Acıbadem Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Nezih Ziroğlu, kış aylarında kazaların sıkça yaşandığını ve bu tür kazaların çoğunlukla kaygan zeminlerde düşmeler sonucu meydana geldiğini belirtiyor. Bu tür ortopedik yaralanmalar, hastanelerin acil servislerinde yoğunluk yaratıyor. Basit bir kayma bile ciddi kırıklara ya da bağ yaralanmalarına yol açabiliyor. Ancak, kışın en sık görülen ortopedik kazalardan korunmak için alınabilecek bazı pratik ve etkili önlemler hayat kurtarıcı olabilir.

Doç. Dr. Ziroğlu, kışın en sık karşılaşılan ortopedik kazalar ve yaralanmalar hakkında bilgi verirken, bunlara karşı alabileceğimiz önlemleri de paylaşıyor. İşte bazı uyarılar ve öneriler:

El Bileği Burkulması ve Kırıkları


Kaygan zeminlerde düşmeler sonucu elde ve bilekte sıkça burkulmalar ve kırıklar meydana gelir. Şiddetli ağrı, morarma, şişlik ve bileği hareket ettirmede zorluk belirtiler arasında yer alır. Kırık varsa, bilekte şekil bozukluğu gözlemlenebilir.

Diz Yaralanmaları


Karla kaplı ve buzlu zeminlerde yapılan ani hareketler, dizde bağ yaralanmalarına ve menisküs hasarlarına yol açabilir. Özellikle ön çapraz bağda meydana gelen yaralanmalarda dizde ani bir ses duyulabilir. Şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı ve dizde güvensizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Dünyadaki 350 öğrenciden biri oldu Dünyadaki 350 öğrenciden biri oldu

Omuz Çıkıkları ve Rotator Manşet Yaralanmaları


Düşmeler sırasında omuza alınan darbeler veya kış sporlarında denetim kaybı, omuz çıkıklarına ve omuz kas ve tendon yaralanmalarına sebep olabilir. Ani ağrı, omuzda şekil bozukluğu ve baş üstü aktivitelerde zorlanma bu tür yaralanmaların belirgin işaretleridir.

Kalça Kırıkları


Kışın özellikle yaşlı bireylerde kalça kırıkları sıkça görülür. Şiddetli ağrı, bacağın dışa dönmesi ve yürüme güçlüğü bu durumda görülen başlıca belirtilerdir. Kalça kırıkları, yaşlılarda yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir.

Ayak Bileği Burkulmaları


Buzlu zeminlerde dengesiz adımlar atmak ya da kaymak, ayak bileği burkulmalarına yol açabilir. Bu durumda ağrı, şişlik, morarma ve üzerine basamama gibi şikayetler sıkça yaşanır.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli!

Doç. Dr. Ziroğlu, kaza geçiren kişilerin mümkünse hareketsiz tutulup, bilinçli şekilde taşınarak sağlık kurumuna sevk edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bazı basit gibi görünen yaralanmalarda geç kalınması, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ortopedik yaralanmalarda; ağrı, üzerine basamama, eklem sertliği ve hareket kaybı, şişlik ve morarmanın hızla artması gibi belirtiler varsa, derhal bir ortopedi uzmanına başvurmak önemlidir.

Kış Kazalarına Karşı Alınabilecek Basit Ama Etkili Önlemler

Acıbadem Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ziroğlu, kış aylarında ortopedik kazalardan korunmak için alabileceğiniz 7 basit ama etkili önlemi şöyle sıralıyor:

Karlı ve buzlu hava koşullarında yüksek topuklu bot veya çizme giymemeye özen gösterin. Ayakkabınızın altının kaymaz özellikte olmasına dikkat edin.
Özellikle karlı ve buzlu zeminlerde küçük adımlarla yürüyün. Büyük adımlar kayma riskini artırabilir.
Ani dönüşlerden ve ani hareketlerden kaçının.
Düşme riskini azaltmak için ellerinizi cebinizde tutmamaya özen gösterin; bu, dengenizi sağlamanıza yardımcı olur.
Kaslarınızı güçlendirici egzersizler yaparak yaralanma riskini azaltın.
Şapka ve eldiven takmayı unutmayın. Kış sporları yaparken mutlaka dizlik, dirseklik ve kask kullanın.
Soğuk hava kasları sertleştirip esnekliğini azaltabileceğinden, kaslarınızı sıcak tutacak kıyafetler giyin. Kasların sıcak tutulması, dengeyi iyileştirir ve kayma gibi durumlara karşı koruma sağlar. Ayrıca, eklemler daha rahat hareket eder ve eklem sakatlıkları önlenmiş olur.

Muhabir: Şevval Ateş