Yaşam

Ankara Kent Konseyi’nde İmar Planı Değişikliği Sunumu Yapıldı

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, “Amacımız, herkesin yaşamaktan gurur ve mutluluk duyduğu bir Ankara yaratmak.”

GONCAGÜL KONAŞ

Ankara Kent Konseyi’nde, ‘ Ulus Tarihi Kent Merkezinin 1/5000’lik imar planı değişikliği’ sunumu programı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş’in moderatörlüğünde Şehir Plancısı Necati Uyar ve Şevket Bülent Yahnici’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

“HEDEFİMİZ ANKARA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASINI KORUYARAK GELECEĞE TAŞIMAK”

Açılış konuşmasında Bekir Ödemiş, planlama sürecinin şehircilik ve kültürel mirası koruma perspektifiyle yürütüldüğünü vurguladı. Ödemiş, “Bu plan, Belediye Meclisi tarafından onaylandığında Yavuz Mahallesi gibi sorunlu alanlarda uygulama yapmamız kolaylaşacak. Projelerimizi tasarlarken hem mevcut sorunlara çözüm bulmayı hem de gelecekte uygulanabilir projeler hazırlamayı hedefledik.” dedi.

Ayrıca Ankara’nın Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında modern bir başkent olarak şekillenmesi gerektiğini belirten Ödemiş, “Amacımız, herkesin yaşamaktan gurur ve mutluluk duyduğu bir Ankara yaratmak. Bu hedefle, tarihi dokuyu koruyarak yaşayan bir plan tasarlıyoruz” diye konuştu.

“2023 MAYISI’NDA İHALE GERÇEKLEŞTİRİLEREK PLANLAMANIN UYGULANABİLİRLİĞİ İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILDI”

İmar planının hazırlanma sürecinde şeffaf ve katılımcı bir yöntem benimsendiğini ifade eden Bekir Ödemiş, “Bir akademik danışma kurulu oluşturduk ve değerli uzmanlarımızdan destek aldık. Ayrıca imar, ulaşım ve çevre gibi alanlardan ilgili daire başkanlıkları ile toplantılar düzenledik. Tüm meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların katıldığı çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. Bu kapsamlı çalışmayla, 2023 Mayısı’nda ihale gerçekleştirilerek planlamanın uygulanabilirliği için somut adımlar atıldı.” diye kaydetti.

TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUNUN KORUNMASI

Ulus’ta yürütülen planlama çalışması, bölgenin tarihi ve kültürel mirasını korumayı öncelikli hedef olarak belirliyor. Ödemiş, 210 hektarlık bir alanı kapsayan çalışma içinde iki birinci derece arkeolojik sit alanı ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan yapılar bulunduğuna dikkat çekti. Roma Tiyatrosu, Augustus Tapınağı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi tarihi değerlerin koruma altına alındığını ifade etti.

“BU ALAN, ROMA DÖNEMİNDE ŞEHRİN EN ÖNEMLİ YERLERİNDEN BİRİYDİ”

Planlama sürecinin şerhlerini detaylı bir sunumla anlatan Şehir Plancısı Necati Uyar, Ulus bölgesinin antik çağdan itibaren bir yerleşim merkezi olduğuna dikkat çekti. “Bu alan, Roma döneminde şehrin en önemli yerlerinden biriydi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok katman bugüne ulaşmıştır” diyen Uyar, bu tarihsel birikimin korunarak geleceğe taşınması gerektiğini ifade etti.

ULUS’TA KAPSAMLI ANALİZ VE TESPİTLER

Uyar, planlama çalışmasının bölgedeki her yapının ve sokağın detaylı bir şekilde analiz edilmesiyle şekillendiğini belirtti. “Ulaşım, altyapı, kentsel dokular, yeşil alanlar ve tarihi yapıların envanteri detaylı bir şekilde incelendi ve fotoğraflanarak veri tabanına aktarıldı” dedi. Ayrıca bölgenin Hacıbayram, Kale ve Anafartalar mahallesi sınırlarında yer aldığını ancak eski metinlerde yer alan mahalle sınırlarıyla çakıştırılarak detaylı bir çalışma yapıldığını söyledi.

CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILINDA MODERN ANKARA

Bekir Ödemiş ve Necati Uyar’ın sunumlarında ortak vurguladığı bir diğer konu ise Ulus’un korunarak modern Ankara’nın yeniden şekillenmesindeki kilit rolü oldu. Çalışmanın sadece bugünün sorunlarına değil, geleceğe de ışık tutacak şekilde hazırlandığı vurgulanarak, bölgenin hem tarihi mirası koruma hem de modern başkent olma vizyonuna katkı sunacağı belirtildi.