SEVGİ GÜLDOĞAN

Yazar Umut Yaşar Abat, katılımcıları felsefe dünyasında kısa ancak derinlemesine bir yolculuğa çıkararak, eserini ve yeni kitaplarını edebiyat ve felsefe tutkunlarına tanıtarak keyifli bi sohbet ortamı paylaşıldı.  Abat, etkinlik kapsamında dinleyenlerine edebiyatın ve felsefenin kesişim noktalarını keşfetme fırsatı sundu.

"Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması için uğraşacağız" "Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması için uğraşacağız"

Şair, Yazar, Öğretmen Abat yeni kitaplarını okuyucusuyla buluşturduğu etkinlikte katılımcılarla Dünyaca ünlü filozof İmmanuel Kant’ın hayat felsefesi ve felsefeye bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulunarak sohbet havasında geçen bir söyleşi gerçekleştirdi.

"NANOİST ŞİİR"İ VE KANT FELSEFESİNİ ANLATTI

 Alanlarında uzman isimler ve akademisyenlerin de yer aldığı, zaman zaman bilgi aktarımında bulunarak katkı sağladığı söyleşi ve imza gününde, yazar ve şair Abat, “Nanoizm” ve “Nanoist şiir” kelimelerinin tanımını yaptı. Abat, “nano” ya da “nanno” kelimesinin, “Nanoist” adlı eserinde de ifade ettiği gibi, etimolojik anlamının Latince kökenli nannus kelimesine dayandığını ve “birkaç sözcüğün birleşmesi” şeklinde açıklanabileceğini belirtti.

Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilen Kant’ın bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiği şeklindeki ifadeleri masaya yatırılarak bugünkü teknolojik gelişmeler ve bilgiye ulaşma hızı üzerine değerlendirmede bulunuldu.

Söyleşiye KİBATEK üyesi olarak katılan Abat, konuşmasına KİBATEK Vakfı’na teşekkür ederek başladı. "KİBATEK’e ve Başkanımıza teşekkür ediyorum. Böyle zor bir zamanda bize böyle bir alan sağladığı için." diyerek teşekkürlerini ileten Abat, ardından KİBATEK’in açılımını tanımlayarak şunları söyledi: "Anlamı, Kıbrıs-Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu. Açılımı geniş, dolayısıyla geniş bir alana hitap ediyor. Hepiniz hoş geldiniz."

Abat, etkinliğin temel temasının Kant felsefesi üzerine olacağını belirterek, Kant’ın mekân ve zaman anlayışı ile bu kavramların diğer filozoflar tarafından nasıl ele alındığını tartışacaklarını ifade etti. "Bugün Kant felsefesi üzerinde yürüyeceğiz. Kant felsefesinde mekân ve zaman, Kant’ın hayatıyla bir çerçeve oluşturacak. Ama genel çerçevede mekân ve zaman kavramlarıyla da diğer filozofları, konuya nasıl baktıklarını ele alacağız." şeklinde bir giriş yaptı.

Söyleşinin sona ermesiyle değerli anlatımı ve katkılarından dolayı KİBATEK tarafından Umut Yaşar Abat’a Teşekkür Belgesi takdim edildi ve ardından yazar ve şair Abat, katılımcıların kitaplarını imzaladı.

KİBATEK VAKFI HAKKINDA

KİBATEK Vakfı, 1998 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Kıbrıs ve Balkanlar Türk Edebiyatları Sempozyumu sonrası kurulan İzleme Kurulu ile faaliyetlerine başlamış, 2001 yılında tüzel kişilik kazanarak vakıf statüsüne kavuşmuştur. Vakıf, “Kıbrıs, Balkanlar ve Avrupa Türk Edebiyatları Kurumu” adıyla kurularak, özellikle edebiyat alanında uluslararası işbirlikleri gerçekleştirmektedir.

Bugüne kadar 23 ülkede temsilcilikleri bulunan KİBATEK Vakfı, her yıl düzenlediği uluslararası edebiyat şölenleri, sempozyumlar, şiir geceleri ve çeşitli kültürel etkinliklerle Türk edebiyatını dünya çapında tanıtmaktadır. Ayrıca, Türk lehçelerinin dünya dillerine aktarılması gibi önemli projelere de imza atmaktadır. KİBATEK Vakfı, ayrıca edebiyat ödülleri ve yayınlarıyla da edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir.

KİBATEK Vakfı’nın genel merkezi Gazimağusa’da yer almakta olup, Lefkoşa, Gazimağusa ve Vadili’de de çeşitli kulüpleri bulunmaktadır. Etkinlikler ve projelerle Türk edebiyatının gelişimine katkı sağlamaya devam eden KİBATEK, aynı zamanda kültürel faaliyetlerini genişleterek dünya çapında bir platform oluşturmayı hedeflemektedir.

Muhabir: Haber Merkezi