Ekonomik kriz son günlerde ağırlığını iyiden iyiye hissettirirken. gelirleri enflasyon karşısında eriyen vatandaşlar, gelirlerinin yetmediği zorunlu harcamalarını yapabilmek için hızla borçlanıyor.
Ekonomik kiriz içinde yaşamlarını sürdürmemeye çalışan geniş halk kesimleri, ihtiyaçlarının büyük bölümünü bankalardan yüksek faizle çekilen kredi ve kredi kartlarıyla karşılamaya çalışıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan verilere göre, tüketici kredileri tutarı, 6 Mayıs itibarıyla 5 milyar 433 milyon lira artışla 832 milyar 735 milyon liraya çıktı. Söz konusu kredilerin 321 milyar 415 milyon lirası konut, 17 milyar 634 milyon lirası taşıt ve 493 milyar 686 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.
Bankaların bireysel kredi kartı alacakları ise yüzde 0,4 artışla 241 milyar 697 milyon liraya çıktı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ‘nin Nisan ayı bültenine göre , bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı 36,1 milyon oldu Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 1,6 milyon kişi artarak 36,1 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 31,5 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Nisan ayında 165 bin kişi ilk defa kredi kartı, 132 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 24 bin oldu. 125 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı. İstanbul, en yüksek bireysel kredi bakiyesi olan il. Nisan 2022 ayı itibarıyla İstanbul’da 376 milyar TL, Ankara’da 107 milyar TL ve İzmir’de 74 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor
BDDK haftalık verilerine göre, bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, 6 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya göre 429 milyon lira artarak 161 milyar 185 milyon liraya çıktı. Borcunu ödemekte güçlük çeken esnafı, işçisi, emeklisi, neredeyse herkes icralık olurken, muhtarlıklar icra kağıtlarıyla dolup taşmaya başladı.
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre yılbaşından bu yana icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 657 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 674 bin adet artarak 1 Nisan itibarıyla 23 milyon 511 bine çıktı.
CHP’li Gürsel Tekin, “Vatandaş boğazına kadar borca batmış durumda. İcra daireleri icra dosyasıyla dolup taşıyor. 81 ilin 81’inde ağır bir tablo var” dedi. 2022 yılbaşından beri icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 657 bin yeni dosya geldiğini ve her gün18 bin icra dosya açıldığını belirten Tekin, veriler üzerinden şu değerlendirmeyi yapıyor
““İstanbul nüfusu 16 milyon, 8.2 milyon icra dosyası var. İzmir’de 4,3 milyon insan yaşıyor, 1,6 milyon icra dosyası var. Neredeyse çalışma çağındaki herkese 1 icra dosyası düşüyor. Ankara’da 2 milyon, Antalya’da 1 milyona yakın dosya var. İcra daireleri tarihin en yoğun günlerini yaşıyor. Türkiye icralık oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 28.3 milyar lira düzeyinde. Yani milletimiz eskiden borca batmış durumdaydı, şimdi borcunu da ödeyemiyor.”
İcra dosyalarındaki artış muhtarlıklarda da tebligat yoğunluğuna neden olurken, muhtarlar “İnsanların yüzü hiç gülmüyor, herkes çok mutsuz. Yaşayarak görüyoruz, vatandaş geçinemiyor. Hükümetten insanların bu sıkıntılarına biran önce çare bulmasını bekliyoruz” diyerek beklentilerini dile getiriyorlar.
Umarım muhtarların ve halkın istekleri kısa sürede karşılık bulur.