Vatandaş ihtiyaç kredisine sarıldı

Her geçen gün artan geçim sıkıntısı vatandaşı borçla yaşamaya mahkum ediyor. Yaşanan ekonomik krizle birlikte covid-19 salgınının yüklediği ek maddi zorluklar da göz önüne alındığında, geliri önemli ölçüde azalan vatandaşlar gelir kaybı nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma geldi.

Her geçen gün artan geçim sıkıntısı vatandaşı borçla yaşamaya mahkum ediyor. Yaşanan ekonomik krizle birlikte covid-19 salgınının yüklediği ek maddi zorluklar da göz önüne alındığında, geliri önemli ölçüde azalan vatandaşlar gelir kaybı nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma geldi.

Borcunu borçla kapatmanın yolunu seçen vatandaşlar daha da büyük borç batağına saplanırken, bankalara borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre vatandaşların bankalardan kullandığı tüketici kredilerinin miktarı yıl başından bu yana 60 milyar lira daha artarak Eylül sonu itibariyle 736 milyar 417 milyon liraya çıktı.

En büyük artış 51 milyar lira ile ihtiyaç kredisinde yaşanırken, konut kredisi 6, taşıt kredisi miktarı ise yılbaşından bu yana yaklaşık 3 milyar lira arttı.

Eylül 2021 itibariyle tüketici kredisi kullanımı ve bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı 925 milyar lira oldu. Bireysel kredi kartları ile 189 milyar lira harcanırken, kullanılan ihtiyaç kredilerinin toplamı 439 milyar lira oldu.

Yine Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı 3 milyon 693 bin 71 kişi oldu.

BDDK verilerine göre ise Eylül 2021 sonu itibariyle takipteki bireysel kredi kartı alacakları 4 milyar 971 milyon lira seviyesinde. Takipteki tüketici kredilerinin miktarı 14 milyar 110 milyon lira, takipteki ihtiyaç kredilerinin miktarı ise 13 milyar 213 milyon lira oldu.

Önceki gün görevden affını isteyerek istifa eden Hazine ve Maliye eski Bakanı Lütfi Elvan’ın açıklamasına göre, İstanbul’da 13 milyon 305 bin 241 kişi kredi borçlusu. İstanbul’da kullanılan bireysel kredilerin toplam tutarı ise 252 milyar 647 bin 317 bin TL.

İstanbul’un ardından en çok bireysel kredinin kullanıldığı il, 3 milyon 241 bin 130 kişiyle Ankara oldu. Başkent’te kullanılan bireysel kredinin toplam tutarı 87 milyar 670 milyon 770 bin TL. Ankara’nın ardından üçüncü sırada 2 milyon 549 bin 270 kişiyle İzmir, dördüncü sırada 1 milyon 512 bin 599 kişiyle Bursa ve beşinci sırada 1 milyon 361 bin 605 kişiyle Antalya yer aldı.

Tüm bu veriler, çalışanların emeklerinin karşılığını alamadıklarını, emeklilerin de ihtiyaçlarını emekli maaşlarıyla sağlayamadıklarını gösteriyor. Emekli artık torununa verecek harçlık bulamıyor. Asgari ücretle çalışanlar, çiftçilerimiz, esnafımız, gençlerimiz ve işsizler ordusu her gün bir ekonomik kurtuluş savaşı veriyor. Vatandaşlar gece yarısı gelen zamlar öncesi saatlerce akaryakıt istasyonlarının önünde beklemek zorunda kalırken , halk ekmek bayilerinin önünde ucuz ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyorlar.

Neredeyse nüfusun yüzde 75’i borçlu. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini belirten vatandaşlar siyasetçilerin yeteri kadar çözüm odaklı çalışmamasından şikayet ederken, ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun “ Asgari ücret değil, insanca geçim ücreti” belirlemesini, açlık sınırının altında kalan asgari ücretin yaşanılabilir seviyeye çıkarılmasını istiyor.