Telkâri gibi işlenmiş öykülerin yazarı, sevgili dostum, Yazar, Prof. Dr. Süleyman Çetin Kalman; şöyle başlıyor, “ÖTEKİ KUŞLAR” kitabına. “Sen de varsın bu hikayelerde” kitabı okumaya başladığımda, hiçbir bilgim yoktu içinde yazılanlarla ilgili. Bazı yazarın dikkat çekmek için yazdığı bir slogan gibi düşündüm. Öyküleri okudukça sahiden kendimin de var olduğumu gördüm içinde.
Öyle ya, Ankaralı olup da Ankara öykülerinin içinde olmamak mümkün mü? Toptancı Hal’den semt haline, posta caddesinden ulus meydanına, Kızılay’dan Keçiören’e kısacası Ankara’nın her mahallesine olmasa da içinde olup Kalman’ın çocukluğu Hacıdoğan’da geçmiş. Bazı öykülerinin kahramanları da Hacıdoğan’lı ancak öykülerin içine girdiğinizde, Anadolu’nun her yerindeki yoksullar, varsıllar, anneler, babalar, çocuk, haylazlıklar, başarılar, başarısızlıklar, dünyanın başka ülkelerine “uçan kuşlar” velhasıl her şey Hacıdoğan’da ve diğer öykülerde vücut bulmuş.
Prof. Dr. Süleyman Çetin Kalman’la kitap fuarında tanışmıştık. Bakışlarındaki mesaj; samimiyet, dostluk, güven, (günümüzde az rastladığımız ya da herkesin karşısındakinden beklediği) vefa duygusu bana; “senin aradığın arkadaş dost benim” diyordu. İlerleyen zamanlarda da bu konuda yanılmadığımı gördüm.
Bir zamanlar benim de Hacıdoğan’da yaşamış olmamın ve öykülerinde gerçek anlamda kendimi bulmamın ve bağ kurmamda az da olsa katkısı oldu sanıyorum.
Yazar, Süleyman Çetin Kalman’a Doktorluk mesleğinde, özel yaşamında ve yazım hayatında başarılarının devamını dileyerek, hiç noktasına virgülüne dokunmadan özgeçmişini kendi kaleminden okuyalım.
Adım Süleyman Çetin Kalman. Çanakkale-Ezine 24.12.1965 doğumluyum. Ancak, kendimi bildim bileli Ankaralıyım, kökenimdeki Tunceli ve Ispartalılığa karşın kendimi hep Ankara’ya ait görürüm ve öykülerimin çoğunda da mekân başkentin kadim mahallelerinden Hacıdoğan’dır. Bir zamanların yoksul günleri, bizim için bugününün anılarla harmanlanmış zenginliği olmuştur artık.
İlkokuldan itibaren de tüm okulları Ankara’da, yine bu kentin cumhuriyetle özdeşleşmiş okullarında, sonradan hissedeceğimi belki o zamanlar bilemediğim bir kıvançla okudum (Atatürk İlkokulu, Anafartalar Lisesi, Atatürk Lisesi).
1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ni bitirdim. Bir süre Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’na ve Uğur Mumcu Vakfı yazma seminerlerine devam ettim.1996 yılında uzman, 2013 yılında çocuk hastalıkları ve nefroloji profesörü oldum. Aynı yıl GATA’dan tabip albay rütbesiyle emekli oldum. Halen özel bir hastanede görev yapmaktayım.
Uzun yıllardır, hayatın, mesleğin, kendi üşengeçliğimin izin verdiği ölçüde ama hiç kaybolmayan bir sevgi ile edebiyatla ilgiliyim. Yaba Edebiyat, Sincan İstasyonu, Yeniden Müdafaa-i Hukuk, Lacivert, Kıyı Edebiyat, Patika ve Şehir dergilerinde öykü ve yazılarım yayımlandı.
2009 yılında Ümit Kaftancıoğlu Öykü yarışmasında mansiyon, Gila Kohen Öykü yarışmasında öykü kitabına girme hakkı, 2010 Kelenderis Öykü yarışmasında birincilik ödülü aldım.
2012’de “Geç Kalmış Hikayeler-Yaba Yayınları”, 2015’te “Öteki Kuşlar-Telgrafhane Yayınları” isimli öykü kitaplarım, 2016’da “Hayatımız Galatasaray-Telgrafhane Yayınları” isimli anlatı kitabım yayınlandı.
İvmesini, yoğunluğunu zaman zaman azaltsa da yazma hevesim ve edebiyat sevgim devam etmekte. Çünkü insanoğlunun var olma mücadelesinde hayatın hay-huyuna feda edilemeyecek denli önemli olduğuna inanıyorum bu sevginin…