M. UMUT KARAKÜLAH

 Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının kutup yıldızı haline gelen Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı’nın (TÜSİAV) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak, bu hafta köşesinde; BK Psikoloji’nin kurucusu, psikolog Büşra Kiriş’i ağırladı.

Kiriş ile insanımızın ruh sağlığını ve sosyal medyanın etkilerini konuştuk.

- Sizi tanıyabilir miyiz?

Emekliler Etimesgut’ta Tiyatroyla Hayata Döndü Emekliler Etimesgut’ta Tiyatroyla Hayata Döndü

- Büşra Kiriş: Merhaba, ben Psikolog Büşra Kiriş. Eğitim hayatıma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladım ve buradan onur öğrencisi olarak mezun oldum. 2 senedir BK Psikoloji bünyesinde kurucu psikolog olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.Aynı zamanda TÜSİAV Ruh Sağlığı Platform Başkanlığı ve ASTOP Genel Sekreterliği görevlerim ile sivil toplum hayatında faaliyet göstermekteyim.

- Psikolog olmak nereden aklınıza geldi?

- Büşra Kiriş: İnsanları hep keşfedilmeyi bekleyen, kendi mükemmeline sahip, çeşitli evrenler olarak değerlendirdim. İnsana olan merakım beni bu bölümde akademik olarak gelişme isteği uyandırdı. İnsanı öğrenip tanıdıkça hayatlara dokunabilme mutluluğunu tatmak istedim. Şu an insanlara faydalı olabilmek için çalışıyor olmak bana gurur veriyor.

- Aldığınız lisanslar ve sertifikalar hakkında bilgi verir misiniz?

- Büşra Kiriş: ODTÜ Psikoloji Lisans Eğitimim sonrası kariyerime başladığım ilk görevim eğitim koordinatörlüğü idi. Bu görevdeyken biz psikologların alması gereken eğitimlerin düzenlenmesinde sorumluydum. Bu sebeple de tüm eğitimleri birkaç kez alma durumum oluştu. Aynı zamanda TPD (Türk Psikologlar Derneği) başta olmak üzere bir çok kurumdan aldığım eğitimler ile çeşitlilik kazanmaya çalıştım.

- Size göre psikolojik tedavi nedir? Süreçleri nasıldır?

- Büşra Kiriş: Psikoterapi süreci, bireylerin duygusal, davranışsal ve bilişsel sorunlarını anlamalarına, yönetmelerine ve çözmelerine yardımcı olmak amacıyla bilimsel yöntemler kullanılarak yürütülen bir iyileşme sürecidir. Bu süreç, danışan ile terapist arasında güvene dayalı bir ilişkinin kurulduğu, yapılandırılmış bir etkileşimdir. Psikoterapi, bireyin içsel çatışmalarını anlamasını, sorunlarla baş etme becerilerini geliştirmesini ve yaşam kalitesini artırmasını hedefler.

Her bireyin psikoterapi süreci kendine özgüdür. Kimi danışanlar kısa sürede önemli kazanımlar elde ederken, bazıları için daha uzun süreli bir destek gerekebilir. Ayrıca terapi, yalnızca bir sorun çözüldüğünde değil, bireyin kendini geliştirme, içsel potansiyelini keşfetme veya yaşamındaki önemli değişimlere hazırlanma sürecinde de devam edebilir. Önemli olan, terapinin bireyin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi ve terapötik ilişkinin güven temelinde sürdürülmesidir.

- Danışanlar en çok hangi sıkıntı ve problemlerinin çözümü için size geliyorlar?

- Büşra Kiriş: Sizlere fobiler gibi bilindik örnekler vermek isterdim ancak son zamanlarda fazlasıyla aile içi problemler ve toplumsal olaylardan kaynaklı oluşan problemler ve bağımlılıklar ile terapi talepleri fazlasıyla arttı.

Dönemsel olarak bazen toplumumuz benzer şeylerden şikayetçi olabiliyor. Deprem dönemi bu gündem kaygı üzerine yoğunlaşmışken, son dönemlerdeki iç sıkıntılar sebebiyle bu dönem depresif vakaları daha fazla gözlemlemek mümkün.

- Siz sosyal medyayı da çok başarılı bir şekilde kullanıyorsunuz. İnsanlar size nasıl ve ne şekilde ulaşabilirler?

- Büşra Kiriş: BK Psikoloji’ye ulaşmak ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi edinmek için resmi web sitemizi ziyaret edebilir veya Instagram hesabımız üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Her platformda güncel içeriklerimizi, çalışmalarımızı ve psikoloji alanındaki paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.

Aynı zamanda yine BK Psikoloji ismiyle bir Youtube kanalı açıyoruz. Burada en güncel konuları tartışacağımız videolarımızı izleyebilir, bizleri takip edebilirsiniz.

- Siz; sosyal sorumluluk sahibi bir insansınız. Gönüllü olarak yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

- Büşra Kiriş:ASTOP Genel Sekreterliği ve TÜSİAV Ruh Sağlığı Platformu Başkanlığı görevlerim kapsamında, çeşitli sosyal sorumluluk projelerine aktif katkı sağladım. Bununla birlikte, farklı eğitim kurumlarında öğrencilerin ilgi alanlarına yönelik seminerler düzenleyerek psikoeğitim süreçlerine destek oldum. Bu kapsamda, bilimsel temelli bilgi aktarımı ve farkındalık oluşturma çalışmaları yürüterek bireylerin psikolojik iyi oluşunu güçlendirmeye yönelik faaliyetlerde bulundum.

- İnsanlara neler söylemek istersiniz? Ruh ve akıl sağlıkları için nelere dikkat etsinler?

- Büşra Kiriş: İlk olarak lütfen yardım almaktan çekinmeyin demek isterim. Günümüzde hayatta kalmak, motive devam edebilmek başlı başına fazlasıyla zorluk içeriyor. Her insanın duygusal anlamda kendisini güvende hissedebileceği bir ortama ihtiyacı var.

Bireysel olarak ise uyku ve iştah en çok dikkat edilmesi gereken alanlar. Bu ikisinde sorun yaşıyorsak işlevselliğimize zarar gelmiş yani ruhsal olarak bir sıkıntı yaşıyoruz diyebiliriz ve hızlıca randevu almalıyız. Kendi kendimize iyi gelme çalışmaları her zaman öncelikli olarak uyku ve beslenme düzenini önemser. Bu konulara dikkat etmek lazım.

Muhabir: Haber Merkezi