TEKNOLOJİ VE İLETİŞİM

Teknoloji hayatımızda inanılmaz bir hızla değişim ve konfor yaratıyor. Zaten internetin, teknolojinin ve modern çağın içerisine doğmuş olan gençler elbette bu değişimin farkında değiller. Oysa bu geçiş dönemini neredeyse tamamıyla yaşamış olan Bizler şaşkınlık içerisinde bu mucizevi olanakların keyfini sürüyoruz.

Değerli SONSÖZ Okuyucuları;

Teknoloji hayatımızda inanılmaz bir hızla değişim ve konfor yaratıyor. Zaten internetin, teknolojinin ve modern çağın içerisine doğmuş olan gençler elbette bu değişimin farkında değiller. Oysa bu geçiş dönemini neredeyse tamamıyla yaşamış olan Bizler şaşkınlık içerisinde bu mucizevi olanakların keyfini sürüyoruz.

Peki bu değişim tarihsel süreç içerisinde nasıl ilerledi, günümüzde iletişim nasıl bir hal aldı kısaca bakalım mı ?

Gazete

Yazılı eserlerin ve düşüncelerin 15. yüzyılda matbaanın bulunması ile geniş kitlelere ulaşması sonucunun bir yansıması olarak da düşünebileceğimiz toplumun haber alma, bilgi edinme ve öğrenme gereksinimi, 17. yüzyılın başlarından itibaren ilk gazetecilik örnekleri ile yeni bir alana doğru evrilmiştir.

Telgraf

Telekominikasyon anlamında iletişimin gelişmesi Telgrafın icadıyla mümkün olmuştur. Telgrafın damga vurduğu nokta günümüzde sms lere karşılık gelen kısa, anlık ve önemli haberlerin, postaneler aracılığı ile muhatabına iletilmesi şeklinde mümkün olmuştur.

Telefon

Telefon anlık haberleşmenin atası kabul edilir. Sesli haberleşmeyi sağlayan telefon sayesinde coğrafyalar arası mesafe sınırları ortadan kalmış, anlık konuşmalar insanların hayatına girmiştir. 1876 yılında telefonu icat eden Graham Bell’in asıl amacı aslında, sağırlara konuşmayı sağlayacak ve duymalarına yardımcı olacak bir cihaz üretmek olmuştur. Annesi sağır ve dilsiz olan Bell’in babası, hayatı boyunca sağırlar için birçok okul açmıştır. Babasının bu fedakârlık ve çabalarının sonuçsuz kalması üzerine ona yardımcı olmak isteyen Bell, bir yığın araştırma üzerinde çalışmıştır. Boston Üniversitesi’nde profesör olarak çalışan Bell sesleri mekanik anlamda üreten bir cihaz yardımıyla diğer tarafa aynı sesin iletilmesi üzerinde çok düşünmüştür. O zamanın şartlarında sadece telgraflar kullanılmaktadır ve Graham Bell de çalışmalarını bir telgraf cihazının üzerinde geliştirerek yapmıştır. Bir düzenek üzerinde çalışırken akımın konuşma esnasında titreşimlerini duymuş ve bu çabalarının ilk meyvesini almıştır. Graham Bell, 7 Mart 1876 yılında telefonun patentini almıştır.

Televizyon

Günümüz toplumlarında medya en etkili araçlardan biridir. Öyle ki, ürettiği sanal gerçeklik yeni bir kültür biçimini de beraberinde getirmiştir. Televizyon’un şekillendirdiği bir popüler kültür kitleselleşen ve hızla yayılan bir araç haline gelmiştir. Çağdaş toplum televizyon sayesinde daha fazla kitleselleşmekte ve kültür akıl almaz ölçüde görselleşmektedir. Televizyon her şeyi, herkes için farklılaştırmadan sunmaktadır.

İnsanlar Bilgisayar kullanmaya başladıktan sonra İnternetin icadı ve yaygınlaşması dönemine kadar iletişimde gazete, telgraf, telefon ve televizyonun sunduğu olanakları kullandılar. İnternetin icadı ile ise artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı. İnternet sayesinde iletişim teknolojilerinin üstüne yeni bir katman inşa edildi.

İnternet Haberleşmesi

İntenetin yaygınlaşması sürecini son 30 yıl olarak kabul edecek olursak iletişim hayatımızın tam odağına girdi. Özellikle mobil cihazların yaygınlaşması ve sosyal medyanın gelişmesi ile hayatımız anlık bildirimler üzerine kuruldu. Pandemi döneminin ortaya çıkardığı uzaktan anlık toplantılar sayesinde zaman ve mekan kavramı ortadan kalktı. Zoom toplantıları pandemi döneminde hayatımıza girse de kalıcı oldu.

İnternet teknolojileri üstüne kurulu modern iletişim bize neler sunuyor kısaca bakalım ;

  • İnternet Haber siteleri sayesinde olaylardan anlık haber alma imkanı
  • Whatsapp uygulaması vb leri sayesinde anlık haberleşme
  • Youtube videoları ve canlı yayınları ile özel bilgi seli evreni
  • Sosyal Medya uygulamaları sayesinde anlık fotoğraf ve yazılı haberleşme
  • İnternet televizyonculuğu sayesinde kendinize özel içerik yayınlarına ulaşabilme imkanı
  • Zoom vb uygulamalar ile zaman ve mekandan bağımsız toplantı
  • Eposta sayesinde teklifleri, raporları alıp/gönderebilme

Kısacası tarihin eski dönemlerinde matbaanın bulunması ile başlayan süreç günümüzde, hayatımızın her alanını interaktif hale getiren iletişim çağına evrilmiştir.

Teknolojinin hayatınıza renk katmasını diliyor, yaklaşmakta olan ramazan bayramınızı kutluyorum.

Cem Tunç

ADRES Bilgisayar YK Başkanı

TUSIAV Mütevelli Heyeti Üyesi