1926 yılında başlayan bu gelenek, İzci hareketinin kurucusu Lord Baden-Powell ve eşi Olave Baden-Powell'in doğum günü vesilesiyle, dünya genelindeki tüm izcilere birbirlerini hatırlama, küresel sorunlar hakkında düşünme ve uluslararası dayanışmayı pekiştirme fırsatı sunmaktadır. Bugün, Dünya İzci Düşünce Günü, katılımcıları çevresel, toplumsal ve insani konulara duyarlı hale getirmeyi amaçlayan küresel bir etkinlik olma yolunda ilerlemektedir.
Dünya İzci Düşünce Günü, 1926 yılından bu yana her yıl 22 Şubat'ta dünya çapında 10 milyon kız tarafından kutlanan özel bir gündür. Bu gün, tüm Kız İzcileri ve Kız İzcilerinin birbirlerini hatırladığı, küresel kız kardeşliklerini kutladığı bir anlam taşıyor.
Dünya Düşünce Günü nasıl başladı?
Dünya İzci Düşünce Günü’nün kökeni, 1926 yılına dayanıyor. O yıl, dünyanın dört bir yanından Rehber ve Kız İzci örgütlerinin temsilcileri ABD’de bir araya gelerek 4. Dünya Konferansı’nı gerçekleştirdi. Konferansta, kızların dünyanın farklı yerlerindeki diğer kızları düşünmeleri ve uluslararası bir hareketin parçası olmayı kutlamaları için bir gün belirlenmesi kararlaştırıldı. Bu tarih olarak ise, izci hareketinin kurucusu Lord Baden-Powell ile eşi Olave Baden-Powell'in ortak doğum günü olan 22 Şubat seçildi.
Dünya Düşünce Günü Fonu
1932’deki 7. Dünya Konferansı'nda, Belçikalı bir delege doğum günü hediyeleri yerine, kızların kuruluş için para toplayarak teşekkürlerini göstermeleri gerektiğini öne sürdü. Bunun üzerine, Olave Baden-Powell tüm Kız İzcileri’nden küçük bir bağış yapmalarını isteyerek, dünya çapında rehberlik için fon sağlamak amacıyla Dünya Düşünce Günü Fonu’nu başlattı.
Günün adı değişiyor
1999 yılında, Dublin’de düzenlenen 30. Dünya Konferansı’nda, Dünya Düşünce Günü’nün adı, etkinliğin küresel boyutunu daha iyi yansıtabilmesi için "Dünya Düşünce Günü" olarak değiştirildi.
Dünya Düşünce Günü'nde ne yapılıyor?
Dünya Düşünce Günü, her yıl, üyelerini küresel ölçekte önemli sorunlar hakkında düşünmeye teşvik etmek amacıyla farklı temalarla kutlanıyor. Önceki yıllarda, yoksulluk, cinsiyet eşitsizliği, çevresel sürdürülebilirlik ve eğitime erişim gibi konulara dikkat çekildi.
Dünya Düşünce Günü’nü kutlamak için bir araya gelmek isteyen gönüllüler, WAGGGS etkinlik paketindeki aktiviteleri deneyebilir ya da ülke ya da bölgelerinde düzenlenen etkinliklere katılabilirler.