Dernek, Çanakkale’nin, 1. Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren, Batı Emperyalizminin tarihlerindeki en büyük yenilgisini alan ve Türk Ulusu’nun özgüven kazanmasını sağlayan bir destan olduğunu belirtti.
"Çanakkale Geçilmez" sözünün tarihe altın harflerle yazılmasını sağlayan 18 Mart 1915’teki Çanakkale Deniz Zaferi, hemen ardından 25 Nisan’da başlayan ve 8,5 ay süren Kara Savaşları’nın da Türk Ordusu’nun zaferiyle sonuçlandığını hatırlatan dernek, bu zaferin sadece Türk topçusunun olağanüstü başarısı, boğaz savunmasının etkileyici gücü ve Nusrat Mayın Gemisi’nin stratejik müdahalesiyle kazanıldığını ifade etti.
Batı Emperyalizminin tarihindeki en büyük yenilgisi
Açıklamada, 18 Mart’ta kazanılan Çanakkale Deniz Zaferinin ardından 25 Nisan’da başlayan ve 8,5 ay süren Kara Savaşlarının da Türk Ordusu’nun zaferiyle sonuçlandığı hatırlatıldı. Çanakkale'nin, Türk milletinin özgüven kazanmasına ve Batı Emperyalizminin tarihindeki en büyük yenilgiyi almasına yol açtığı vurgulandı.
Dernek, zaferin kazanılmasında Türk topçusunun atış isabeti, boğaz savunmasının başarısı ve Nusrat Mayın Gemisi'nin stratejik rolüne dikkat çekti. Ayrıca, Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinin, Çanakkale'nin kazanılmasındaki kritik faktörlerden biri olduğu belirtildi.
Açıklamada, İngiliz Denizcilik Bakanı Winston Churchill’in, Çanakkale yenilgisi sonrasında yaptığı açıklamalara da yer verildi. Churchill’in, "Çanakkale bizimdir" diyerek zaferi hesaplamalarına rağmen başarısız olduklarını kabul ettiği hatırlatıldı. Dernek, Churchill’in "Şu an mağlubiyeti bütün damarlarımda hissetmekteyim. Çok üzgünüm. Oldukça umutluydum. ‘Çanakkale bizimdir’ diyordum. Çünkü kazanmak için askeri, parayı, cephaneyi her şeyi hesaplamıştım. Hepsinde çok üstündük. Mutlaka yenecektik. Yalnız bir şeyi hesaba katmamışım; Mustafa Kemal’i." sözlerine yer verdi.