GONCAGÜL KONAŞ
İklim değişikliği, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de etkilerini giderek daha fazla hissettirmeye başladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İklim Değişikliği Proje Koordinatörü Cem Mutlu Türkseven, Türkiye'de son yıllarda gözlemlenen iklim değişikliği belirtilerini ve bu değişimin yol açtığı sorunları açıkladı.
“SICAKLIKLAR ARTIYOR, KURAKLIK YAYGINLAŞIYOR”
Türkseven, Türkiye'de iklim değişikliğinin en önemli belirtilerinden birinin sıcaklık artışı olduğunu belirterek, “Türkiye'nin yıllık ortalama sıcaklıkları giderek yükseliyor. 2020 yılı, Türkiye'de kaydedilmiş en sıcak üçüncü yıl oldu. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu artış daha belirgin” dedi.Kuraklık konusuna da değinen Türkseven, “Son yıllarda yağış miktarında azalma ve kuraklık dönemlerinde artış gözlemleniyor. Bu durum, tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek gıda güvenliğini tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.
“AŞIRI HAVA OLAYLARI VE DENİZ SEVİYESİNDEKİ YÜKSELME TEHDİT OLUŞTURUYOR”
Aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin arttığını vurgulayan Türkseven, “Sel, fırtına, hortum gibi olaylar daha sık yaşanıyor ve ciddi can ve mal kayıplarına neden oluyor” diye konuştu.Deniz seviyesinin yükselmesine de dikkat çeken Türkseven, “Küresel ısınmanın etkisiyle deniz seviyeleri yükseliyor. Bu durum, kıyı bölgelerinde sel ve taşkın riskini artırıyor. Özellikle Antalya gibi sahil kentleri bu tehditle karşı karşıya.” dedi.
“ KAR ÖRTÜSÜ AZALIYOR, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK TEHLİKE ALTINDA”
Kış aylarında kar yağışındaki azalmaya da değinen Türkseven, “Kar yağışı miktarında azalma ve kar örtüsünün süresinin kısalması, su kaynaklarını ve kış turizmini olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı. Biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkiler hakkında ise şunları söyledi: “İklim değişikliği, bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarını ve dağılımını değiştiriyor. Bu da biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açıyor. Bazı türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.”
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI VE SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çeken Türkseven, “Sıcaklık artışı ve kuraklık, tarımsal üretimde verim kaybına yol açıyor. Sulama ihtiyacı artarken, yağış rejimindeki düzensizlikler ve aşırı hava olayları tarımsal üretimi riske atıyor” dedi.Su kaynaklarındaki değişime de vurgu yapan Türkseven, “Kuraklık ve artan buharlaşma nedeniyle su miktarında azalma yaşanıyor. Aynı zamanda su kirliliği artıyor, bu da içme suyu ve tarımsal sulama için büyük bir risk oluşturuyor.” diye konuştu.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ACİL ÖNLEMLER ŞART”
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin önüne geçmek için alınması gereken önlemler hakkında konuşan Türkseven, “Su tasarrufu yapmak, yenilenebilir enerjiye yönelmek, geri dönüşümü teşvik etmek, toplu taşıma kullanımını artırmak gibi bireysel adımlar bile fark yaratabilir.” dedi.
Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu hatırlatan Türkseven, “Yeşil Mutabakat ve Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi gibi planlar hazırlandı. Ancak, bu planların etkin bir şekilde uygulanması ve tüm paydaşların sorumluluk alması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.Son olarak, Türkseven, “İklim değişikliğinin etkileri gelecekte daha da artacak. Bu nedenle, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde acil önlemler almalı ve sürdürülebilir politikalar geliştirmeliyiz.” diyerek çağrıda bulundu.