Türkiye’nin geleceği olan gençlerimiz işsiz ve umutsuz. Yapılan araştırmalar gençlerimizin mutlu olmadığını da ortaya koyuyor.

Türkiye’nin geleceği olan gençlerimiz işsiz ve umutsuz. Yapılan araştırmalar gençlerimizin mutlu olmadığını da ortaya koyuyor.

Ülkemizde, gençlerimizin en büyük sorunlarının başında işsizlik geliyor. Her 4 gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde genç nüfus hiç olmadığı kadar işsizlikle mücadele ederken, çoğu da iş bulma ümitlerini kaybedip iş aramaktan vazgeçiyor.

18-24 yaş grubundaki genç nüfus içinde kendini mutlu olarak beyan edenlerin oranı 2019 yılında yüzde 56,7 iken geçen yıl yüzde 47,2’a geriledi. Geleceğe dair umutları olmayan işsiz ve mutlu olmayan gençlerimiz çareyi, yurt dışında eğitim görmek , yurt dışında çalışmak ve yaşamlarını orada sürdürmekte görüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), geçen yıl açıkladığı verilere göre 2019’da Türkiye’den en çok göçün yaşandığı yaş grubu 25-29. Ülkeden yurt dışına giden 330 bin 289 kişiden 50 bin 154’ünü 25-29 yaş grubu oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre de Türkiye’den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor. TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’den yurtdışına 330 bin 289 kişi göç etti.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre gençlerde işsizlik oranı, 2019 yılında yüzde 25,4 iken geçen yıl yüzde 25,3 oldu. Hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre gençlerde işgücüne katılma oranı, 2019 yılında yüzde 44,4 iken geçen yıl yüzde 39,1 oldu…

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, genç nüfusumuzu kaybetmek üzere olduğumuzu bu konuda ortaya çıkan rakamların asla göz ardı edilemez olduğunu belirtti Yaşanan işsizlik sorunu ve eğitimdeki eşitsizliklere de değinen Karabat, TÜİK’in son araştırmasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Bir araştırma var, gençlerimizin %75.5’i yurt dışında çalışmak istiyor çünkü iş yok. 9 milyon 734 bin genç iş bulamayacaklarını düşünüyorlar, iş bulsalar da hak ettikleri ücreti alamayacaklarını düşünüyorlar, güçlü bir tanıdığın olmadan iş bulamayacaklarını düşünüyorlar. 11 milyondan fazla genç bunu düşünüyor, adalet duygusu sarsılmış durumda, tüm gençlerimiz neredeyse aynısını düşünüyor.

Fırsat eşitliği olmadığını düşünüyorlar, aynı şekilde iş konusunda da fırsat eşitliğinin olmadığını düşünüyorlar. Bu konuda liyakatı sağlamamız lazım, bilimsel araştırma yapan gençlerimiz elimizde tutmak için büyük firmalara arge desteği vermemiz lazım.”

Salgın nedeniyle uzun bir süredir evde kalmak zorunda olan gençlerimiz mutsuz. İşsizlik ve gelecek kaygısı bu gençlerimizin mutsuzluğunu daha artırıyor. Ne yazık ki gençlerimiz geleceğe umutla bakamıyorlar. İşsizlik sorunu çözülmediği sürece de gençlerimizin geleceğe umutla bakma ve mutlu olmaları imkansız gibi görünüyor.

Hem kendi geleceğinden hem de Türkiye’nin geleceğinden kaygı duyan gençlerimizi mutlaka kazanmamız lazım. Türkiye’de kendime gelecek göremiyorum diyen gençlerimize kaliteli eğitim ve gelecek kaygısı duymayacakları iş olanaklarını mutlaka yaratmalıyız. Ülke olarak onların sorunlarını bir an önce çözüme kavuşturmak için çareler bulmak zorundayız. Yoksa gençlerimiz bir kuş gibi elimizden uçup gidecek.