Yaşam

Bahçelievler'in Favori Mekanı: Agartha Pub

Melisa SAPAZ/ ANKARA

Ankara'nın Bahçelievler semtinde, hem dünya mutfağının lezzetlerini hem de özgün kokteylleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Agartha Pub, hem öğrencilerin hem de yerel halkın buluşma noktalarından biri haline geldi. Mekan, kendine özgü hikayesi, yaratıcı dekorasyonu ve her kesime hitap eden hizmet anlayışıyla dikkat çekiyor. Agartha Pub'ın kurucusu Ünsal Buyrukoğlu, Sonsöz Gazetesi’nden Melisa Sapaz ve Goncagül Konaş’a verdiği röportajda, hem mekanın ilham kaynağını hem de kendi hayat hikayesini paylaştı.

Agartha'nın Hikayesi

Emekli bir devlet memuru olan Ünsal Buyrukoğlu, uzun yıllar boyunca hayalini kurduğu pub işletmeciliği serüvenine emeklilik sonrasında adım attı. Yaklaşık sekiz yıldır bu sektörde yer alan Buyrukoğlu, ikinci işletmesi olan Agartha Pub'ı Ankara'nın kalbinde hayata geçirdi. Agartha'nın ismini ve hikayesini anlatan Buyrukoğlu, bu ismin kökeninin mistik bir efsaneye dayandığını belirterek; "Agartha, efsanelere göre dünyanın merkezinde, nikelle kaplı bir ülke. Bu gizemli ülkenin kaybolan ırkları ve türleri barındırdığı söyleniyor; dinozorlar gibi. Agartha halkı üstün bir ırk olarak tanımlanıyor. Görünüşleri insana benziyor ancak biz onları göremiyoruz. Bir rivayete göre, Agartha’nın beş giriş-çıkış kapısı var. Bu kapılardan geçerek zaman zaman dünyamıza geliyorlar ve 'Melam' denilen özel bir sıvı sayesinde insanlara görünebiliyorlar." dedi

Mitolojik inanışlarda Agarthalıların kıyamet günü dünyaya gelerek yaşamı yeniden başlatacağına inanıldığını da ekleyen Buyrukoğlu, Agartha inancının Kapadokya gibi bazı bölgelerde hala yaşatıldığını ve burada Agartha Festivalleri düzenlendiğini belirtti.

Her Kesime Hitap Eden Bir Mekan

Agartha Pub, yalnızca hikayesiyle değil, her kesime hitap eden yapısıyla da dikkat çekiyor. Mekanın sahibi Ünsal Buyrukoğlu, menülerin uygun fiyatlı olduğunu ve her yaştan insana hitap eden müziklerin çalındığını belirtti. Özellikle Türk öğrencilerin yanı sıra, yabancı öğrencilerin çok tercih ettiği mekanın içinde dart ve langırt gibi oyunların bulunduğunu ve müşterilerden gelen olumlu geri dönüşlerin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Buyrukoğlu; "Biz burada sadece yemek ve içecek sunmuyoruz, bir yaşam alanı yaratıyoruz. Öğrencilerin kendilerini rahat hissedeceği, herkesin bir araya gelip keyifli zaman geçirebileceği bir ortam oluşturduk." dedi

Atık Malzemelerden Yaratıcı Dekorasyon

Agartha Pub’ın özgün konsepti, dekorasyonuna da yansımış durumda. Mekanın içindeki metalden yapılmış motosiklet ve otomobil parçalarından oluşan objeler, mekana mistik bir atmosfer katıyor. Bu objelerin Bayram Karabulut tarafından yapıldığını belirten Ünsal Buyrukoğlu, eserlerin hurda malzemelerinden yapıldığının altını çizdi. Bu yaratıcı tasarımlar, Agartha Pub’a hem çevreci bir bakış açısı katıyor hem de müşterilerin ilgisini çeken özgün eserler sunuyor.

Deniz kenarında pub işletme hayali olan Buyrukoğlu, mekanda bulunan birbirinden güzel ve metalden yapılan bu objelerin hikayesini şu şekilde anlattı; "Didim’de gezerken ‘Acaba burada bir mekan açabilir miyim?’ diye düşündüm. İki katlı bir yer gördüm; üst katı mekan, alt katı ise sanat galerisi ve atölye olarak kullanılıyordu. ‘Ne güzel, burayı alıp masa ve sandalyelerle bir pub’a dönüştürebilirim,’ dedim. Satış fiyatını sordum ve objelerin de dahil olup olmadığını öğrenmek istedim. Ancak objelerin satışa dahil olmadığını, ayrı olarak satın alınabileceğini söylediler. O dönemde niyetim, sadece objeleri satın alıp anahtarı mülk sahibine teslim etmekti. Kafama koydum, objeleri alır ve mekandan ayrılırım diye düşündüm. Daha önce Bulgaristan’da buna benzer objeler görmüştüm. Bu objeleri yapan kişiye, ‘Bana bir saksafon yapar mısın?’ diye sordum ve yaptı. Böylece mekandan almak istediğim objeleri bana daha uygun bir fiyata temin etti. Sonrasında karavanı tamamen bu objelerle doldurdum ve Ankara'ya getirdim. Şimdi mekanımın dekorasyonu ve objeler, Bayram Karabulut’un imzasını taşıyor."

Asya ve Meksika Mutfağından lezzetler!

Agartha Pub, sadece hikayesi ve dekorasyonuyla değil, sunduğu zengin menüsüyle de dikkat çekiyor. Asya ve Meksika mutfağından seçkin lezzetler ve mekanın özgün kokteyl tarifleri, ziyaretçilerden tam not alıyor. Ünsal Buyrukoğlu, mekanların sadece yemek ya da içecek değil, bir hikaye ve ruh sunması gerektiğine inanıyor.

Eğer siz de farklı bir atmosferde, lezzet ve eğlencenin buluştuğu bir deneyim yaşamak isterseniz, Agartha Pub sizi bekliyor.