Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtta zam yağmuru, vatandaşı isyan ettirdi. İnsanlar artık kiralarını, faturalarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladı.
Doğalgaz, elektrik ve akaryakıtta zam yağmuru, vatandaşı isyan ettirdi. İnsanlar artık kiralarını, faturalarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başladı.
TÜİK’e göre, Ocak ayında doğalgaz faturaları 2021’in Ocak ayına göre yüzde 43 oranında zamlandı. Son 4 yılda ise doğalgazda zam oranı yüzde 140 oldu. Yine TÜİK verilerine göre elektrik faturaları da son bir yılda yüzde 95, son 4 yılda ise yüzde 247 oranında zamlandı.
Elektrik faturalarının 2’ye, 3’e katlandığını, akaryakıta zam üzerine zam geldiğini hatırlatan vatandaşlar, “Maaşlara yapılan zam daha cebimize girmeden eridi gitti. Aşırı zamlar canımızı yakıyor. Kira kadar elektrik faturası geliyor . Akaryakıt fiyatları kontak kapatmamıza yol açtı.Gıda fiyatları cebimizi değil artık canımızı yakıyor.Kaşıkla verdiklerini daha üzerinden bir ay geçmeden kepçeyle geri aldılar. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamlar her şeyin fiyatının artmasına yol açtı.Yüksek enerji zamları ve elektrikteki kademe sınırı zaman geçirilmeden iptal edilmeli” diyerek beklentilerini dile getiriyorlar,
Her gün artan fiyatlar mutfakları da vurdu. Mutfak masrafları karşılanamaz bir hale geldi..İnsanlar ucuz alışveriş yapacakları yerleri ararken her gittikleri yerde yeni fiyatlarla karşılaşıyor. Zirveye ulaşan hayat pahalılığı ve gıda fiyatlarındaki akıl almaz yükseliş nedeniyle vatandaşlar, sebze- meyveleri bırakın kilo ile almayı, gramla hatta taneyle almaya başladı. TÜİK’e göre Ocak ayında patlıcan yüzde 54,75, dolmalık biber yüzde 54,27, salatalık yüzde 45,81, kabak yüzde 42, domates yüzde 33 zam ile en üst sıralarda yer aldı. Pazarcılar etiketlere artık kilo yerine yarım kilo fiyatlarını yazmak zorunda kalıyor.
Bir pazarcı “Fiyat söylerken inanın utanıyoruz. Etiketlere istemeye istemeye yarım kilo fiyatını yazıyoruz. Müşteri yaklaşınca alıştıra alıştıra kilo fiyatını söylüyoruz. Fiyatları 30-35 liraya ulaşan patlıcan, kabak, salatalığı vatandaşlar taneyle almaya başladı. İnsanlar ne yapsın, bütçesine göre alışveriş yapmak zorunda. Salatalık marketlerde 25 liradan başlayıp 30-40 lira arasında satılıyor.Taneyle almayıp da ne yapsın. Bu gidişle evlerimize çiçek yerine sebze dikmeye başlayacağız. Artık 3-5 liraya sebze meyve almak hayal oldu” diyerek hem pazarcı esnafının içinde bulunduğu durumu , hem de tezgahlardaki aşırı fiyatları gözler önüne seriyor.
Esnaflar pahalılık sebebiyle işlerinin düştüğünü söylerken, vatandaşlar ise istedikleri ürünleri alamadıkları için dert yanıyor.
Türk – İş’in 2022 yılı Ocak ayına ilişkin açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı istatistikleri karşılaştırılarak Tüketici Hakları Derneğinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre; tüketicilerin yüzde 90’dan fazlasının açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirlendi.. Araştırmaya göre, 76.2 milyondan fazla tüketici açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Tüketicilerin yüzde 30’dan fazlasının, yani, 25.4 milyondan fazlasının açlık sınırının altında yaşadığı belirlenmiş. Tüketicilerin yüzde 60’dan fazlasının ise, yani, 50.8 milyondan fazla tüketicinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirlenmiş. Bu araştırma bize yoksulluğun ne denli bir boyuta ulaştığını açık bir biçimde gösteriyor.
Faturalar yetmiyormuş gibi A’dan Z’ye her şey zamlandıkça zamlanıyor. Neredeyse her eve meyve- sebze taneyle girmeye başladı. Umarım iktidar yetkilileri zamların altında ezilen, tenceresini kaynatamayan, evini barkını ısıtamayan ve ödeyemediği faturalar yüzünden icralık olan vatandaşlarımızın feryadını duyarak elektrik ve doğalgaz zamlarını hemen geri çeker