Muhteşem bir törenle açılışı yapılan Paris -24 Olimpiyatlarında, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Sen Nehrindeki Austerlitz Köprüsü'nden hareketiyle başladı. Açılış seremonisi kapsamında çeşitli gösteriler düzenlenirken, katılımcı ülkelerin kafileleri, yağmur altında Sen Nehri üzerinden tekne ile geçerek sporseverleri selamladı. Sporcuları taşıyan gemilerin 6 kilometrelik yolculuğu Iena Köprüsü'nde son buldu.
Sen Nehri’nin üstünden ülkeler alfabetik sırayla geçerken, Türk Milli Takımının geçişi ve halkı selamlaması törenin sonuna doğru gerçekleşti.
KIYAFETLER ELEŞTİRİLDİ
Ancak millilerimizin giydiği takım elbise sosyal medyada vatandaşların tepkisiyle karşılandı. Sporcuların kıyafeti 'pijamaya' benzetilirken, bazı kullanıcılar ise "Yunan pijaması gibi" ifadelerini kullandı. Kıyafetleri üreten Vakko markası da eleştirilerin hedefindeydi.
Duayen gazeteci Uğur Dündar ise, "Olimpik gururumuz Busenaz Sürmeli ve Mete Gazoz'u ilk kez pijamalarıyla görüyorum..." yorumuyla ironik bir paylaşım yaptı.
Milli sporcuların giydiği kıyafetle ilgili olarak, sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu. Kimisi “Bakınca uykusu geliyor insanın” derken, kimisi “Pijamadan bozma kıyafet” yorumunda bulundu. Bazı sosyal medya kullanıcıları “Bu nedir ya, Vakko’ya çuval dolusu para ödenmiş, kıyafetlere bakın. Bu kadar zevksizlik olur mu? Pijama gibi” derken bazıları ise “Diğer takımlar kendi kültürünü yansıtan veya en azından göz kanatmayan tasarımlar giyerken, bizim takımımızın haline bakın” yorumunda bulundu.
MOĞOLİSTAN GİYSİSİ VİRAL OLDU
İlk olarak milli sporcularımız Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli’nin üzerinde görülen kıyafetler, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından eleştirilirken, Moğolistan’ın Olimpiyat Takımının seromoni giysileri sosyal medyada en çok beğenilen kıyafet oldu.
Moğolistanlı sporcularının 2024 Paris Olimpiyatlar açılış seremonisinde giydiği etnik esintili tasarım giysiler, adeta bir moda şovuna dönüştü. Ülkenin önde gelen moda evlerinden Michel & Amazonka imzası taşıyan giysiler ülkenin kültürel mirasını temsil etmesinin yanında, mitolojik ve epik bir etki de yarattı.
İLHAM KAYNAĞI MOĞOL BAYRAĞI
Moğolistan’a özgü geleneksel yelekler, el işçiliği nakışlar ve renk teması ise Moğolistan bayrağına dayanıyor. Tasarımların hikayesi ile Moğolistan tarihine damga vurmuş ünlü bağımsızlık savaşçılarına ve hükümdarların giysilerinden izler taşıyor. Mavi, kırmızı ve altın sarısı renk temasında hazırlanan giysiler ülkenin başkenti Ulanbatur’da bulunan atölyede, her bir parçaya 20 saatten fazla emek vererek hazırlanmış. Moğolistan’ın etnik ve kültürel mirasını dünyaya duyurma misyonuyla yola çıkan Michel & Amazonka, aynı zamanda ülkenin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda giydiği seremoni kıyafetlerinin yanı sıra Moğolistan Havayolları mürettebatının uniformalarına da imza atmasıyla tanınıyor.