GONCAGÜL KONAŞ
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek amacıyla iş bırakan 18 sağlık meslek örgütü üyesi, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, düzenlemelere tepki göstererek, "Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemeleri hem bizim meslek onurumuzu ve özlük haklarımızı, hem de halkımızın sağlık hakkını hiçe sayıyor." dedi.
Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) gibi sendika ve derneklerin de yer aldığı 18 sağlık meslek örgütü, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Meslek örgütleri adına SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı İbrahim Kara konuşma yaptı.
“44 HAFTADIR ALANLARDAYIZ”
SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın sorunlara kayıtsız kaldığını belirterek, "Sağlık Bakanı geçtiğimiz günlerde ‘Sağlıkta Türkiye Yüzyılını Başlatacaklarını’ duyurdu ancak Türkiye sağlık ortamının sorunlarına karşı seyirci kalmaya devam ediyorlar. 44 haftadır vergide adalet için, 10 haftadır ‘Eziyet Yönetmeliği’ne karşı aile hekimleri, hemşireler, ebeler, teknisyenler ve sağlık memurları olarak alanlardayız." ifadelerini kullandı.
Kara, Kasım ayının ilk haftasında üç gün, 2-6 Aralık tarihleri arasında ise beş gün iş bıraktıklarını vurgulayarak, "Sesimizi duyurmak için Sağlık Bakanlığı’nın önüne kadar gittik ama kapı duvar. Sorunlarımızın çözülmesini beklerken küçümsendik" dedi.
“HEKİMLERİN MESLEKİ ÖZERKLİĞİ YOK EDİLDİ”
Kara, Bakanlığın düzenlemelerinin hekimlerin mesleki özerkliğini ve iş güvencelerini tehdit ettiğini ifade ederek, "Bizler; zorlu koşullarda birinci basamakta halkın sağlığı için çalışırken, Bakanlık hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden, iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran 'Eziyet Yönetmeliği'ni getirdi. Çalışma koşullarımızı daha da ağırlaştıran ve birinci basamak sağlık ortamını istikrarsızlaştıran yasa teklifini Meclise sundu. Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemeleri, halkımızın sağlık hakkını da hiçe sayıyor." şeklinde konuştu.
“GETAT YERİNE BİLİMSEL TIP UYGULAMALARI YAYGINLAŞTIRILMALI”
Kara, GETAT uygulamalarının mesai dışında paralı hale getirilmesine tepki göstererek, "Henüz yeterli bilimsel veri bulunmayan GETAT uygulamalarının aile hekimliği birimlerinde yapılmasının önü açıldı. Bakanlık gerçekten halk sağlığını düşünseydi, birinci basamakta bilimsel koruyucu tıp uygulamalarını yaygınlaştırırdı." dedi. Ayrıca, raporların ücretli hale getirilmesine ilişkin, "Aile hekimliği sisteminde bu durum sağlıkta şiddeti artıracak." uyarısında bulundu.
“ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI”
Kara, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddete dikkat çekerek, "Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Etkili bir şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.
“HEKİMLER VE HASTALAR KARŞI KARŞIYA GELİYOR”
Sevk sistemine ilişkin açıklamada bulunan Kara, "Bakanlık, sevk zincirini hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışıyor. Bu durum hekimler ile hastaları karşı karşıya getirecektir."diyerek, düzenlemelerin aile hekimliğinde istikrarsızlığa yol açtığını belirtti.
SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TALEPLERİ
Kara, sağlık çalışanlarının taleplerini şu şekilde sıraladı:
• "Aile Sağlığı Merkezleri’nin sayısı artırılarak hekim başına düşen nüfus 2 binin altına düşürülmelidir."
• "Birinci basamak sağlık hizmetlerinde bilimselliği tartışmalı GETAT uygulamalarına son verilmelidir."
• "Ebe, hemşire ve teknisyen sayısı artırılmalı, ücret ve teşvik kriterleri mesleki sorumluluklara göre düzenlenmelidir."
• "Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde ve kesintisiz maaş ödenmelidir."