Konya’nın Meram ilçesine bağlı Kızılören Mahallesi’nde geleneksel peynir çıkarma etkinliği düzenlendi. Meram Belediyesi ile Kızılören Eğitim Kültür, Dayanışma ve Hayır Vakfının iş birliğinde gerçekleştirilen “İnden Peynir Çıkarma” programında, aylar boyunca mağaralarda olgunlaşan tulum peynirleri gün yüzüne çıkarıldı.

Yaklaşık 400 aileye ait toplam 10 ton peynir, dualar eşliğinde mağaralardan çıkarılırken etkinlik, bölgenin köklü kültürel mirasını bir kez daha gözler önüne serdi.

“Emeği ve sabrı bir araya getiriyor”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, yüzyıllardır devam eden geleneğin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Peynir çıkarma geleneğinin emek, sabır ve doğanın sunduğu imkânları bir araya getirdiğini ifade eden Kavuş, ailelerin kış boyunca tüketecekleri peynirleri mağaralarda olgunlaştırdığını, bir bölümünü de satarak aile bütçelerine katkı sağladığını söyledi.

Meram’ın yaşam kültürünü koruyarak gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını belirten Kavuş, geleneği yaşatan Kızılörenlilere teşekkür etti.

Programa AK Parti Konya milletvekilleri Mehmet Baykan ve Latif Selvi, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlik kapsamında katılımcılara Meram Belediyesi tarafından peynir ikram edildi.

Saros Körfezi’nde mavi denizanası görüldü
Saros Körfezi’nde mavi denizanası görüldü
İçeriği Görüntüle

Kaynak: AA