ZAMLAR HIZLI, TREN YAVAŞ

Son duyuruya göre TCDD, Yüksek Hızlı Tren seferlerine yüzde 10 oranında yeni bir zam yaptı. Yapılan...

Son duyuruya göre TCDD, Yüksek Hızlı Tren seferlerine yüzde 10 oranında yeni bir zam yaptı. Yapılan bu zamla birlikte YHT biletleri 2022 yılı içerisinde tam beş kere zamlanmış oldu.

TCDD tarafından YHT biletlerine Ocak ayında yüzde 20, Mart ayında yüzde 10, Nisan ayında yüzde 15 ve son olarak Haziran ayında ise yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Sadece bu yıl son 9 aydaki toplam zam yüzde 117’ye ulaştı yani bu yılbaşında 100 liraya alınan bilet bu gün ancak 217 liraya alınabiliyor!

Yapılan son zam ile birlikte Eskişehir-Konya arası bilet fiyatı 109 liradan 120 liraya, Eskişehir-Ankara arası bilet fiyatı 84 liradan 95 liraya, Eskişehir-İstanbul arası bilet fiyatı da 127 liradan 140 liraya çıktı. Bugünkü bilet fiyatlarına göre, Ankara-İzmit arası 200 TL olurken, İstanbul-Ankara arasındaki bilet fiyatı 195 TL’den 215 TL’ye yükseldi.

Zamlar şahane; hem sık sık hem de ülkedeki enflasyona paralel bir şekilde oldukça yüksek oranlarda geliyor.

Malum Yüksek Hızlı Tren projeleri AKP iktidarının en çok övündüğü ulaştırma projelerinin başında geliyor, bu arkadaşlar her şeyi abartmayıi en iyi biz yaparız demeyi çok sevdikleri için en hızlı treni biz yaptık diye ortalarda dolaşıp mitinglerde konuşup duruyorlar. Sonuç ortada zam üstüne zam geliyor.

Zamların hızını gördük de peki trenler hızlı mı?

1980’li yıllarda yoğun olarak Fransız firmaları ile çalışıyordum. Fransızların meşhur TGV’leri vardı. TGV 1983 yılında Paris ile Lyon arasında ilk defa seferlere başlamıştır. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenlemektedir. TGV 3 Nisan 2007’de 574,8 km/s ile dünya tekerlekli tren hız rekorunu kırmıştır. Ortalama hızı 200 km/s maksimum hızı ise saatte 320 km’dir TGV INOUI hızlı treniyle Lyon Paris arası 393 kilometre ve seyahat süresi sadece iki saattir.

Hızlı Trenlerde bir başka efsane ise Japonlardır. Japonların Central Japan Railway Company tarafından işletilen bir Shinkansen demiryolu hattıdır. 1 Ekim 1964 tarihinde açılmış olup dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat 515,4 km uzunluğunda olup Tokyo ve Osaka kentlerini birbirine bağlamaktadır. Bu hat ilk açıldığında maksimum işletme hızı 200 km/saat iken günümüzde 300 km/saat’in üzerinde işletilebilmektedir. Bu hat 515 kilometre uzunluğundadır yolculuk 2 saat 39 dakika sürmektedir.

Çin de Pekin – Şanghay yüksek hızlı demiryolu’nda 350 kilometre/saat azami hızla işletilen yüksek hızlı trenlerle düzenli işletimdeki en hızlı konvansiyonel (tekerlekli) yüksek hızlı demiryolu hattına sahiptir.

Hem Fransızlar, hem Japonlar ve hem de Çinliler Yüksek Hızlı Tren teknolojileri ile haklı olarak övünmektedirler. Övünmekte de haklılar çünkü kendileri teknolojiyi keşfetmiş, geliştirmiş ve uygulamaya geçirerek işletmiş bulunmaktalar.

Gelelim Türkiye’ye Türkiye her zaman olduğu gibi Yüksek Hızlı Tren yapma işini de yabancı firmalara vermiş ve ithal teknoloji ile inşa ettirmiştir. Üstelik her ne kadar adı Yüksek Hızlı Tren olsa dahi fiiliyatta bu trenlerin işletme hızı oldukça düşüktür. Örneğin Ankara İstanbul arasında mesafe 476 kilometre ama seyahat süresi duruş sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte 4.30- 5 saat aralığındadır. Her ne kadar işletme hızının 250 km/s olduğu iddia edilse de bu hıza daimi olarak çıkılamamaktadır.

Çağdaş bir devlette demiryolu ulaşımı aslında ulaşımın da ekonominin de belkemiğidir. Karada hızlı, konforlu, ucuz ve güvenli bir yolculuk ya da taşımacılık için bu kadar elverişli bir başka yöntem bulunmamaktadır.

Türkiye’nin de laf üretmeyi bırakıp bu konuda kendi teknolojisini geliştirmesi ve üretime geçirmesi ekonomimiz açısından vazgeçilmez bir husustur.

Son söz olarak; tamam zam yapıyorsunuz da bari trenlerin hızı zamların hızına yetişse diyorum…