M. UMUT KARAKÜLAH
Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının kutup yıldızı haline gelen Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı’nın (TÜSİAV) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak, her hafta önemli konu ve konuklarını ağırlamayı sürdürüyor.
Veli Başkan’ın bu haftaki misafiri; otomasyon sistemleri alanında önemli projelere imza atan RönesansEndüstriyel OtomasyonLtd. Şti.’ninkurucusu Kadir Cenk İnalharsoldu.
Kadir Cenk İnalhars ile sektörün mevcut durumunu ile RönesansEndüstriyel OtomasyonLtd. Şti.’ninyurtiçi ve yurtdışındaki projelerini konuştuk:
- Sizi Kısaca Tanıyabilir Miyiz?
- Kadir Cenk İnalhars: Merhaba ben Kadir Cenk İnalhars. Ankara’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladıktan sonra üniversite eğitimimi İstanbul’da Yıldız Teknik ÜniversitesiMetalurjiMühendisliği’ndetamamladım.DahasonraAmerikaFloridaInternational University’de satış ve pazarlama mastırını bitirdim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
- RönesansEndüstriyel OtomasyonLtd. Şti. hakkında nelersöylersiniz?
- Kadir Cenk İnalhars: Firmamız2011yılında kuruldu. Gıda fabrikalarının elektrik ve otomasyon sistemlerini imal edip devreye alıyoruz. Özellikle Un, Yem, Tohum, Hububat, Çelik silo depolama tesislerinin elektrik ve otomasyonsistemlerinikuruyoruz.YaptığımızsistemleriAsya,Avrupa,OrtaDoğu,Afrika,Güney ve Kuzey Amerika olmak üzere toplam 5 kıta ve 32 ülkeye ihracat yapmaktayız. Katma değeri yüksek ürünler imal ederek tüm dünyaya ihraç etmekteyiz.
- Katma değeri yüksek ihracat ne demektir?
- Kadir Cenk İnalhars: Katma değerli üretim, bir ürün veya hizmetin satış fiyatından, üretim için kullanılan mal ve hizmetlerin maliyetinin çıkarılmasıyla elde edilen farktır. Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı ve Katma Değerli Üretimin birçok ölçülme metodu var. AmabunlardanenetkilisisattığınızürününihracatolarakUSDcinsindenkilogramdeğeri.Örnek olarak savunma sanayinde bir savaş uçağının ihracat olarak satış bedeli 1000 birim iken makine sektöründestandartbirmakinanınihracatolaraksatışbedeli1birimoluyor.Buradabahsedilen aradaki fark ihracatçının ne denli bir yüksek teknoloji kullandığının da göstergesi oluyor. Tabi ben en uç noktaları size örnek veriyorum ama genelde bu 3 kat 4 kat farklar yaratabiliyor.
- İhracatın artması için tavsiye ve önerileriniz neler?
- Kadir Cenk İnalhars:İhracatın artması içinyenilikçi ürünler geliştirmek için sürekli ve yoğun Ar-Ge faaliyetleri şart. Yüksek teknoloji sektörü, nitelikli mühendisler, bilim insanları ve teknik güçlü bir teknolojik altyapı, yeterli finansal kaynak gerektiriyor.Katma değerli üretim önemlidir zira, katma değerli üretim, bir ülkenin ekonomik büyümesine, ihracatına, gelirine, rekabet gücüne ve istihdamına katkı sağlar. Aynı zamanda ülkenin teknolojik gelişimine, inovasyon kapasitesine ve marka değerine de yansır. Katma değerliüretim,ülkeninrefahseviyesiniyükseltirvesürdürülebilirbirkalkınmasağlar.Buşekilde değerli üretim yapabilen bir ülke olmak için bu alanlarda yapılan yatırımları daha fazla desteklemeli ve teşvik etmeliyiz. Türkiye, katma değerli üretim sayesinde, dünya ticaretinden dahafazlapayalacak,dışticaretaçığınıazaltacak,caridengeyiiyileştirecekveekonomisinidaha da güçlendirebilecektir.