YERSEN

Tamam, başlık biraz argo oldu ama kusuruma bakmayın TÜİK mart ayı enflasyonunu yüzde 50,51 olarak açıklayınca...

Tamam, başlık biraz argo oldu ama kusuruma bakmayın TÜİK mart ayı enflasyonunu yüzde 50,51 olarak açıklayınca denebilecek başka ne var?

Yahu arkadaş soğan olmuş 30 lira, kıymanın kilosu 350, peynir 200, zeytin 150 ama sana göre enflasyon sadece yüzde 50 küsur kim inanır?

Siz değil miydiniz soğan 10 lira olunca depoları basıp karaborsacı peşinde koşan aradan çok kısa bir süre geçti şimdi 10 lira normalleşti 30 liraya pek de şaşırılmıyor buda mı enflasyon değil?

Neyse fazla söze gerek yok ben zaten hesaplamalarımda TÜİK verilerini uzunca bir süredir dikkate bile almıyorum dikkate alan olduğunu da sanmıyorum sadece iktidarın ekonomiye bakışını ve yapmaya çalıştıkları algı operasyonunu sergilemek için açıklanan verileri karşılaştırmalı olarak paylaşıyorum.

Çok büyük bir olasılıkla seçimlerde iktidar değişecek ve TÜİK bilimsel ve tarafsız bir yöntemle yönetilmeye başlanacak işte ancak o zaman memleketteki gerçek enflasyonu da öğreneceğiz.

Bu arada benim gelecek iktidara tavsiyem bu işi son derecede iyi bilen ve bilimsel yöntemle yapan, çok dar bir kadro ile bile bu kadar isabetli ölçümler yapabilen Prof. Dr. Veysel Ulusoy’u TÜİK başkanı yapmaları. Bunu yaparlarsa TÜİK güven tazeler ve açıkladığı hesaplama ve ölçümler inandırıcı olur.

Şimdi gelelim açıklanan mart ayı enflasyon verilerine:

ENAGrup hesaplamaları:

  • ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart 2022 Mart ayında % 5,08 arttı.
  • ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı % 112,51 olarak gerçekleşti.
  • TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış %0,00 ile Sağlık en fazla yükseliş ise %11,62 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşmiştir.
  • Dana etinin fiyatı bir ayda 12,93% oranında artmıştır.

ENAGrup verilerinde enflasyonun nasılda artmaya devam ettiği, üç hanelerde hiperenflasyon noktasında seyrettiği ve hayatın özellikle de dar gelirliler açısından nasıl çekilmez bir hale geldiği açıkça görülmektedir.

TÜİK ise anlaşılan ya bu durumun farkında değil ya da olan biteni görmezden geliyor.

TÜİK hesaplamaları (2003=100) ise şöyle:

  • TÜFE’deki değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre % 2,29
  • TÜFE’deki değişim bir önceki yılın Aralık ayına göre % 12,52
  • TÜFE’deki değişim bir önceki yılın aynı ayına göre % 50,51
  • TÜFE’deki değişim on iki aylık ortalamalara göre % 70,20

Artış olarak gerçekleşti.

  • Yİ-ÜFE’deki değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre % 0,44
  • Yİ-ÜFE’deki değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre % 6,25
  • Yİ-ÜFE’deki değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 62,45
  • Yİ-ÜFE’deki değişim 2023 yılı Mart ayında on iki aylık ortalamalara göre % 113,73

Artış gösterdi.

TÜİK iktidarın bak işte enflasyonu nasılda düşürüyoruz propagandasında kullanılmak üzere epey bir çalışmış, üstün bir gayret göstermiş ve görüldüğü üzere gayet de başarılı olmuş. Tek bir kusurları var o da açıkladıkları veriler ülkemizin gerçekleri ile uyuşmuyor amma ve lakin o kadar kusur kadı kızında da olur değil mi?

En nihayetinde seçimlere şunun şurasında bir buçuk ay kadar kaldı ondan sonra yeni bir iktidar gelirse ülke ekonomisi hakkındaki gerçek verilere ulaşabileceğimizi düşünüyorum.