Değerli SONSÖZ Okuyucuları;
Teknolojinin eğitimde kullanılması, eğitimin evrenselliği özelinde bakıldığında kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü Teknoloji en basit tanımıyla; hayatımızı kolaylaştıran orijinal ve farklı düşüncelerin ürün ve hizmetlere uyarlanmış halidir. Ve bu anlamda en çok eğitimin içerisinde olmalıdır.
Elbette burada yazıyı okurken, ideal eğitim modelinden söz ettiğimin ve Ülkenin her noktasında aynı imkanların olmadığının farkında olduğumun da altını çizmek isterim.
Teknolojideki hızlı gelişmelere ayak uydurabilmek adına, eğitim ortamları her dönem çağın teknolojisi ile donatılmış, kara tahta ile başlayan eğitim serüveni, zaman içerisinde bilgisayar, tablet bilgisayar, akıllı tahta ve mobil cihazlara doğru bir değişim yaşamıştır.
Dünya tarihine bakıldığında, 1920’li yıllardan itibaren birçok farklı teknolojik aracın, eğitim-öğretim sürecinden daha fazla verim elde edebilmek için kullanıldığı görülmektedir.
1950 li yıllarda eğitime destek olarak başlayan tepegözler, kulaklık, videobant ve fotokopi makineleri o dönemin teknolojisinin eğitime uyarlanmış halidir. Ülkemizde ise eğitimde teknoloji kullanımına yönelik çalışmalar 1970’li yıllarda, radyo ve televizyonun yaygın eğitim amacıyla kullanılmasının planlanmasıyla başlamıştır. Örgün eğitime alternatif bir model olarak geliştirilen TV yayınları ile eğitim modeli sayesinde, çalışan veya evde yaşayan insanların açık öğretime dahil olması planlanmıştır.
Günümüzde dünya genelinde, eğitim alanında internet, bilgisayar, akıllı telefon, e-kitap okuyucu, z-kitap ve tablet gibi birçok farklı teknolojik ve dijital araç kullanılmaktadır.
Yaşanılan gelişmelerle birlikte, değişen yalnızca teknolojik araçlar olmamış; teknolojinin eğitimde kullanım amacı da değişmiştir. Eğitimde teknoloji kullanımı, ilk dönemlerde yalnızca, bir dersin öğretiminde
teknolojiden faydalanma olarak görülse de; daha sonra, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bireyler yetiştirme amacı gütmeye başlamıştır.
Özellikle pandemi döneminde başlayan mekan ve zamandan bağımsız eğitim ihtiyaçları, yeni eğitim düzeninin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Pandemiden sonra artık hiçbir şey eskisi olmayacak söyleminin doğruluğu günümüzde de ortaya çıkmaktadır. Şu günlerde bile Üniversiteler hibrit eğitim ile hem yüz yüze hem de online eğitimi birleştiren modeli uygulamaktadır.
Zoom toplantıları, instagram ve youtube ile başlayan canlı ve etkileşimli yayınlar, gün geçtikçe daha interaktif eğitim modellerini bize müjdelemiştir. Bu sayede yüz yüze gelme şansımızın pek olmadığı kişilerden nitelikli bilgiler alma şansına sahip olmaktayız.
Bugün Amerika ve Avrupa Üniversiteleri pek çok dersini e-eğitim modeli ile Dünyaya açmıştır.
Simülasyon uygulamaları, yapay zeka vb teknolojiler sayesinde pek çok uzmanlık alanının mekan ve zamandan bağımsız olarak öğrenilmesi mümkün hale gelmiştir.
Eğitimin evrenselliği gereği, dünya ile eş zamanlı aynı teknolojiyi kullanıyor olmak gençlere daha inovasyon odaklı bir öğrenme süreci sağlar. Çünkü günümüzde artık bilgi her şeydir ve güncel bilginin hızlı yayılması, doğru teknolojilerin birlikte uygulanacağı eğitim modelleri ile mümkün olur.
Cem Tunç
ADRES Bilgisayar YK Başkanı
TUSIAV Mütevelli Heyeti Üyesi