GONCAGÜL KONAŞ
Ankara Tüm Emlakçılar Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 2024 yılının başlarında konut fiyatlarının düşmeye başlayacağını öngördüklerini ve yeni yıla girilmesiyle birlikte konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Akçam, “Konut fiyatları artmasa da yükselme hızı düştü diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl gibi bir yükselme söz konusu değil” dedi.
“ENFLASYONUN DÜŞMESİ İLE KONUT FİYATLARININ DÜŞECEĞİ KANAATİNDEYİZ”
TÜİK verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde 75 bin 569 konut satılırken, Mayıs ayında bu sayı 110 bin 588'e yükseldi. Akçam, bu farkın temel sebebinin konut fiyatlarındaki düşüş ve yükselme hızının azalması olduğunu ifade etti. Enflasyon oranındaki düşüşün konut fiyatlarını da etkileyeceğini belirten Akçam, “Aynı oranda olmasa da enflasyonun düşmesi ile konut fiyatlarının da bir miktar düşeceği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
“EV SAHİBİ TÜFE ORANINI BAZ ALARAK ZAM YAPABİLİR”
Kira fiyatlarındaki yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldığını hatırlatan Akçam, “Zam yapacak ev sahibi TÜFE oranını baz alarak zam yapabilir. Bu noktadan sonra bir düzenlemenin getirilip getirilmeyeceğine ilişkin bir duyum almadık. Fakat konuya ilişkin devlet yetkililerine önerilerimizi de sunduk” dedi.
Kira fiyatlarının en az yüzde 20 arttığını belirten Akçam, “Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, şehirlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış devam edecektir” dedi. Ayrıca, yüzde 25 zam sınırı varken bile bu kurala uyulmadığını ve zam sınırının kalkmasıyla birçok ev sahibinin çok yüksek oranlarda zam yaptığını belirtti.
“2 YIL BOYUNCA KİRA ARTIŞLARININ DURDURULMASINI ÖNERİYORUZ”
Fahiş kira fiyatlarını durdurmak için tüm kurumları, STK’ları ve müteahhitleri göreve davet eden Akçam, “TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitleri kiraya vermek üzere konut yapmalılar. Lojman sistemine tekrar dönülür ve memurun ev ihtiyacı buradan karşılanırsa piyasadaki konut arzı artırılmış olur” dedi.
Kira fiyatlarındaki artışın yaz boyunca süreceğini belirten Akçam, “Biz 2 yıl boyunca kira artışlarının durdurulmasını öneriyoruz. Bununla birlikte sosyal yardımlaşma vakıfları dar gelirli vatandaşa kira desteği vermeli, zaten en yüksek seviyede olan kira fiyatlarının artışları 2 yıl durdurulmalıdır. Aksi takdirde kira fiyatları önlenemez bir noktaya geldiğinde herkes için çok geç olabilir” diye konuştu.
“KONUT ARTIŞLARINI EN ÇOK TETİKLEYEN UNSUR PANDEMİ OLDU”
Konut satışlarındaki durağanlığın neredeyse 3 yıldır devam ettiğini belirten Akçam, “Konut satışlarını en çok tetikleyen unsur pandemi oldu. Enflasyon oranı ve inşaat maliyetlerindeki düşüş başladığı takdirde durağanlığın yavaşlayacağını düşünüyoruz” dedi. Ayrıca, konut satış oranındaki durağanlığın en önemli nedenlerinden birinin bankaların uyguladığı faiz politikaları olduğunu ifade etti.
Akçam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde banka kredisi ile alınanların payının 12’de 1’e kadar düştüğünü belirtti. Mayıs ayında ipotekli (kredili) konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,9 azaldığını ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının yüzde 9 olarak gerçekleştiğini söyledi.
“YETKİ VERİLDİĞİ TAKDİRDE 8 AYDA KAÇAK EMLAKÇILARI BİTİRMEYE SÖZ VERİYORUZ”
Ankara’da 2 binden fazla kaçak emlakçı olduğunu belirten Akçam, “Biz yetki verildiği takdirde 8 ayda kaçak emlakçıları bitirmeye söz veriyoruz. Böylece fırsatçılık yaparak vatandaşı aldatan ve haksız kazanç elde eden konut sektörünün kenelerini temizleyeceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaçak emlakçılarla mücadelede sadece denetimlerin yeterli olmadığını belirten Akçam, “Sektörün bileşenleri ile el ele vermek gerekir. ATEM olarak biz de emlak sektörünün önemli bir paydaşı olduğumuzu düşünüyoruz ve kaçak emlakçıları bitirme konusunda bize de yetki verilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin konut fiyatlarındaki artıştan kaynaklı dünyada rekor kırdığını belirten Akçam, “3 yıl önce 300 bine alınan evin 2024 itibarıyla fiyatı neredeyse 10 kat arttı. Konut fiyatlarındaki artış doğal olarak arz/talep ilişkisini de değiştirdi. Arz/talep ilişkisinin dengelenmesi için konut fiyatlarının normale dönmesi gerekiyor” dedi.