Eğitim

Mülakat skandalına MEB önünde oturma eylemi

Haber: Goncagül Konaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş başkanlığındaki CHP heyeti, öğretmen atamalarındaki mülakat usulsüzlüğüne dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu milletvekilleri ve Suat Özçağdaş’ın yer aldığı eyleme, çevredeki yurttaşlar, akademisyenler, eğitim uzmanları, eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları destek verdi. Saat 22.00'de başlayan eylem, sabah 09.00'a kadar sürdü. Eylem sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

"CUMHURİYETİMİZİN 101. YILINDA CUMHURİYET’İ KUTLADIK, AMA BURADA HAKSIZLIĞI PROTESTO EDİYORUZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, eylemle ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün 29 Ekim, Cumhuriyetimizin 101’inci yılı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu bu Cumhuriyet 101. yılına ulaştı. Elimizden gelen her şeyi yapacağız ki ilelebet devam etsin” dedi. Özçağdaş, öğretmenlerin yaşadığı haksızlıkları da gündeme getirerek, “Bugün saat 22.00’de buradayız, çünkü mülakatların sonuçları bu saatte açıklandı. Gençlere bu haksızlığı yaşatanların yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığı'nın önündeyiz” şeklinde konuştu.

"CUMHURBAŞKANINA GÜVENEMEYECEKSEK KİME GÜVENECEĞİZ?"

Özçağdaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Nisan 2023 tarihinde “Mülakatları kaldırıyoruz” dediğini hatırlatarak, "Seçim öncesinde verilen bu söz tutulmadı. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, verdiği sözü hatırlatmak istiyorum. Kendisi, 'Biz sözüne sadık, vaatlerinin arkasında duran bir iktidarız’ demişti. Bir ülke Cumhurbaşkanı'na güvenemeyecekse kime güvenecek?" ifadelerini kullandı.

"MÜLAKATLAR HAKKANİYETLE YAPILMADI"

Mülakatlarda adaletsizlik yapıldığını savunan Özçağdaş, “Bakan kameralar kuracağız, kimse kim olduğunu bilmeyecek, dedi. Ancak mülakatlar böyle yapılmadı. Bazı illerde hemşehrilik duygusuyla bazı adaylara yüksek puanlar verildi. Türkiye genelinde farklı puanlama sistemleri kullanılarak haksızlık yapıldı” diye konuştu.

"İNTİHAR EDECEĞİM’ DİYEN ÖĞRETMENLERİ DUYUYOR MUSUNUZ?"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e seslenen Özçağdaş, sosyal medyada yaşanan mağduriyetleri gündeme getirdi. “Sosyal medyayı takip ediyor musunuz? ‘İntihar edeceğim’ diyen öğretmenleri duyuyor musunuz? Siz nasıl zalim insanlarsınız?” ifadeleriyle mağduriyetleri vurguladı.

EYLEM SABAHA KADAR SÜRECEK

Oturma eylemine sabaha kadar devam edeceklerini ifade eden Özçağdaş, “Sabaha kadar buradayız. Sabah saatlerinde Sayın Bakan’ın istifasını talep eden bir belge sunacağız, ardından suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

"ÖĞRETMENLERİMİZİ KPSS SONUÇLARIYLA ATAYIN"

Özçağdaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, "Bu çılgınlıktan vazgeçin ve öğretmenlerimizi KPSS sonuçlarıyla atayın" çağrısında bulundu.

 

GÜRHAN ŞİMŞEK: “OKULLAR KRİZ İÇİNDE, VELİLER ÇARESİZ”

Eğitim-Sen Ankara 4 No'lu Şube Başkanı Gürhan Şimşek, CHP'nin öğretmen atamalarıyla ilgili mülakat sistemine karşı Milli Eğitim Bakanlığı önünde başlattığı oturma eylemine destek verdi. Şimşek, "Bugün burada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı son atama işlemlerine ve mülakat uygulamalarına karşı CHP'nin açıklamasına destek vermek için bulunuyoruz" dedi. Okullardaki sorunlara değinen Şimşek, temizlik ve güvenlik personeli yetersizliğine dikkat çekti ve birçok okulun ihtiyacının veliler tarafından toplanan paralarla karşılanmaya çalışıldığını ifade etti.

“YENİ MÜFREDAT ÖĞRETMENLERİN İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR”

"Ankara’nın Sincan ve Etimesgut ilçelerinde örgütlü olarak çalışıyoruz" diyen Şimşek, "Bu bölgelerde velilerden 500, 1000, hatta 2000-3000 lira toplanan okullar var. Eğitim giderlerinin, giderek kriz ortamında velilerin sırtına yüklendiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı. Şimşek, başkent Ankara’da bile ücretli öğretmenlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Eğer Türkiye’nin başkentinde açık varsa, diğer bölgelerdeki durumu düşünmek bile zor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nı kaotik bir yapı olarak nitelendiren Şimşek, yeni müfredatın öğretmenlerin iş yükünü artırdığını, öğretmenlerin de bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi: "Öğretmenler, kağıt ve bürokratik işlerle boğulduklarını ifade ediyorlar. Bu, sahadan aldığımız bir deneyim" dedi.

“VELİLER ÇOCUKLARI İÇİN NİTELİKLİ BİR EĞİTİM İSTİYORLAR”

Okullardaki temizlik sorunu ve öğretmenlik meslek kanununa değinen Şimşek, "Veliler ve öğretmenler, çocuklarına nitelikli bir eğitim istiyor, ancak şu anda hem veliler hem öğretmenler çaresiz ve mutsuz bırakılmış durumda. Aynı şey öğrencilerimiz için de geçerli" diye konuştu. Çözümün birlikte mücadele etmekten geçtiğini belirten Şimşek, "Bu karanlık bakanlığa karşı bir duruş sergilememiz gerekiyor. Bu duruşu büyüttüğümüzde, çözüme ulaşmak zor değil" dedi.

Şimşek, tüm öğretmenlere ve velilere de seslenerek, "Eğitim-Sen olarak biz, çocuklarımıza gerçekten eğitim vermek istiyoruz. Bugün okullardaki eksikleri bir şekilde veliler karşılamaya çalışıyor. Bizler de var gücümüzle çalışıyoruz, ancak tepkimizi bu bakanlığa karşı yükseltmek zorundayız. Vergilerden kesilen paraların hakkını bu hükümetten istemeliyiz ve bunu sokakta yapmalıyız" dedi. Eğitim meselesinin ülkenin geleceği olduğunun altını çizen Şimşek, "Bireysel olarak değil, topluca sahip çıkarak bu işi düzeltebiliriz. Bu mesajı vermek istiyorum. Öğretmenlerin ve velilerin desteği aynı. Birleşmemiz gerekiyor" diye ekledi.