EBRU APALAK
Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni, bayramla birlikte eski alışkanlıklara dönmeyi zorlaştırabilir. Ramazan Bayramı ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar, şekerlemeler ve ağır yemekler sindirim sistemini zorlayarak mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Zalaltuntaş, “Bir aylık uzun bir sürecin en önemli sonuçlarından biri metabolizmanın yavaşlamasıdır.” diyerek bayramda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Sağlıklı bir bayram geçirmek için özellikle kahvaltının içeriğine dikkat edilmesi, porsiyon kontrolünün sağlanması ve su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
KRONİK SAĞLIK SORUNU OLMAYANLAR NASIL KAHVALTI ETMELİ?
Kronik bir sağlık sorunu olmayan insanların geç kahvaltı ile güne başlamasını öneren Zalaltuntaş, “Kahvaltının içeriği de çok önemlidir.” dedi. Yumurta, peynir gibi protein kaynağı besinler ile zeytin, ceviz, badem gibi sağlıklı yağları içeren besinlerin kahvaltıya eklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kahvaltıda uzak durulması ve tüketilmesi gereken besinleri ise şöyle sıraladı: “Reçel, bal ve pekmez gibi kan şekerini hızlı yükselten besinlerden uzak durmak gerekir. Tam tahıllı iki dilim ekmek ve bolca yeşil sebze tüketmek oluşabilecek ani kan şekeri yükselmesini ve kabızlığı önler.”
“TATLI YEDİKÇE ACIKIRSINIZ”
Ziyaretlerde sık sık ikram edilen şeker ve şekerli besinlerin, kan şekerinde hızlı yükseliş ve ani düşüşlere sebep olduğu için tüketilmemesi gerektiğini belirtti. “Tatlı yedikçe acıkırsınız.” diyen Zalaltuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca tatlı yemek için öğün atlamak kontrol kaybına sebep olabilir. Porsiyon ölçüleri makul olmalı ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Aşırı tatlı tüketimi ya da yağlı yiyecek tüketimi mide ve bağırsakla ilgili şikayetlerin artmasına sebep olur. Şişkinlik, hazımsızlık, gaz, ishal veya kabızlık gibi sorunlar görülebilir.”
Ziyaretlere aç gitmemek ve su tüketimini ihmal etmemek gerektiğini vurguladı. Zalaltuntaş, günde en az 10-12 bardak su içmenin sindirim sistemini rahatlatacağını söyledi.
Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinden uzaklaşmamak, porsiyonları kontrol etmek, iyice çiğneyerek yavaş yemek ve öğün saatlerini geç saatlere bırakmamak gerektiğini belirtti.