ADANA'da Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Prof. Dr. İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi, tıp ve diş hekimliği tarihine ışık tutan eserleriyle ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Müzede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün üst damak kalıbının örneği, Enver Paşa'ya ait azı dişi, Gelibolu Savaşı'na katılan bir Anzak askerinin alt çenesi ve dünyanın ilk organ naklinin bal mumu canlandırması gibi dikkat çeken eserler yer alıyor.

TARİHİ KONAKTA TIBBİ ESERLER SERGİLENİYOR

Seyhan ilçesi Ulucamii Mahallesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nde bulunan tarihi konak, Seyhan Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Prof. Dr. İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi'nde tıbbi aletler, tarihi belgeler ve eğitim materyallerinin yanı sıra diş hekimliği tarihine ilişkin çok sayıda eser sergileniyor.

Koleksiyonun büyük bölümünü, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu dekanı Prof. Dr. İlter Uzel'in 1972 yılından bu yana biriktirdiği eserler oluşturuyor.

Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği müze, diş hekimliği öğrencileri için de geçmişten günümüze tıp ve diş hekimliğindeki gelişmeleri inceleyebilecekleri önemli bir eğitim alanı niteliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yeni anayasa' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yeni anayasa' açıklaması
İçeriği Görüntüle

Müzede ayrıca Prof. Dr. İlter Uzel'in dişçi koltuğunda bir Türkmen kızını tedavi ettiği anı gösteren bal mumu heykeli de bulunuyor.

ATATÜRK'ÜN DAMAK KALIBI VE ENVER PAŞA'NIN DİŞİ DİKKAT ÇEKİYOR

Seyhan Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Utku Arınç, müzedeki dikkat çekici eserler hakkında bilgi verdi.

Arınç, koleksiyonda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün orijinal üst çene damak kalıbının örneğinin bulunduğunu belirtti. Müzede ayrıca Enver Paşa'ya ait altın kaplama azı dişi ile Gelibolu Savaşı'na katılan bir Anzak askerinin alt çenesinin sergilendiğini söyledi.

Müzenin dikkat çeken bölümlerinden birini ise milattan sonra 4'üncü yüzyılda Hristiyan azizleri ve ikiz doktor kardeşler Kosmas ve Damianos tarafından gerçekleştirildiği aktarılan dünyanın ilk organ naklinin bal mumu canlandırması oluşturuyor.

Arınç, 1840'lı yıllarda Ermeni bir diş hekimine ait olduğu belirtilen dişçi koltuğunun da ziyaretçilerin ilgisini çeken eserler arasında yer aldığını ifade etti.

MÜZEYİ AYDA YAKLAŞIK 3 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Müzenin diş hekimliği fakültesi öğrencileri açısından da önemli bir eğitim alanı olduğunu belirten Arınç, tarihi yapının Adana'nın önemli turizm noktalarından birinde bulunduğunu söyledi.

Müzenin çevresinde Ulu Camii, Büyük Saat Kulesi, Ramazanoğlu Medresesi, Kazancılar Çarşısı ve Ziya Paşa'nın kabrinin bulunduğunu belirten Arınç, bölgenin yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olduğunu ifade etti.

Arınç, müzeyi ayda yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek, öğrencilerin modern tıbbın öncesinde kullanılan yöntem ve araçları yerinde görme fırsatı bulduğunu söyledi.

ÇUKUROVA'NIN TIP TARİHİNDEKİ YERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Müzede sergilenen eserlerin Çukurova'nın tıp tarihi açısından önemini de ortaya koyduğunu belirten Arınç, bölgenin antik dönemlerden itibaren sağlık ve eczacılık alanında önemli bir merkez olduğunu ifade etti.

Arınç, Çukurova'daki Anavarza Antik Kenti'nin Anadolu'nun önemli antik yerleşimlerinden biri olduğunu, aynı zamanda antik dönemin önemli hekimlerinden Dioskorides'in memleketi olarak bilindiğini söyledi.

Dioskorides'in tıp tarihiyle ilgili erken dönem kaynaklarından birini kaleme aldığını belirten Arınç, Çukurova'daki endemik bitki çeşitliliğinin de bitkilerin eczacılık alanında kullanılmasında bölgeyi önemli hale getirdiğini ifade etti.

Kaynak: DHA