Haber: Kardelen Uçak
Son yıllarda, dünya genelinde 35 yaşını aşan kadınların ilk kez anne olma oranında belirgin bir artış gözlemleniyor. İleri yaş gebeliklerinin doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinse de, bu durumun gebelik sürecinin sağlığı üzerinde de önemli yansımaları bulunuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Miraç Özalp, sağlıklı bir gebelik için doğru önlemler alındığında, ileri yaşta gebeliklerin başarılı bir şekilde sonlandırılmasının mümkün olduğunu ifade ediyor. Dr. Özalp, “Uzman görüşleri ve erken tarama testleri, anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir.” dedi.
İLERİ ANNE YAŞINA DİKKAT
Son yıllarda, ilk kez anne olmayı tercih eden kadınların 35 yaş ve üzerindeki oranı dikkat çekici bir şekilde artış gösteriyor. Bu yaş aralığı, “ileri anne yaşı” olarak adlandırılıyor ve bu eğilimin ardında yatan sebepler oldukça ilginç. Kadınların yükselen eğitim seviyeleri, iş gücüne katılımlarındaki artış ve güvenilir doğum kontrol yöntemlerine erişim, bu değişimin temel dinamiklerini oluşturuyor. Sigara içimi, çevresel etmenler ve bazı tıbbi müdahaleler de oosit kalitesini ve yumurtalık rezervini tehdit eden faktörler arasında yer alıyor. Bu süreç, kadınların bilinçli seçimler yapmasını ve sağlıklarını korumalarını daha da önemli hale getiriyor.
“ANNE KADAR BEBEKTE DE RİSKLER OLABİLİR”
İleri anne yaşının, sadece doğurganlık üzerinde değil, aynı zamanda gebelik sürecinin sağlığı üzerinde de önemli etkileri bulunduğuna dikkat çeken Özalp, “Erken gebelik kaybı, ektopik gebelik, çoğul gebelik, plasental problemler ve artmış sezaryen oranları da bu yaş grubu gebelerde daha sık karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. İleri yaş gebelikler, aynı zamanda anne kadar bebekler için de bazı problemlerin gelişme riskini artırıyor. Down sendromu gibi kromozomal anomaliler, yapısal malformasyonlar, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve ölü doğum riski anne yaşının artmasıyla birlikte daha sık karşılaşılan problemlerin başlıcaları arasında yer alıyor. İleri anne yaşı ve buna bağlı gelişme ihtimali artan problemler, bu dönemki gebelikleri, yüksek riskli gebelik sınıfına sokabiliyor.” diye konuştu.
“UYGUN VÜCUT KİTLE ENDEKSİNE SAHİP OLMAK GEREK”
Doğumdan önce kadınların mutlaka kontrole gitmesi gerektiğini aktaran Dr. Özalp, “Hal böyle olunca bu yaş grubundaki kadınların sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmeleri açısından, gebelik öncesi dönemde bir perinatoloji veya kadın doğum uzmanından danışmanlık almaları, uygun bir vücut kitle indeksine sahip olmaları, sigara ve alkolden uzak durmaları ve folik asit takviyesi almaları oldukça önem kazanıyor. Gebelik elde edilince, fetal kromozomal ve genetik hastalıkların taranmasının ve tanınmasında kullanılan testler ve işlemler hakkında gebelerin bilgilendirilmesi gerek.” ifadelerini kullandı.
“İLERİ YAŞTA GEBELİKLERİN BAŞARILI ŞEKİLDE TAMAMLANMASI MÜMKÜN”
Özalp, gebelik dönemlerinde kadınların dikkat etmesi gereken noktalara dikkati çekerek şunları söyledi: “Bebeğin sağlık durumu ve gelişebilecek yapısal problemlerin tespiti açısından, 11-14 hafta ve 18-23 hafta arasında ultrason taramalarının bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılması oldukça önemlidir. Bu yaş grubundaki gebeler, artmış preeklampsi riski nedeniyle düşük doz aspirin profilaksisi ve artmış venöz tromboemboli riski nedeniyle düşük molekül ağırlıklı heparin profilaksisi açısından dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
Aynı zamanda 24-28.haftalarda yapılan gestasyonel diyabet taraması, ek risk faktörlerinin bulunduğu hastalarda daha erken bir dönemde yapılabilir. Sağlıklı bir gebelik için doğru önlemler alındığında, ileri yaşta gebeliklerin başarılı bir şekilde tamamlanması mümkün. Bunun içinse uzman görüşü ve erken tarama testleri, anne ve bebek sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.”