Sağlık

Türk zekasıyla, ölü hücreleri tekrardan canlandırdı!

Tıp alanında güzel başarılara imza atan Doç. Dr. Hande Özdenler, hayvan üzerinde yapılan deneyde, ölen beyin hücrelerini tekrardan canlandırmayı başardı. ABD Northwestern Üniversitesinde geliştirdiği çalışmalar sonucunda Dünya'da örnek gösterilen Özdenler, bu buluşun, " ALS, PLS, Parkinson gibi birçok hastalık tedavilerinde de işe yaracağını ifade etti.

ALS hastalığının tedavisinin çok zor olduğunu belirten Özdenler, "Hastalar gerçekten yavaş yavaş bütün insanlık yetilerini kaybediyorlar. Beyindeki motor nöronlar 'Ben artık yapamayacağım bu işi ve öleceğim' diye karar veriyorlar ve yavaş yavaş ölme hızlanıyor." diye konuştu. 

Doç. Dr. Hande Özdenler Kimdir?

Hande Özdenler, Boğaziçi Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra, New Orleans'taki Louisiana Devlet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Merkezi'nde (LSUHSC) Hücre Biyolojisi, Anatomi ve Sinir Bilimleri üzerine doktora sonrası araştırma yaptı. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırmacı olarak çalıştıktan sonra Chicago'daki Northwestern Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev aldı. Northwestern Üniversitesi'nde, ALS hastalığı üzerine odaklanan bir laboratuvar kurdu.

Kurduğu laboratuvarında meslektaşları ile birlikte yaptığı araştırmalar, Parkinson hastalığı ile ilişkili bir genden yoksun olmanın, beyindeki motor nöronlarına artan baskı uygulayarak nörodejenerasyona yol açtığını ortaya koydu.

ALS Hastalığı Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya motor nöron hastalığı, beyindeki sinir hücrelerini ve omuriliği etkileyen bir nörolojik hastalıktır. ALS, istemli kas hareketini ve solunumu kontrol eden motor nöronları etkiler. Bu hastalık, çiğneme, konuşma, kolları ve bacakları kullanarak yapılan hareketler gibi kasları etkiler.