Yeni asgari ücret 17 bin 02 olması sosyal medyada TT oldu. X ve facebook üzerinden  görüşlerini ileten vatandaşlar “02 lira ne biliyor musunuz ?

Bozuk para tedavülden kalkmasın diye alınan basit bir önlem”  Bir başkası “Sizi 17 bin 2’de durduran neydi ?”  diye yazarken, ilginç  fotoğraflarla asgari ücreti 2 lira’sı espri konusu oldu.

*******

Öte yandan asgari ücretin açıklanmasıyla fırsatçılar da hemen harekete geçip zam yağmuruna başladı. Marketler etiket  değiştirmeye başladı.

Bazı ihtiyaçlarımı almak için sabah meşhur zincir marketlerden birisine gittim. Kasadaki elemanın önünde yığınla birikmiş etiketleri gördüm ve sordum

-Bunlar yeni fiyatları mı ?

-Evet

-Daha akşam yeni asgari ücret açıklandı ne çabuk yeni fiyatlar belirlendi.

-Yeni getirdiler. Şimdi yeni etiketleri değiştireceğim.

Yuh dedim ya.. yuh.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinden 24 saat geçmeden, etiketlerini değiştirmek ne demek.

Vay vatandaşın haline....

Çalışan işçiler 17 bin 2 lirayı ancak şubat ayının başında alacak. Ocak ayından itibaren de zam yağmurları başlayacak. İşçinin eline maaşı geçmeden ürünlere zam yapmak doğru bir şey de değil ahlaki de değil. Ticari zaten değil.

*********

Ocak ayından itibaren alkol ve sigara fiyatlarına zam artık klasik haline geldi. Zam oranı önümüzdeki günlerde belli olacak. Akaryakıt fiyatları otomatiğe bağlandı. Asıl gıda maddelerine gelecek zam önemli. Asgari ücreti artmasıyla işverenlerin  işçi maliyetleri yükseldi. Tam 23 bin 502 lira 94 kuruş oldu. Dolayısıyla maliyet artışları yüzünden ekmeğin şubat veya mart ayında 10 lira olacağı söyleniyor.

Bu ünlü bir Aydın öyküsüdür ama  Türkiye’ye duyuran Süleyman Demirel olmuştu...
Aydın pazarında bir köylü turp satıyor, müşteri geldiği zaman önce ufak turpları çıkartıyormuş...
Adamın biri gelmiş bakmış, turplar ufak:
“Bunlar küçük yahu” diyerek yüzünü buruşturup yürümüş...
Köylü arkasından seslenmiş:
“Hey, dur hemşerim dur... Turpun büyüğü heybede!”
Bir ülkede  ekonomik istikrar korunamazsa, yönetimde zaaflar oluşursa, işte o zaman ‘Turpun büyüğü’ ortaya çıkar.

Düşünün, şimdi bir kilo kıyma şimdi 400 lira. Beyaz peynir 300 lira. Diğer temel gıda maddelerinin fiyatlarını yazmama gerek yok. Vatandaş çarşıya pazara gittiğinde görüyor. Gelecekte fiyatlar ne olur bilinmez.  Açıklanan asgari ücret bu kez tek seferlik. 2024 yılını sonuna doğru, asgari ücret alan dar gelirli 17 bin 2 lira nasıl geçinecek.

*********

Temel gıda maddelerinin fiyatlarının artışını önlemede en önemli görev Ticaret Bakanlığına düşüyor. Özellikle ulusal zincir marketleri denetlemesi gerekir. Ayrıca bizlere de görev düşüyor. Ticaret Bakanlığı’nın ülkemizde 81 ilde örgütü olmasına karşılık her raftaki ürünün başında bir denetçisi olma imkanı yok. Ama satışa sunulan ürünlerin mutlaka bir tüketici tarafından görülmesi söz konusu olduğuna göre tüketicilerimiz anormal fiyat artışı gördükleri ürünlerin etiket fiyatlarını, faturalarını varsa eklemek sureti ile Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na internet üzerinden kolayca gönderebileceklerini akıllarından çıkarmayıp bilinçli yurttaş olarak bunu görev edinmelidirler. Böylece, ülkemizdeki erişkin her birey Ticaret Bakanlığı'nın bir müfettişi gibi fahiş fiyat vurguncularına karşı denetim gerçekleştirmiş olacaktır.