SEVGİ GÜLDOĞAN
Altındağ’da bulunan ve Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserlerin kronolojik olarak sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Gazi Üniversitesi Vakfı Okulu öğrencileri kilden yapılmış eserlerini sergiledi ve okulun öğrencilerinden oluşan koro seslendirdikleri türkülerle müzeye gelen ziyaretçilere sanat dolu dakikalar yaşattı.
8 Şubat 2025 Cumartesi günü "Anadolu Öyküsü" adlı düzenlenen etkinlik, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Gazi Üniversitesi Vakfı Okulları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gelecek nesillere sanatı ve kültürel değerleri benimsetmek ve bu alanda eserler üretmelerini sağlayarak, kültürel mirasın korunmasına ve yaşatılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç gerçekleştirdi.
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ MÜDÜRÜ YUSUF KIRAÇ, MÜZEYİ TANITTI
Kıraç, konuşmasında salonda bulunan herkesi selamlayarak “Değerli sanatçı arkadaşlar, genç kardeşlerimiz Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne hoş geldiniz. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde malumunuz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi devam ederken Ankara’da bir “Eti Müzesi kuralım” fikrinden yola çıkılarak 1921 yılında kuruldu. O zamanki ismi "Asar-ı Atika Ankara Müzesi" olarak kurulmuştu. Sürekli olarak bu etkinlikleri müzemizde yapmaya başladık. Bu etkinlikleri müzemizde yapmamızın bir sebebi var. Bu müze malumunuz olduğu üzere, Malumunuz bu müze1997 yılında Avrupa’da “Yılın Müzesi “ ödülünü almıştı. Peki, kriterler neydi? Beş başlıkta incelenmişti. Bunlardan bir tanesi eser bakımından yetkinliği var mıdır? Müzemiz MÖ 1 milyon yıldan Cumhuriyet’e kadar Anadolu’da tüm medeniyetlerin eserleri görebileceğiniz bir müze. Hatta Dünya’da böyle birkaç örnek müze var. Ama bizi onlardan ayıran en önemli özellik, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde hiçbir eser kaçakçılığa konu olmamıştır.” şeklinde açıklamalara yer verdi.
Ankara özelinde 8 farklı bölgede arkeolojik kazıların ve bilimsel çalışmaların hala devam ettiğini bildiren Kıraç “Kazılardan çıkan eserlerimizle ilgili bilimsel faaliyetlerimiz devam ediyor.2025 yılında da İl Kültür Müdürlüğümüzün katkılarıyla Cumhuriyet’in yüzüncü yılında da Ankara Arkeolojisi diye prestijli bir kitapla yayınımızı sürdüreceğiz” dedi.
EĞİTİMCİLERDEN ANLAMLI MESAJLAR
Gazi Üniversitesi Vakfı Okulları Genel Müdürü Macide Kutay, protokolü, konuk ve öğrencileri selamlayarak “Bugün tarihimizin ve kültürümüzün izlerini taşıyan bu eşsiz mekânda, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Medeniyetlerin beşiği olan bu topraklarda geçmişin izlerini geleceğe taşımak için buradayız. Bu özel günde öğrencilerimizin emekleriyle ortaya koyduğu eserleri ve onların içten sesleriyle sunacakları koro performansını hep beraber izleyeceğiz. Bugün burada, sadece bir etkinlik düzenlemiyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizin sanatla, kültürle ve tarihle bağ kurmalarına, özgüvenlerini geliştirmelerine ve kendilerini ifade etmelerine imkân tanıyoruz. Kültürel mirasımızı tanımak, onu sahiplenmek ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur.” şeklinde konuşma yaptı.
Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık ise, konuşmasına başlamadan önce salondaki herkesi selamlayarak etkinliğin hazırlanması aşamasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerini iletti.
Işık, “Malumunuz biraz önce saygıdeğer müze müdürümüz bahsettiler; Türkiye Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023’ten bu yana Türkiye Yüzyılı olarak nitelendirdiği yüzyılı yaşarken, sayın bakanımızın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla kamuoyuyla paylaşmış olduğu modele baktığımızda sloganımız “Türklerde geleceğe” sloganıyla olayı değerlendirdiğimizde çocuklarınızın içinde var olan “zevki selim “ anlayışının ortaya çıkarılmasında emeği geçen kıymetli öğretmenimize de bu noktada baktığımızda Maarif Modeli ile bu yolda bir çalışma yaptığı için teşekkür ediyorum “ diyerek sözlerini noktaladı.
KÜLTÜR VE SANATIN ÖNEMİ VURGULANDI
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya, 8 Şubat’ta düzenlenen "Anadolu Öyküsü" sergisi açılışında yaptığı konuşmada, Şeyh Edebali’nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü hatırlatarak başladı. Karakaya, "İnsan nasıl yaşar?" sorusuna da cevap vererek, "İnsan ahlakla, sanatla, kültürle ve adaletle yaşar. Gençlerimizi yetiştiren ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimiz, bu değerleri onlara kazandırarak sanat ve kültür alanındaki yeteneklerin açığa çıkmasına katkı sağlıyorlar." dedi.
Karakaya, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, "Müzemizdeki kadim medeniyetlerin eserlerinin özenle sergilendiği bu nadide mekânda, kültürel değerlerin yaşatılmasına yönelik birçok etkinlik düzenleniyor. Bu çalışmaların devamını da inşallah sürdüreceğiz." diye konuştu.
Karakaya, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle birçok okulda yapılan çalışmaların, çocuklar için büyük bir fırsat sunduğunu vurgulayarak, "Bu vesileyle düzenlenen resim sergisi ve koro çalışması için tüm öğrencilere, öğretmenlerimize ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca kıymetli velilerimize de hoş geldiniz diyorum. İnşallah güzel bir sergi olur," ifadelerini kullandı.
Gazi Üniversitesi Vakfı Okulları Genel Müdürü Macide Kutay, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık ve Müze Müdürü Yusuf Kıraç’a teşekkür plaketi takdim etti.
Etkinliğin devamında okul öğrencilerden oluşan koro, salonda bulunan misafirlere tamamı Anadolu türkülerinden oluşan 5 şarkılık bir repertuar sundu.
Koro performansının ardından öğrencilerin ve Görsel Sanatlar öğretmeni ve etkinlik koordinatörü Buket Demir’in emek ve katkılarıyla kil malzemeden oluşturulan öğrenci emeği sanat eserleri ziyarete açılarak protokolün beğenisine sunuldu.