Antalya'da Fuhuş Operasyonu: 7 Kişi Tutuklandı!
Antalya'da Fuhuş Operasyonu: 7 Kişi Tutuklandı!
İçeriği Görüntüle

Antalya’da su altı sporlarıyla ilgilenen dalgıçlar, denizlerin yüzeyinde olduğu kadar dibinde de ciddi kirlilik bulunduğuna dikkat çekti. Yapılan temizlik çalışmalarında plastik şişeler, araç lastikleri ve çeşitli atıkların yanı sıra Hıdırellez’de denize bırakılan dilek kağıtlarına da rastlandı.

Tanıtım dalış uzmanı Seçkin Tedik, Antalya Konyaaltı Su Altı Sporları Kulübü olarak düzenli şekilde deniz temizliği yaptıklarını belirterek, önceki yıllara kıyasla atıklarda azalma görülmesine rağmen deniz dibinde halen çok sayıda plastik atık, ağır metal ve araç lastiği bulunduğunu söyledi.

“Balıkların dilek kağıtlarını yiyip öldüğünü görüyoruz”

Hıdırellez’in üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen dilek kağıtlarının deniz dibinde görülmeye devam ettiğini belirten Tedik, bu tür atıkların deniz canlıları açısından ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Tedik, “Hepimiz iyi bir yaşam istiyoruz ama bunu kağıda yazıp denize atarak oradaki canlı popülasyonunu olumsuz etkiliyoruz. Dalışlarımızda balıkların bunları yiyip öldüğünü de görebiliyoruz” dedi.

Deniz canlılarının bazı atıkları doğal yaşam alanı zannederek yaklaştığını belirten Tedik, su altındaki yaşamın da korunması gerektiğini vurguladı.

Antalya’da denizden 6 ton çöp çıkarıldı

Dalış eğitmeni Mustafa Karsamba ise ANSAK Su Altı Sporları Kulübü olarak belirli dönemlerde deniz temizliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

COP31 kapsamında Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalışmalarda Kaleiçi Yat Limanı, balıkçı barınağı, Konyaaltı Sahili ve Antalya Yat Limanı’nda temizlik yaptıklarını belirten Karsamba, özellikle Antalya Yat Limanı’ndan 6 ton çöp çıkarıldığını ifade etti.

Karsamba, dalış sırasında karşılaştıkları küçük atıkları da toplamaya çalıştıklarını belirterek, bunun tek başına yeterli olmadığını söyledi.

“10 dakika sonra yine pet şişelerle karşılaşıyoruz”

Yaz aylarında deniz kirliliğinin belirgin şekilde arttığını dile getiren Karsamba, “Kışın dalış yaptığımızda belki bir tane bile pet şişeye rastlamıyoruz. Ama yazın her dalışımızda, her dalgıç arkadaşımız en az 2-3 pet şişeyle dışarı çıkıyor. Ne kadar temizlesek de 10 dakika sonra tekrar girsek maalesef aynı şekilde pet şişelerle karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Karsamba, vatandaşlara denizlere çöp atmama çağrısında bulunarak, “Denizlerimizi lütfen temiz tutalım. Mavi vatanımızdır. Lütfen denizlere pet şişe atmayalım” dedi.

Kaynak: DHA