak atanan Muzaffer ARKAN, 1951 yılında Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre’de düzenlenen Uluslararası Müzik Seminer ve Kongrelerine katıldı.Konservatuardaki hizmet süresi içerisinde kulak terbiyesi, solfej, armoni, enstrüman bilgisi, form bilgisi, piyano ile partitür çalma, müzik analizi, kontrapunkt, koro ve koro yönetimimdersleri verdi.Ülkemizde çok sesli müziğin benimsenip yayılması için çeşitli oda müziği, Ankara Müzik sevenler Orkestrası, Ankara Radyosu Öğrenci Orkestrası, Ankara Milli Kütüphane Orkestrası, Ankara Radyosu Çocuk Birliği Korosu, Ankara Radyosu Gençliğin Sesi Programı, Ankara Çocuk, Gençlik, Madrigal, Kızlar, Erkekler ve Çoksesli Korosu gibi, müzik toplulukları kurarak bunlarla yurtiçi ve yurtdışında sayısız sanat etkinliklerinde bulundu.

Ülkemizde tek ve toplu şarkı söyleme geleneğinin tesisi ve çok sesli müziğin benimsenip yayılması için ilk girişimci üyesi olarak 1973 yılında A.Adnan Saygun, Cevad Memduh Altar, Mithat Fenmen, Sevda And, Cenap And, Saadet Berna ve Samim Bilgen İle birlikte Ankara Çoksesli Müzik Derneği’ni kurmuşlardır. İlk yıllardan itibaren dernek bünyesinde oluşturulan çocuk, gençlik ve yetişkinlerden oluşan koroları ile yurtiçi ve yurtdışında sayısız konser ve sanat etkinliklerinde bulunmuştur.

Katılmış olduğu Uluslararası Koro Festival ve Yarışmaları’nda ülkemize 9 kez dünya birincilikleri olmak üzere pek çok ödüller kazandırdı.Uzun süre Ankara Çoksesli Müzik Derneği’nde Genel Başkan, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı ve Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde Öğretim Üyesi ve Koro Şefi olarak görev yapmış olan Prof. Muzaffer ARKAN, 10 Temmuz 2006 Pazartesi günü vefat etmiştir.