Yaşam

"Gültepe Mahallesi Hafriyat Tehdidi Altında: ‘Moloz Tepesi Mahallemizin Sağlığını Tehdit Ediyor’"

GONCAGÜL KONAŞ

Ankara Altındağ Gültepe Mahallesi Muhtarı Arzu Baran, ilk döneminde mahalle halkının yaşam kalitesini yükseltmek için yaptığı çalışmalar ve karşılaştığı zorlukları detaylandırarak, kamu kurumlarıyla olan iş birliği süreçlerini ve bu süreçteki aksaklıkları dile getirdi.

GÖREVE BAŞLADIĞIMDAN BERİ MAHALLEDE EKSİKLER TESPİT ETTİK”

Görevine başladığından itibaren mahallede çeşitli eksikleri gözlemlediğini belirten Baran, özellikle çevresel sorunlara dikkat çekti: "Göreve başladığımdan beri mahallede eksikler tespit ettik. Bunlar arasında hafriyat döküm sorunu, temizlik yetersizliği gibi çevresel problemler vardı. Temizlik sorunu büyük ölçüde çözülmüş olsa da Mahallenin kentsel dönüşüm alanında olması nedeniyle asfalt ve kaldırım  eksikliği yaşanıyor. Örneğin Şehit Talip Yener Caddesi gibi yoğun kullanılan bir caddemiz var ancak asfaltı oldukça kötü durumda.” Mevlana Caddesi gibi ana caddelerde de kaldırım sorunları bulunduğunu ifade eden Baran, bu tür çevresel problemler için ilgili belediyelere başvuruda bulunduklarını ancak sürecin henüz tamamlanmadığını net bir tarih alamadıklarını vurguladı. “Mayıs  ayında ilk başvuruları yaptık ama altı aydır bekliyoruz. Belediyelerle iletişim halindeyiz, fakat başvuru  sürecinin uzaması mahallenin gelişimi açısından engel teşkil ediyor.”

MAHALLEMİZDE BİRÇOK YARDIM KAMPANYASI DÜZENLEDİK”

Gültepe Mahallesi'nin sosyal ve ekonomik açıdan düşük gelirli bir bölge olduğunu belirten Baran, "Mahallede yaşayanların yüzde altmışından fazlası ihtiyaç sahibi. Bu nedenle mahallemizde birçok yardım kampanyası düzenledik," diyerek destek projelerini şöyle özetledi: “Çocuklar için kırtasiye, kahvaltılık, ayakkabı kampanyaları düzenledik. Mahalledeki bazı okullarda bu yardımların dağıtımını bizzat gerçekleştirdim. Ayrıca ilkokula başlayan çocuklar için kırtasiye malzemeleri ve çanta kampanyaları yaptık.” Bunun yanında muhtarlıkta düzenli olarak ikinci el kıyafet dağıtımı yaptığını belirten Baran, “ Her Çarşamba günü muhtarlığı kapatarak mahallenin çevresel sorunları için Belediye Kaymakamlık ziyaretleri ve sosyal projeler içinde çeşitli derneklere yardım kuruluşlarına gidiyorum. Bu derneklerle iş birliği yaparak mahallemizin ihtiyaç sahibi ailelerine destek sağlamaya çalışıyorum," dedi. Ayrıca mahalleyi gezerek insanlarla iletişim halinde kalıyorum ifadelerini kullandı.

“KADINLAR İÇİN SOSYAL FAALİYETLERİN YETERSİZLİĞİ BÜYÜK BİR EKSİKLİK”

Mahallenin sosyo-kültürel açıdan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak özellikle kadınlar ve gençlere yönelik projeler yürüttüklerini ifade eden Baran, “Kadınlar için sosyal faaliyetlerin yetersizliği büyük bir eksiklik. Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na hem de kadınlara yönelik etkinlikler için belediyelere başvuruda bulunduk. Bunun yanında mahallede MOBESE ihtiyacı için İçişleri Bakanlığı’na talepte bulunduk. Mahallede cezaevinde eşi olan çok sayıda kadın bulunuyor; bu kadınlar için aile destek birimlerinin kurulmasını istedik,” diyerek mahalledeki güvenlik ve sosyal destek taleplerinin arttığını vurguladı.

