GONCAGÜL KONAŞ

Türk mutfağının dünyaca ünlü şeflerinden Mahmut Dolmacı, hem Türkiye’de hem de uluslararası platformda adından sıkça söz ettiren bir isim. Gaziantepli şef, bugüne kadar birçok rekor kırarak Türk mutfağını ve kültürünü dünyaya tanıtmış, ödülleriyle ülkesini gururlandırmış bir usta. Dolmacı, katıldığı bir etkinlikte mesleki başarıları, hedefleri ve gastronomiye olan katkılarını içtenlikle paylaştı.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK BAKLAVASINI YAPTIM”
Dolmacı, Guinness Rekorlar Kitabı'na giren en büyük baklavayı yaptığını belirterek şöyle konuştu: “Rekorum, dünyanın en büyük baklavasını yapmaktı. 7.5 metre boyunda, 2.5 metre eninde ve 11 bin 800 dilimden oluşan tek bir tepside hazırladım. Bu baklava sadece yapılmadı, aynı zamanda yenilebilir bir ürün olarak tarihe geçti.”Bu rekor, Türk tatlısı baklavanın dünya çapında bilinirliğini artırmakla kalmayıp, Türk mutfağının zenginliğini de bir kez daha gözler önüne serdi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRIYOR
Mahmut Dolmacı, sadece baklava rekoruyla değil, farklı başarılarla da tanınıyor. Dünya genelinde 60’tan fazla ülkede Türkiye’yi temsil ettiğini söyleyen Dolmacı, “Danimarka’da dünyanın en büyük eti pişirdim, Moskova’da ise dünyanın en büyük dönerini takan kişiyim. Ayrıca, Moskova’da İzmir Marşı’nı söyleten adam olarak biliniyorum. Her gittiğim ülkede Türk mutfağını tanıtıyor ve gururla bayrağımızı dalgalandırıyorum.” dedi.

“BENİM ÜCRETİMİ ÖDEYEMEZSİNİZ”
Usta şefin sadece mutfakta değil, eğitim alanında da önemli bir misyonu var. Yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversitede ve akademide genç şeflere eğitimler veren Dolmacı, bu eğitimler karşılığında ücret almadığını vurguladı: “Türkiye’de birçok üniversitede ve yemek akademilerinde dersler veriyorum, ama eğitimlerimden asla ücret almıyorum. Çünkü ‘benim ücretimi ödeyemezsiniz’. Eğitim vermek, genç şeflere yol göstermek benim için en büyük mutluluk.”

“SEVGİ VE SAYGI İLE KARŞILANMAK BANA HAYAT KATIYOR”
Dolmacı, gastronomi dünyasında büyük başarılar elde etmesine rağmen, mesleğinden aldığı en büyük ödülün insanların sevgisi ve saygısı olduğunu söyledi: “Mesleğimde en değerli olan şey insanların sevgi ve saygısıyla karşılanmak. Her gittiğim yerde bu sevgiyi hissediyorum. Sektörde hepsinin abisi ya da amcası olmak, gençlerin bana olan saygısını görmek bana hayat katıyor. Bu duygular meslekte ustalaşmanın en güzel tarafı.”

65 YILLIK TECRÜBE VE 150 KİŞİYE EKMEK KAPISI
65 yıldır mutfak dünyasında aktif olarak çalışan Mahmut Dolmacı, kendi işlettiği iki mekânda toplam 150 kişiye istihdam sağlıyor. “Şu anda iki işletmem var ve buralarda 150 kişi çalışıyor. Hem kendi ülkemde hem de yurt dışında Türk mutfağını en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyorum,” diyen Dolmacı, kariyerine genç şefler yetiştirerek ve Türk mutfağını dünyaya tanıtmaya devam ederek sürdürüyor.

“BOLU AŞÇILIĞIN BAŞKENTİ”
Dolmacı, Bolu’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Bolu’nun Türk aşçılığı açısından önemine de değindi: “Bolu, aşçılığın başkenti olarak kabul ediliyor. Buradaki aşçılar ve gastronomi kültürü Türkiye’nin gururu. Bu yemeklerin burada yapılıp insanlara dağıtılması büyük bir mutluluk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” diyerek Bolu’nun mutfak kültürüne olan katkılarını takdir etti.

GAZİANTEP VE MENGEN’İN MUTFAK DÜNYASINDAKİ ÖNEMİ
Gaziantep’in bir dünya mutfağı merkezi olduğunu belirten Dolmacı, “Ben Gaziantepliyim, akşam yemeğinin başkenti orası. Mengen de Türkiye’de aşçılığın başkenti. Bu iki şehir Türk mutfağına yön veren en önemli merkezlerdi.” diyerek hem doğduğu şehir olan Gaziantep’e hem de Türkiye’nin gastronomi dünyasındaki diğer önemli merkezlerine olan bağlılığını dile getirdi.

 

Muhabir: Haber Merkezi