Jeoloji Mühendisliği Bölümü Emekli Profesörü Bektaş, İstanbul'un beklenen depreminin büyük değil, orta büyüklükte olacağına dikkat çekti ve kesin zaman tahmininin yapılamayacağını vurguladı.

Ana Marmara Fayı'nda kilitlenme ve sürünme farklılıkları

Osman Bektaş, paylaşımında  Marmara Bölgesi'nde yer alan Ana Marmara Fayı'ndaki farklı hareketlerin, depremlerin büyüklüğünü ve zamanını etkilediğini açıkladı.

Fayın kilitli kısımlarının deprem enerjisi biriktirdiğini, sürünen ve kayma bölgesindeki kısımların ise deprem enerjisi birikimi sağlamadığını "İstanbul'u ancak orta büyüklükte  deprem tehdit edebilir. Ana Marmara Fayının kilitli kısımları deprem enerjisi biriktirirken sürünen kısımları az, tam kayan kısımları ise hiç deprem enerjisi biriktirmez." sözleri ile ifade etti.

1912 Ganos ve 1999 İzmit büyük depremlerinin kilitlenme derinliği 15 km olup1912 Ganos ve 1999 İzmit büyük depremlerinin kilitlenme derinliğinin 15 kilometre olduğunu hatırlatan Bektaş, bu derinliğin zamanla artarak merkezi Marmara'da 5-8 kilometreye kadar düştüğünü söyledi.

2019 Depremi fayın sürünme bölgesinde

Bektaş, 2019'daki M 5.8 büyüklüğündeki depremin, fayın sürünme bölgesinde gerçekleştiğini açıkladı. Bu da büyük depremlerin yerine orta büyüklükte depremlerin olacağına işaret etti. İstanbul'da meydana gelmesi muhtemel depremin, bu bölgedeki hareketlilikle ilişkili olduğunu söyledi.

Deniz Şehitlerini andı Deniz Şehitlerini andı

Tarihi Depremler ve Gelecek Tahminleri

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Emekli Profesörü Bektaş, ünlü deprem tarihçisi Ambrosius’un 1509’daki İstanbul depremine ilişkin "küçük kıyamet" yorumunun abartılı olduğunu ve felaket boyutunda bir deprem olmadığını belirtti. Ayrıca dünyaca ünlü fay sürünmesi uzmanı Uchida'nın, Tekirdağ-İstanbul arasında öngördüğü modelin de felaket boyutunda bir deprem üretmeyeceğini ifade etti.

Muhabir: Haber Merkezi