GONCAGÜL KONAŞ
Baklava fiyatları geçen yıla göre iki katına çıktı! Bayram öncesi tatlı alışverişine çıkan vatandaşlar, artan fiyatlarla karşı karşıya.Ancak son dönemde artan maliyetler, baklava fiyatlarını da ciddi şekilde etkiledi. Ankara’nın önemli tatlıcılarından Baklavacı Necip Baba’nın üçüncü kuşak sahibi Fatih Işık, fiyat artışlarına dikkat çekerek, “Geçen yıl fıstıklı baklava 500 liraydı, bu yıl 950 lira. Cevizli baklava ise geçen yıl 450 lirayken bugün 800 lira” dedi. Artışın temel nedeninin ham madde fiyatları olduğunu belirten Işık, “Fıstık, un, yağ gibi malzemeler ciddi zamlandı. Bu da doğrudan baklava fiyatlarına yansıdı.” diye ekledi.
“MALZEMELER, BAKLAVA FİYATINI ETKİLİYOR”
Baklava fiyatlarının bu kadar değişken olmasının sebebini açıklayan Işık, “Piyasada 300 liraya da var, 1500 liraya da. Buradaki temel fark kullanılan malzemeler. Örneğin sade yağın kilosu 600-650 lira, fıstığın kilosu 1400-1500 lira. Kaliteli baklava, bu temel malzemelerin en iyisiyle yapılır.” diye konuştu.
“Bugün fıstıklı baklava 950 lira, cevizli 800 lira. Kaliteli bir baklava almak isteyenler, Ankara’da belli başlı iyi baklavacılardan alışveriş yapabilirler” diyen Işık, ucuz baklavalara karşı tüketicileri uyardı.
EVDE YAPMAK DAHA MI EKONOMİK?
Birçok kişi, artan fiyatlar nedeniyle baklavayı evde yapmanın daha ekonomik olup olmadığını merak ediyor. Işık, “Çok büyük bir fark yok aslında. Bir kilo bazında belki 200 lira oynar ama yaptığınız emeğe değmez” diyerek, bilindik ve güvenilir yerlerden tatlı almanın daha mantıklı olduğunu ifade etti.
“BAKLAVADA DA TAĞŞİŞ YAPILIYOR”
Gıda sektöründe zaman zaman hileli ürünler gündeme gelirken, baklavada da benzer durumlar yaşanabiliyor. Işık, “Bazı yerlerde fıstık yerine ıspanak ya da soya fasulyesi kullanıldığını, cevizle birlikte bayat ekmek kırıkları eklendiğini duyuyoruz. O yüzden bilindik yerlerden alışveriş yapmak önemli” diyerek tüketicileri uyardı.
“Bugün 300 liraya baklava satan da var, 1500 liraya da. Aradaki fark kullanılan malzemeler ve işçilikle ilgili. Kaliteli bir baklava almak isteyenler mutlaka güvendikleri yerlerden almalı” diye ekledi.
“BAYRAMDA EN ÇOK FISTIKLI BAKLAVA TERCİH EDİLİYOR”
Bayram öncesinde hangi baklavanın daha çok tercih edildiğini değerlendiren Işık, “Cevizli baklava Anadolu’da daha yaygın ama baklava deyince direkt akla fıstıklı baklava geldiği için herkes fıstıklı tercih ediyor” dedi. Son dönemlerde popüler olan soğuk baklavaya da değinen Işık, “Bugün günlük hayatta soğuk baklava daha fazla tercih ediliyor ama bayramlarda klasik baklava öne çıkıyor.” ifadelerini kullandı.
ŞEKER HASTALARI BAKLAVA TÜKETEBİLİR Mİ?
Şeker hastalarının tatlı tüketimi konusunda da konuşan Işık, “Diabet baklava diye bir ürün var ama bizde yok. İşte birkaç firma üretiyor. Normal baklavalar içinde mısır şurubu, glikoz gibi zararlı maddeler kullanılırsa tehlikeli olabilir. Ancak kaliteli malzeme ile yapılan baklavada bir dilimden fazla sorun yaşanmaz.” diye ekledi.
“EN TATLI HAYATLAR NECİP BABA İLE BAŞLAR”
Son olarak Işık, bayram mesajını da verdi: “En tatlı hayatlar Necip Baba ile başlar. Kaliteli ve lezzetli tatlı yemek isteyenleri bekleriz.”