Yaşlanma süreci her canlıda görülen ve zamanla işlevlerde azalmaya sebep olan fizyolojik bir durumdur. Yaşlanma ile beraber hücre yapısında değişiklikler ve vücudun rejenerasyon yeteneğinde düşüş görülmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü 60 yaşı yaşlılığın başlangıcı olarak kabul etmektedir. Birçok gelişmiş ülke ise 65 yaşı özellikle sosyal güvenlik sisteminden yararlanılması için yaşlılığın başlangıcı açısından referans göstermektedir. Gerçekte “yaşlı” tanımlaması kronolojik yaşa dayanmakla birlikte, yaşlılığın yalnızca kronolojik yaş ile açıklanamayacak kadar geniş bir kavram olduğu bilinmektedir. Yaşlılık toplumsal roller, ekonomik durum, mental ve fiziksel aktivitelerdeki değişim ile ortaya çıkan bir dönemdir.
Fiziksel aktivite ve yaşam tarzı modifikasyonları genetik ve yıllarla birlikte bize kaçınılmaz olarak gelen yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Egzersizin kardiyovasküler, nörofizyolojik, kas iskelet sistemi sağlığı üzerine etkileri yanında vücut kompozisyonu ve metabolizma üzerine de kanıtlanmış birçok yararı bulunmaktadır. Düzenli egzersiz; uyku kalitenizi ve iyilik halinizi arttırır, immün fonksiyonlarınızı düzenler ve düşme riskinizi azaltır.
Egzersizin faydaları yanında bazı riskleri de bulunmaktadır. Tüm yaş gruplarında bireyin aşırı ve ani yüklenmelerle başlayan hızlı, kontrolsüz egzersiz programları sonrasında oluşabilecek yumuşak doku yaralanmaları yanında düşük enerjili veya yüksek enerjili kırıklar oluşabilmektedir ancak bunlar kişiye özgü tedavi programlarıyla önlenebilir. Egzersiz öncesi genel bir muayene, değerlendirme ve kontrendike durumların tespiti ile birlikte oluşturulan kişiye özgü program, öneriler, değerlendirme ve organizasyondur. Bu yüzden mutlaka öncesinde uzman doktorunuza ve fizyoterapistinize danışın.
Aerobik egzersizler haftada 3 ila 5 gün en az 30 dakika olacak şekilde maksimal kalp atım sayısının %60-70’i şiddetinde önerilmektedir. Düzenli ritmik yürüyüşler yapabilirsiniz. Büyük kas gruplarını içeren egzersizler yapabilirsiniz. Denge egzersizleri düşme ve kırık riskini azaltmaktadır bu yüzden haftanun 2-3 gününü denge egzersizlerine ayırabilirsiniz. Kondisyonunuz zayıf sedanter bir bireyseniz aerobik egzersiz öncesi denge ve kuvvet çalışmalarıyla egzersiz programınıza başlayabilirsiniz.
Sağlıklı haftalar dilerim.