Günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelen mobil bankacılık hizmetlerinde, kullanıcıları yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. IPTV ve benzeri lisanssız uygulamaların cep telefonlarında yüklü olması, banka uygulamalarına erişimi engelliyor. Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, bazı bankaların bu uygulamaların bulunduğu cihazlarda mobil uygulamayı çalıştırmadığını duyurdu.

Bankalardan siber güvenlik atağı

Bankalar, kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla cihazlardaki uygulama geçmişini analiz ederek potansiyel risk taşıyan unsurlara karşı yeni bir tedbir geliştirdi. Bu kapsamda, kaynağı belirsiz ve lisanssız yazılımlar barındıran cihazlara erişim engeli getirildi. En dikkat çeken uygulamaların başında ise IPTV servisleri geliyor.

Hakan Topuzoğlu, bu adımın nedenlerini şu sözlerle özetledi:
"Bankalar, içinde trojen yani Truva atı gibi kötü amaçlı yazılımlar bulunan uygulamaları taşıyan cihazlardan veri sızıntısı yaşanabileceğini biliyor. Bu yüzden, cihazda bu tarz uygulama varsa, kendi sistemini açmıyor."

Cihazınız “zombi” olabilir

Topuzoğlu, özellikle korsan uygulamaların cihazlara sızan zararlı yazılımlar sayesinde kullanıcı bilgilerini çaldığını belirtti. Bu durum, telefonların “zombi cihaza” dönüşmesine neden olabiliyor.
Zombi cihaz terimi, kullanıcının haberi olmadan cihazın kötü niyetli kişiler tarafından kontrol edilmesi anlamına geliyor. Bu da hem banka hesaplarının hem de sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi riskini doğuruyor.

Mobil uygulamalar neden çalışmıyor?

Hyundai, INSTEROID'i tanıttı Hyundai, INSTEROID'i tanıttı

Bazı kullanıcılar banka uygulamalarının cihazlarında açılmamasını fark ettiğinde sorunun teknik olduğunu düşünse de, arka planda farklı bir güvenlik denetimi çalışıyor. Topuzoğlu bu durumu şöyle açıklıyor:
"Eğer cihazınızda bu tarz lisanssız ve riskli yazılımlar varsa, bankalar uygulamasının çalışmasını engelliyor. Çünkü şifrelerin çalınma ve kullanıcı hesabının ele geçirilme riski artıyor."

Sosyal medya hesapları da tehlikede

Bu zararlı uygulamalar yalnızca banka bilgilerini değil, aynı zamanda telefon içerisinde kayıtlı tüm şifreleri ve kişisel verileri hedef alıyor. Topuzoğlu, kullanıcıların sosyal medya hesaplarının da tehlikede olduğunu vurguladı:
"Şifre yöneticilerinde sakladığınız bilgiler dahil, tüm verilerinize ulaşılabilir. Böylece sadece bankacılık değil, sosyal medya ve diğer uygulamalar da risk altına giriyor."

“Hırsıza güven olmaz!”

Korsan ve lisanssız uygulamaların cazip fiyatlarla sunulmasına rağmen, beraberinde büyük riskler getirdiğinin altını çizen Topuzoğlu, kullanıcılara net bir uyarıda bulundu:
"İnsanlar lisans ücretlerinden kaçmak için bu tarz yazılımlara yöneliyor. Ama o uygulamanın içinde ne olduğunu bilemezsiniz. Sonuçta hırsıza güven olmaz. Bu yazılımlar sizi daha büyük zararlara uğratabilir."


Muhabir: Melisa Sapaz