“KIZ ÇOCUKLARINA BURS VERMEYE BAŞLADIK”

Mahallede yıkılan okulların yeniden yapılmaması nedeniyle çocukların farklı okullara yönlendirilmek zorunda kaldığını, bunun da bazı sosyal sorunlara yol açtığını söyleyen Baran, “Çocuklar yaşları uyumlu olmayan diğer okullara gidiyorlar ve zorbalık gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı’na okulların yeniden yapılması için başvuruda bulunduk. Ayrıca çocukların eğitimine katkıda bulunmak için Atatürk Anadolu Teknik Meslek Lisesi ve Türkiye Bilişim Derneği Tekno Kariyer Rotası adıyla bir proje geliştirdik. Bu proje sayesinde bilişim alanında okuyan çocuklar eğitimlerini daha detaylandıracak fırsatlar elde ediyor ve mezun olduktan sonra iş ya da burs imkanlarına sahip olabiliyorlar,” dedi. Bu proje kapsamında özellikle kız çocuklarının eğitimine destek sağlandığını ifade eden Baran, “Türkiye Bilişim Derneği’nin desteğiyle sayısal alanda okuyan kız çocuklarına mentörlük desteğine başladık,” şeklinde konuştu.

850 İHTİYAÇ SAHİBİ AİLEYE GÜNLÜK SICAK YEMEK SAĞLIYORUZ”

Mahalle sakinlerinin günlük gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Baran, "Vakıflar Genel Müdürlüğü Hacıbayram Veli AŞ evi tarafından mahallemizdeki 850 ihtiyaç sahibi aileye günlük sıcak yemek sağlanıyor. Başvuruları bizzat alarak bu ailelere düzenli olarak yemek desteği ulaştırıyoruz” dedi. Bunun dışında mahalle halkına yönelik gıda yardımları ve çeşitli kampanyalar düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

“BAŞVURULAR SÜREKLİ BEKLEMEYE ALINIYOR”

Bazı başvurularının uzun süre sonuçlanmamasının mahalle halkında olumsuz bir izlenim yarattığını söyleyen Baran, “Başvuruların sürekli beklemeye alınması hem bizi hem de ilgili makamları zor duruma sokabilir. Çünkü insanlar benim bu başvuruları yaptığımı biliyor ve sonuç bekliyorlar. Altı aydır asfalt ve kaldırım sorunları için bekliyoruz. Bu kadar merkezi bir mahallede asfalt ve kaldırımların bu kadar kötü durumda olması utanç verici bir durum,” ifadelerini kullanarak kamu hizmetlerinin merkezden uzak köylerde bile yol asfalt kaldırım kullanılır halde ulaştırılırken,  Ankara’nın merkezine yapılmamasını eleştirdi. “Ankara'nın merkezinde yer alan Altındağ, ülkenin en köklü ilçelerinden biri; buradaki vatandaşların da en az diğer semtlerdeki insanlar gibi kaliteli hizmet alması gerektiğine inanıyorum.”

MUHTARLAR MAHALLENİN KALBİ”

Son dönemde muhtarlıkların öneminin azalması gerektiğine yönelik yorumlara katılmadığını belirten Baran, "Biz burada yalnızca evrak ve tebligat işleriyle ilgilenmiyoruz. Belediye ve diğer devlet kurumları ile mahalle sakinleri arasında bir köprü oluşturuyoruz," dedi. Mahallede yaşanan bağımlılık sorunları gibi konularla ilgilendiklerini ve gençlerin sosyal hayatlarına katkı sağlamak için farklı kurumlarla iş birliği yaptıklarını ifade eden Baran, “Muhtarlık yalnızca bir bürokrasi noktası değil; mahallemizde bağımlılıkla mücadelede, sosyal sorunlarda destek oluyoruz ve gençlerin doğru yönlendirilmesi için diğer kurumlarla iş birliği yapıyoruz,” diye konuştu.

Göreve başladığı dönemde mahalle sorunlarını kapsamlı bir şekilde analiz eden Baran, dört sayfalık bir rapor hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi, Altındağ Belediyesi, kaymakamlık ve ilçe başkanlıkları ile paylaştıklarını belirtti: “Bu raporu paylaşmaktaki amacımız mahallemizin devam eden sorunlarına çözüm bulmaktı. Çeşitli başvurularda bulunduk ve çözümler için destek bekliyoruz. Biz mahallemizi daha yaşanabilir bir hale getirmek için çaba sarf ediyoruz,” diyerek yetkili makamlardan destek talebini yineledi.