Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan gut hastalığına farkındalık kapsamında Türkiye Romatoloji Derneği tarafından bir kampanya düzenlendi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Fatoş Önen ve Türkiye Romataloji Derneği üyesi Prof. Dr. İsmail Sarı, gut hastalığının erken teşhisi ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Esma ALTIN/ANKARA

Türkiye Romatoloji Derneği, “Geç Olmasın, Gut Olmasın” kampanyası kapsamında gut hastalığına yönelik bir farkındalık projesi geliştirdi. Kampanya kapsamında gut hastalığının ülkemizde fazla bilinmemesi üzerine bir farkındalık oluşturulması, hastalığa ilişkin erken teşhis ve tedavisinin önemine dikkat çekildi. Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatoş Önen, dernek olarak gut hastalığına farkındalık çalışmalarını desteklediklerini belirterek; “Kanda ürik asit fazlalığı ile ortaya çıkan gut hastalığı, en sık görülen iltihaplı romatizmalardan biridir. Genellikle ayak başparmağında veya ayakta başlayan bu hastalık, belli bir süre sonra düzelen ataklar halinde seyreder. Atakları yaşayan hastalarımız, ağrının şiddetini tanımlarken, ağrı nedeniyle yürüyemediklerini, yatakta yorganın bile ayaklarına değmesini istemediklerini belirtiyorlar.” dedi.

‘KRALLARIN HASTALIĞI’

Türkiye Romatoloji Derneği ile ilgili bilgi veren dernek başkanı Prof. Dr. Fatoş Ören şunları kaydetti; “İç hastalıklarına bağlı romatoloji bilim dallarında yan dal ihtisası yapmış doktorların üye olduğu TRD’nin amacı, konusu ile ilgili bilimsel araştırmaları ve doktor eğitimini desteklemek, romatoloji uzmanlarının sayı ve niteliğini artırarak ülke geneline yaymaktır; ayrıca doktorlar tarafından romatoloji ile ilgili olarak yapılacak çalışmaları özendirmek ve desteklemek, romatizmal hastalıkların toplumun geniş kesimlerince tanınmasını sağlamak ve romatizma hastalarını hastalıkları konusunda bilgilendirmek için çalışmalar yapmaktır. Türkiye Romatoloji Derneği’nin desteklediği ‘Gut Hastalığı Farkındalık Çalışmaları’ ile gut hakkında bilgilendirmeler, erken tanı, yaşam şekli değişiklikleri ve tedavinin, atakları önleme ve hastalığın seyrini düzeltmedeki önemli rolü ile gut belirtileri görülmesi halinde hemen uzman bir hekime başvurulmasının önemi vurgulanmaktadır”

Halk arasında “Kralların Hastalığı” ya da “Hastalıkların Kralı” olarak bilinen gut hastalığı hakkında bilgi veren Önen, sözlerine şöyle devam etti; “Gut hastalığı, başlıca eklemleri tutmaktadır. Ancak diyabet gibi pek çok hastalıkla birliktelik gösterebilmekte, tedavi edilmediğinde, eklemlerde kalıcı hasardan böbrek yetmezliğine kadar birçok komplikasyona yol açabilmektedir. Kanda ürik asit fazlalığı ile ortaya çıkan gut hastalığı, en sık görülen iltihaplı romatizmalardan biridir. Genellikle ayak başparmağında veya ayakta başlayan bu hastalık, belli bir süre sonra düzelen ataklar halinde seyreder. Atakları yaşayan hastalarımız, ağrının şiddetini tanımlarken, ağrı nedeniyle yürüyemediklerini, yatakta yorganın bile ayaklarına değmesini istemediklerini belirtiyorlar.”

Gut hastalığının gelişiminde pek çok risk faktörünü barındırdığını belirten Türkiye Romatoloji Derneği üyesi Prof. Dr. İsmail Sarı şunları dile getirdi; “Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, eşlik eden hastalıkların varlığı, kullanılan ilaçlar ve batı tarzı beslenme alışkanlığı, gut gelişiminde önemli role sahiptir. Öte yandan gutu tek başına bir eklem hastalığı olarak düşünmek doğru değildir. Gerek diyabet gerek yüksek kan basıncı gibi hastalıklar, guta sıklıkla eşlik etmekte ve gut hastalarında kalp krizi riskini artırmaktadır.”

‘TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR’

Gut hastalığının tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu ifade eden Sarı şunları aktardı; “Gut tedavisi olan bir hastalıktır. Yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun ilaç kullanımı ile hastalık tedavi edilebilir. Tedavi edilmemiş gut hastalarında tekrarlayıcı iltihaplı eklem atakları gelişir, eklemlerde hasar ve fonksiyon kaybı ortaya çıkabilir. Eklemlerinde, özellikle ataklar şeklinde yakınmaları olan hastalar gut tanısı ve tedavisi için mutlaka bir romatoloji uzmanına başvurmalı, daha sonraki dönemde de hastalığın ve tedavinin izlenmesi için 3-6 ay aralarla hekimlerine kontrole gitmelidirler.”

Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Önen, gut hastalığında erken teşhis ve düzenli doktor kontrollerine dikkat çekti. Önen; “Gut en sık görülen iltihaplı romatizmalardan biridir. Sıklığı, ülkelere göre değişmekle birlikte %0,9 ile %2,5 arasındadır. Türkiye’de de çok sayıda gut hastası bulunmaktadır. Dengesiz beslenme ve yaşam tarzı nedeniyle son yıllarda, gut sıklığı giderek artış göstermektedir. Özellikle ailesinde gut bulunan ve diğer risk faktörlerini taşıyan kişilerin yaşam tarzı değişiklikleri ve doğru beslenme ile ileride gutsuz bir yaşam sürebilmeleri mümkün. “ifadelerini kullandı.

‘GEÇ OLMASIN, GUT OLMASIN’

Gut hastalığına farkındalık yaratmak amacı ile başlatılan Geç Olmasın, Güç Olmasın kampanyasın ile gut hastalığına yeni bir karakterin yaratıldığı belirtildi. Bu karakter ile verilmek istenen mesajın gut hastalığına yakalanmış bireyin ataklar döneminde hissettiği acıyı vurgulamak olduğu anlatıldı. Yapılan çalışma ile hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu çalışma için Türkiye’nin uluslararası tasarım dünyasında öne çıkan yeteneklerinden Onur Can Çaylı ile iş birliği yapıldığı ifade edildi. Dünya çapında geniş izleyici kitlesi olan film ve dizilerin görsel tasarım ekibinde yaptığı başarılı çalışmalarla adını duyuran Çaylı, yarattığı karakterle farkındalık çalışmalarına destek verdiğini açıkladı.

Muhabir: Editör