Uzun süren mücadele sonucunda nihayet EYT konusu yasallaştı Milyonlarca insan bunun sevincini yaşarken, çıkan yasaya bakıldığında yalnızca 99 öncesi SGK girişlileri kapsaması bir önceki yapılan adaletsizliğin aynı şekilde devam etmesine neden olmuştur oysa.
Uzun süren mücadele sonucunda nihayet EYT konusu yasallaştı Milyonlarca insan bunun sevincini yaşarken, çıkan yasaya bakıldığında yalnızca 99 öncesi SGK girişlileri kapsaması bir önceki yapılan adaletsizliğin aynı şekilde devam etmesine neden olmuştur oysa.
Adil emeklilik hepimizin hakkı” diyerek tepkilerini dile getiren 2000 sonrası SGK’lılar tepkilerini ortaya koymaya her türlü mecrada yasal ve hukuki haklarını arayışa seslerini duyurmaya devam ediyorlar.
8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar EYT kanunu ile geç kalınmış haklarına nihayet kavuşsalar da Eyt kanunu milyonlarca insanı mutlu ettiği gibi yine milyonlarca insanı da mağdur etti.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan, EYT yasası ile erkeklerde 17 yıl kadınlarda 20 yıl geç emekliliğe mahkûm bırakılan çalışanlar mağdur oldular haklı olarak da adalet istiyorlar.
Haklı gerekçelerini yasal çerçevede çözüme ulaştırmak isteyen çalışanlar EMADDER adı altında dernekte buluştular ve adalet arayışlarına her mecrada devam ediyorlar.
Bir haksızlığa son verirken yeni bir haksızlık doğuyor maalesef. Mevcut sıkıntıyı çözmek genel kapsamda kalıcı çözümler bulmak doğabilecek sıkıntıların önüne geçmek için set oluşturmuş olmaz mı.
Emeklilikte esas, yıl ve prim gün sayısı olmalıdır kanaatimizce. Çalışma hayatına başlamak eğitim, sağlık, askerlik, staj gibi nedenlerle kimilerine göre aynı şartlarda olamayabiliyor.
Tüm bu şartlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Düşünsenize aynı ülkenin eşit vatandaşlık haklarına sahip olan iki mesai arkadaşı ya da kardeşin, eşin, dostun ve bunu yaşıyoruz herkesin en yakınında dostu, kardeşi, akrabası, arkadaşı birbirinden çok farklı koşullarda emeklilik hayatına başlayacak olması ilkönce vicdanları rahatsız etmektedir.
Emeklilik sisteminde işe başlama tarihinden önce çalışma süresi ve primin dikkate alınması gerekmektedir. Her dönem için doğan aynı haksızlıkların oluşmasını engellemek için bu çok önemlidir.
Her nasil EYT’nin bir tarih ile mağdur edildiği düşünülmekte ise, bu yasanın yürürlükte olması da 14 milyonu mağdur edecek bir yasa olarak tarihte yerini almıştır.
Tüm mecralarda haklı davalarını anlatmaya, yasal ve hukuki çerçevede de bu mücadelenin içinde olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek olan tüm çalışanların yanındayız. Bir an önce emeklilik yasasının çıkarılması emeklilikte esasın prim ve yıl olmasını devletimizin en kısa zamanda emeklilik yasasını düzenleyip rahat bir nefes alınmasını istiyoruz.
İnsan ömrünün ortalama 75 yaş olarak dikkate alırsak eğitim, işe başlama, çalışma hayatı derken geriye kalan üçte bir hayatın varolan ekonomik sıkıntılar içerisinde geçirmek yerine, hak edilen haklı bir maaşın, bir derde derman olarak yaşamak vicdanen tüm emekçilerin hakkıdır.
Dünya şartları dikkate alındığında emekli maaşı ile dünyayı gezen bu konforu yaşayan emekliler varken, maalesef ki ülkemizde emekli maaşı ile köyüne kentine bile gitmekte zorlanan emekliler için bu maaş sadece küçük bir katkıdır ne yazık ki..
Bu ufacık bir katkıyı da hak edilmiş bir katkıyı da alabilmek için ,bir de bunun haklı mücadelesini yaşatmamak gerekir tüm çalışanlara.
Emeklilikte adalet istiyoruz. Adil emeklilik herkesin hakkı.