Bazı insanlar vardır; makamları, unvanları ve görevleriyle değil, geride bıraktıkları izlerle hatırlanırlar. Ünal Erkan da onlardan biriydi.
Türk Polis Teşkilatının önemli isimlerinden biri olan Erkan, devletin en üst kademelerinde görev yapmasına rağmen çocukluğunun geçtiği Ankara Altındağ Atıfbey Mahallesi'ni ve orada yaşayan insanları hiçbir zaman unutmadı. Onun için Atıfbey yalnızca büyüdüğü bir semt değil, hayatının en önemli parçalarından biriydi.
Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Edirne Valiliği, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği, milletvekilliği ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunan Ünal Erkan, ömrünü devlet hizmetine adayan isimler arasında yer aldı.
Ülkenin en zor dönemlerinde önemli sorumluluklar üstlendi. Türk Polis Teşkilatında bir dönemin simge isimlerinden biri olurken, Atıfbeylilerin gönlünde ise her zaman "Ünal Abi" olarak kaldı.
GECEKONDUDAN DEVLETİN ZİRVESİNE UZANAN BİR HAYAT
Erzurum'da dünyaya gelen Ünal Erkan'ın Ankara ile tanışması, polis memuru olan babasının görevi nedeniyle gerçekleşti. Ailesiyle birlikte geldiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Atıfbey Mahallesi'nde kiralık bir gecekonduda büyüdü. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı.
Babasının mesleğinden etkilenerek polisliği kendisine ideal edinen Ünal Erkan, 1958 yılında Polis Kolejine adım attı. Polis Koleji ve Polis Akademisi eğitiminin ardından meslek hayatına başladı.
Yaklaşık 30 yıllık polislik kariyerine önemli görevler sığdırdı. Ankara ve İstanbul gibi iki büyük kentin emniyet müdürlüğünü yaptı. Ardından Edirne Valiliğine atandı. Daha sonra Emniyet Genel Müdürü olarak Türk Polis Teşkilatının en üst yönetim kademesine getirildi.
Ülkenin olağanüstü koşullardan geçtiği dönemde Olağanüstü Hal Bölge Valiliği görevini üstlendi. Kamu hizmetindeki kariyerini siyaset alanında da sürdüren Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili olarak görev yaptı ve Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.
MAKAMLAR DEĞİŞTİ, ATIFBEY SEVGİSİ DEĞİŞMEDİ
Ünal Erkan'ı farklı kılan özelliklerden biri de devletin önemli makamlarında bulunmasına rağmen geçmişiyle bağını hiç koparmamasıydı.
Çocukluk yıllarının geçtiği Atıfbey'i, sokaklarını, komşularını ve orada yaşayan insanları unutmadı. Makamlar yükseldi, görevler değişti ama onun gözünde Atıfbey'in yeri hep ayrı kaldı.
Ankara'da özellikle Altındağ, Çinçin ve Yenidoğan çevresinde yaşanan sorunlara da yakından ilgi gösterdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Narkotik Şube Müdürlüğü döneminde uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda bu bölgelerde etkin bir mücadele sergilendi.
Ancak Ünal Erkan'ın gençlerle ilgili yaklaşımı yalnızca güvenlik tedbirleriyle sınırlı değildi. Sporun gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştıracak önemli bir araç olduğuna inanıyordu.
ONBİRATEŞ'İN MAÇLARINDA ÜNAL ABİ VARDI
Ünal Erkan'ın hayatında sporun ayrı bir yeri vardı. Ankara amatör futbolunun kulüplerinden Onbirateş Spor Kulübü'nün gelişmesine destek verdi. Gençlerin sporla buluşması, kötü alışkanlıklardan uzak durması için çaba gösterdi.
Bugün artık yıkılmış olan 19 Mayıs Stadyumu'nun dış sahalarında oynanan maçları takip eder, genç futbolcuları yalnız bırakmazdı. Tribünde ya da saha kenarında bulunması bile gençler için büyük bir moral kaynağıydı.
İşte bu nedenle Ünal Erkan, Atıfbeyliler için yalnızca Ankara Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürü ya da Devlet Bakanı değildi. O, mahallenin çocuklarını tanıyan, gençlerin sorunlarıyla ilgilenen, sporculara destek veren ve kapısı her zaman çalınabilen bir ağabeydi.
BİR SEMTİN HAFIZASINDA YAŞAYACAK
Ünal Erkan, 29 Ekim 2026 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Geride uzun ve önemli bir kamu hizmeti kariyeri, Türk Polis Teşkilatında iz bırakan görevler ve onu yakından tanıyanların hafızasında yaşayacak anılar bıraktı.
Bir Polis Koleji mezunu olarak meslek hayatına başlayan Erkan'ın kariyeri, il emniyet müdürlüklerinden valiliğe, Emniyet Genel Müdürlüğünden milletvekilliğine ve bakanlığa kadar uzandı. Bu yönüyle Türk Polis Teşkilatının yetiştirdiği ve farklı devlet kademelerinde görev üstlenen isimler arasında yerini aldı.
Ancak bütün bu makamların ötesinde, onun hayatında çok daha özel bir unvan vardı: Atıfbey'in Ünal Abisi.
Devletin zirvesinde görev yaparken bile çocukluğunun geçtiği mahalleyi unutmayan bir insan olarak hatırlanacak.
Atıfbeyliler şimdi yalnızca eski bir emniyet müdürüne, bir devlet adamına değil; kendilerinden biri olarak gördükleri, sevinçlerinde ve sıkıntılarında yanlarında hissettikleri Ünal Abilerine veda ediyor.
Bazı insanlar görevleri sona erdiğinde unutulur. Bazıları ise makamları geride kalsa da insanların gönlünde yaşamaya devam eder.
Ünal Erkan, Atıfbey'in hafızasında işte böyle yaşayacak.