Bilim & Teknoloji

Sarhoş maymun teorisi gerçek mi?

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den araştırmacı Aleksey Maro'nun Araştırmasına göre şempanzeler, fermente olmuş meyveleri tüketerek günlük en az bir şişe bira ile eşdeğer alkol alıyor; bu durum insanlarda alkole yatkınlığın evrimsel miras olabileceğini gösteriyor.

Çarşamba günü yayımlanan bir araştırma, şempanzelerin olgun ve fermente olmuş meyveleri tüketmeleri nedeniyle günlük olarak en az bir alkollü içeceğe eşdeğer miktarda alkol aldıklarını ortaya koydu.

Afrika’nın vahşi doğasında gerçekleştirilen çalışma, insanların alkole karşı duyduğu zevk ve toksik olmasına rağmen metabolize edebilme yeteneğinin primatlardan miras kalmış olabileceğini destekliyor.

Araştırmacılar, şempanzelerin yedikleri meyveleri topladı ve meyvelerde şekerin fermente olmasıyla oluşan etanol miktarını ölçtü. Bulgular, bu evrimsel kuzenlerimizin günlük alkol tükettiğini ortaya koydu.