Gündem

28. Uluslararası Ankara Caz Festivali start aldı

GONCAGÜL KONAŞ

Ankara, bu yıl 28. kez düzenlenen Uluslararası Ankara Caz Festivali ile caz severleri bir araya getiriyor. Festival, 20-30 Kasım tarihleri arasında şehrin çeşitli mekanlarında konserlerden söyleşilere, sergilerden eğitim etkinliklerine kadar uzanan geniş bir yelpazede müzikseverlere kapılarını açıyor. Ankara HiltonSA, CP Ankara Hotel, Altınel Hotel & Convention Center, Türk Amerikan Derneği, Samm’s Bistro ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi önemli mekanlarda gerçekleşecek olan etkinlikler, cazın enerjisini başkentin her köşesine taşıyacak.

“CAZ ENERJİSİ İLE BAŞKENT ANKARA’YI ISITIYORUZ”

Festivalin açılışında konuşan Caz Derneği Başkanı Özlem Oktar Varoğlu, etkinliğin önemini şu sözlerle vurguladı: “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun katkı ve destekleriyle gerçekleşen festival, caz enerjisi ile Başkent Ankara’yı ısıtıyor.”

TÜRKİYE CAZ DERNEĞİ’NE DOĞRU

Varoğlu, Caz Derneği’nin gelişimi ve gelecekteki hedeflerini de paylaştı: “Bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olan Caz Derneği olarak, Türkiye Caz Derneği adını almak için başvuru sürecimizi tamamladık. Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde temsilcilikler açıyor, cazseverleri büyük bir çatı altında topluyoruz. Umuyorum yakın zamanda ismimiz onaylanır ve bu evrensel sanatı ülkemiz kültürü ile harmanlamaya, daha çok yere ulaşıp daha çok sanatçıya destek verebilme imkanını yakalarız.”

İKİ BÜYÜK FESTİVAL VE DAHA FAZLASI

Caz Derneği’nin çalışmalarına değinen Varoğlu, derneğin düzenlediği iki büyük festivali hatırlatarak şunları söyledi: “Caz Derneği olarak iki büyük festival yapıyoruz. Bunlardan biri Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Bodrum Caz Festivali, diğeri ise Uluslararası Ankara Caz Festivali. Bunun yanı sıra ‘Müze’de Caz’ projemiz ile tüm Türkiye’de etkinlikler gerçekleştirmek istiyoruz.”

CAZ, TÜRKİYE’DE BİR SEKTÖRE DÖNÜŞÜYOR

Caz sanatının Türkiye’deki yükselişine dikkat çeken Varoğlu, 1900’lü yıllardaki bir tahmine gönderme yaparak şu sözleri paylaştı: “1900’lü yıllarda bir söyleşide ‘21. Yüzyılın müziği caz olacak’ diye bir öngörüde bulunmuştum. Eğitimler, Caz Bursu ve etkinlikler ile katkıda bulunduğumuz caz sanatı, ülkemizde artık kendi başına bir sektör haline gelmiş durumda. Derneği kurduğumuz 1995 yılından bugüne hayatını sadece caz ile kazanabilen müzisyenlerin sayısında çok ciddi bir artış oldu.”

Cazın yalnızca bir müzik türü değil, aynı zamanda çok yönlü bir sanat dalı olduğunun altını çizen Varoğlu, “Caz müzisyenlerinin yanı sıra caz bestecisi, aranjörü, ses düzeni ve kayıt profesyonelleri, caz basını, yazarları ve caz fotoğrafçıları gibi uzmanlık alanları gelişti,” diyerek bu alandaki büyümeyi vurguladı.

CAZ BURSU İLE GENÇLERE DESTEK

Varoğlu, Caz Derneği’nin genç müzisyenlere verdiği desteğin gurur kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu hayalle, sizlerin desteği ve bilet alan tüm izleyicilerimizin katkılarıyla Caz Bursu ile 100’ün üzerinde genç müzisyene yurt dışında ve içinde destek sağlamış olmanın gururunu sizlerle paylaşmak istiyorum.”

CAZIN GELECEĞİ ANKARA’DA ŞEKİLLENİYOR

28. Uluslararası Ankara Caz Festivali, yalnızca bir müzik etkinliği değil, aynı zamanda cazın Türkiye’deki geleceğine ışık tutan bir platform olmayı sürdürüyor. Caz severler, bu unutulmaz atmosferde hem ulusal hem de uluslararası sanatçılarla bir araya gelerek cazın büyüsünü doyasıya yaşayacaklar.