Değerli SONSÖZ Okuyucuları;
Bizler TÜSİAV | Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı’nın Dijital Dönüşüm Platformları olarak Başkanımız Sn.Veli Sarıtoprak’ın önderliğinde Teknoloji Farkındalığı yaratma çalışmaları yürütüyoruz. Hayatın olağan akışı içerisinde kullandığımız halde çok da detayları ile ilgilenmediğimiz değişimlerin detaylarını inceliyoruz. Konferanslar, Seminerler, Toplantılar, Yazılı ve Görsel basın ve Sosyal Medya ile sürekli olarak bilgi paylaşımı içerisindeyiz.
Teknolojinin altın kuralı “Değişim ve Güncellenmedir”. Elbette süreç içerisinde hayatımız bu kadar değişirken ve teknoloji odaklı yaşamın konforu hayatımıza girmişken ticaretimiz de bu değişimin dışında kalamazdı.
İnternetin doğuşu ve mobil cihazların hayatımıza hızlıca girmesi ile birlikte dünya üzerindeki tüm mal ve hizmetler tek tuş ile edinilebilir hale geldi.
Şu anda E-Ticaret için çeşitli seçenekler elimizin altında ve 7/24 ihtiyaç ve bütçeye göre ticaret yapabilmek mümkün. Şahıs olarak kendi alışverişimizi dakikalar içerisinde yapabilmek coğrafyadan bağımsız bir şekilde mümkün iken kendi mal ve hizmetlerimizi pazarlayabilmek için de sınırsız seçenek elimizin altında.
Şirketiniz için kuracağınız web sitesinde ürünlerinizi, hizmetlerinizi sergileyebileceğiniz gibi sosyal medya ağları üstünde açacağınız kurumsal sayfalar ile daha geniş kitlelere ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. Eğer iş Sizin açınızdan daha profesyonel bir hal aldıysa bu işe çok büyük yatırım yapmış olan E-Ticaret Pazar yeri Platformlarında yerinizi almanızın vakti gelmiş demektir.
Bu işin uzmanları ile yapacağınız mal ve hizmet pazarlama stratejinizi, dijital pazarlama yöntemleri ile etkinleştirerek, hedef kitlenize ulaşmanız son derece kolay ve mümkündür.
İnternet üzerinden ürün veya hizmet alımı olarak tanımlanan e-ticaret, ilk defa 1996 yılında hayatımıza girdi ve günümüzdeki halini alana kadar büyük bir gelişim sürecinden geçti.
İlk platformlar
E-ticaret sektörüne yönelik web siteleri günümüzde oldukça fazla. Ancak e-ticaretin gelişim aşamasında kurulan platformlar, e-ticaret sektöründe önemli bir yere ve pazar payına sahip. 1995 yılında kurulan Amazon ve eBay dünyadaki ilk e-ticaret platformları olma özelliğini taşıyor. Öte yandan 1999 yılında kurulan ve Çin merkezli olan Alibaba ise bugün e-ticaret sektörünün en güçlü oyuncuları arasında gösteriliyor.
Türkiye ilk adımı 1998’de attı
E-ticaret sektörünün önem kazandığı ve gelişim gösterdiği yıllarda ülkemizde de ilk adımlar atıldı. 1998 yılında kurulan hepsiburada platformunun bugün dünya devi Alibaba’dan daha önce kurulduğunu görüyoruz. Hepsiburada.com’u, 2001 yılında kurulan Gittigidiyor, 2009 yılında kurulan Trendyol ve 2012 yılında kurulan n11 takip etti. Her ne kadar tarihsel süreçte dünyanın gerisinde kalmasak da, e-ticaret alanında halen kat etmemiz gereken bir yol olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Avrupa Ülkelerindeki normal ticaretin, E-Ticarete kayma oranına bakıldığında henüz çok gerilerdeyiz.
Trendleri kullanıcılar belirliyor
6 Haziran 2018 yılında açıklanan verilere göre Youtube’a kullanıcılar tarafından günde 5 milyardan fazla içerik giriliyor. Trendleri kullanıcıların belirlediği mecrada günlük aktif kullanıcısı sayısı ise 30 milyonu aşıyor. Rakamların bu denli büyük olması ise YouTube’u hem alternatif bir medya organı hem de iyi bir reklam alanı olarak ön plana çıkarıyor.
Mobil cihazların katkısı büyük
Mobil cihazların gelişimiyle birlikte YouTube daha fazla rağbet gören bir mecra haline geldi. YouTube’a mobil cihazlar üzerinden günlük erişim ve görüntülenme sayısı 500 milyondan fazla. Ayrıca YouTube’a dakikada 300 saat video içeriği yükleniyor. Bu rakamlar örnek, çok takılmayın. Sadece veri büyüklüğünü tahmin edin diye paylaşıyorum.
Ticaretin tarihsel gelişimi düşünüldüğü zaman bir masa bir kasa ile yapılan küçük esnaflık bile şu an doğru organize edildiği zaman, E-Ticaret platformlarında hiç hayal edilemeyecek ticari getiriler sağlayabilir duruma geldi.
Fakat elbette ki tüm ticari girişimler için doğru metotlar, ölçeklenebilir ticari yapılar, kargo ve lojistik firmaları ile doğru ortaklıklar ve her şeyden önce güçlü ve güvenilir finansal çözümler Sizi başarıya ulaştıracaktır.
Yeni ekonomi modelinde “Dünya Düzdür” kuramı işler. Bu kuram Sizin sadece hayallerinizle sınırlı olduğunuzu belirtir. Doğru hayaller kurar ve doğru modeller ile çalışırsanız Dünya üzerinde yaşayan herkes Sizin potansiyel müşterinizdir.
Hayallerinizin gerçekleştiği ve şansınızın bol olduğu günler diliyorum.
Cem Tunç
ADRES Bilgisayar YK Başkanı
TUSIAV Mütevelli Heyeti Üyesi