<strong>BAYRAMLAR SEVGİ VE DOSTLUK İÇİNDİR</strong>

“Biz kimseye kin tutmayız/Ağyar dahi dosttur bize/Kanda ıssızlık var ise/Mahalle vü şardır bize, Adımız miskindir bizim/Düşmanımız...

Biz kimseye kin tutmayız/Ağyar dahi dosttur bize/Kanda ıssızlık var ise/Mahalle vü şardır bize,

Adımız miskindir bizim/Düşmanımız kindir bizim/Biz kimseye kin tutmayız/Kamu âlem birdir bize,

TÜRK KÜLTÜRÜ BİLGESİ ,İÇLİ VE ÖZLÜ SEVGİ ŞAİR YUNUS EMRE’NİN DEDİĞİ GİBİ:

“SEVELİM SEVİLELİM DÜNYA KİMSEYE KALMAZ.”

Yunus Emre’nin öğütleri insanlara neler yapacaklarını söylemekte:

“Çiçeklerle hoş geçin, balı incitme gönül, /Bir küçük meyve için dalı incitme gönül,

Mevlâ verince azma,geri alınca kızma./Tüten ocağı bozma, /Külü incitme gönül.

Dokunma gayretine,karışma hikmetine,/Sahibi hürmetine,/Kulu incitme gönül.

Sevmekten geri kalma, /Yapan ol yıkan olma./Sevene diken olma,/Gülü incitme gönül. “

Hacı Bektaş- I Veli şöyle demekte:

“Madde karanlığı, akıl ışığı ile;/Cehalet karanlığı, ilim ışığı ile ;

Nefis karanlığı, marifet ışığı ile ;/Gönül karanlığı da aşk ışığı ile aydınlanır…

Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda,/Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda.

Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda,/Aslanlarla ceylanlar, dosttur kucağımızda…”

—-

Sevgi gönülde güldür, kin yürekte yüktür.” Prof.Dr. şair İbrahim Agah Çubukçu

“Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz” diyen,insana özgü sevgiyi ,ilahi sevgi ile bütünleştirerek yaşama potasında eriten,”mânâ âlemi”nin gönül eri Hz. MEVLÂNA (1207-1273), insanların kin ve nefretten arınarak akılla ve aşkla yüceleceğine ve ilâhi sevgiye erişeceklerine inanmıştır.”İnsan,akıl,ruh ve sevgi üçgeninden ibarettir” diyerek, akıl ve inançla kabul ettiği İlâhî aşk yolunda tasavvuf düşüncesini zirveye taşıyarak ,aklın,duygunun ve aşkın sesi öğütlerini ve düşüncelerini Mesnevî eserinde dile getirmiştir.

“…Bayramda seyranda bu ana yurtta,/insan birbirine sarılır oğul/Barışıp birleşir sevinçte dertte/taş taşın üstüne örülür oğul…” Âşık İbrahim Güleç(Beyani)- Oğul şiiri 1985 Gençlik Yılı birincilik ödülü)

İnsanlığın iyiliğe, güzelliğe ,doğruya ve barışa erişmesi için,tarih boyunca ilahi buyruklarda ve verilen öğütlerde, kinden, nefretten, yalandan, yanlıştan, sapkınlıktan , aymazlıktan ve tüm kötülüklerden uzak durularak akıl, mantık ve vicdanla hareket edilmesi emredilmiş ve ifade edilmiştir. “Küçük şeyleri büyük sevgiyle ve ilgiyle yap ki ,büyük şeyler kendini çoğaltsın…”Aile Bilgeliği kitabının yazarı Robın Sarma.

Hayat Sizi Seviyor” eserinde L.Hay şöyle demekte:”…Yaratılışın temel taşının atom değil, sevgi olduğuna inanıyoruz…”

“Ah !eski bayramlar” nerede ?deriz çoğu zaman.Eskiye hep özlem vardır.Eski köy odalarında ve hane büyüklerinin odalarında ve diğer evlerde kadın erken ,bayram namazından sonra sofralar kurulurdu. Aynı sülaleden olanlar önceden evlerinde hazırladıkları özel bayram yemeklerini buralarda kurdukları birden çok sofra başında küçüklü –büyüklü toplanarak paylaşırlardı. Tadına doyulmaz yerel lezzetler ve büyüklerin sevgi ve öğütlerle dopdolu tatlı sohbetleri bayrama bayram havası katardı. Yemekten sonra yakınlar arasında bayramlaşma olur ve gençler sofraları evlerine taşıdıktan sonra büyükleriyle bayramlaşmak için sokaklar ve diğer komşular ve tüm köy halkına uğrayarak sevgiyle ve saygıyla bayramlaşırlardı. Toplumsal sevgi dalga dalga çevreye yayılır ve şekerle, ev yapımı tatlılar, baklavalar,börekler yada kurban bayramlarında kavurmalar insanlara ayrı bir heyecan ve tatlılık verirdi. Bayramlar bayram gibi olunca mutluluklar yaygın şekilde artar ve sevgiyi sasyal hayatın temeline yerleştirerek geleceğe yürünür.

Sevgi ve hoş görü paylaşıldıkça büyür,gelişir ve kökleşir. Yaşam daha sağlıklı ve mutlu konuma geçer. Sevgi, dostluk ve iyiliklerle insan gönlü arşa yükselir,ilâhî sevgiyle bütünleşir.

İnsan yaşamında,çocuklarının ve ailesinin öncelikli, vazgeçilmez ve özel bir yeri vardır.keşkeler azaldıkça zamanı, olayları, konuları ve olanakları iyi değerlendirdikçe “iyi insan-iyi vatandaş” çoğalacak huzur, sevgi ve barış yaygınlaşacaktır. Bayramlar bu gerçekleri görmemize büyük katkılar sağlayacaktır.

Sevgi Mengisi

“Dışın güzelliği, için galayı /Yüreği pak eden sevgidir sevgi

Gula gazandıran cennet âlâyı /Hak ile hak eden sevgidir sevgi,

Gönülden sevmeyen Hakk’a eremez /Bakar ama perdelidir göremez

Perdeyi galdıran sevgidir sevgi /Sevgiler ekelim sevgi biçelim…” Neşet Ertaş

Dinî Bayramlar,sevgi ve dostluğun tüm gönüllerde ve toplumda yaygınlaşarak insanların birlikte sosyal yaşamda imece içinde yürümelerini sağlamakta. Ulusal Bayramlar milli duygu ve düşünceleri canlı tutarak toplumsal bilincin ulusal yaşamda temel taşlarını oluşturmaktadır.

Ünlü şair arkadaşım Arif Eren “Yaralar Sevgi İle sarılır” şiirinde şöyle demekte: “ Yalnızlığa kapanmış hüzünlü insanları/ Hayata güler yüzle bakılmalı/Yaralı yürekler sevgiyle sarılmalı/Ki unutsunlar korkulu rüyaları… İnsan gönlüne doğmalı sabah güzeşi/Zaman, herkese bir şeyler vermeli/İnsan gücü alın teriyle süslenmeli/Tutuşmalı bu özlem ateşi/O zaman genişler dar dünyaları/Sokakla barışır küskün pencereler/Oturup mutluluk alfabesini heceler/Memleketimin fedâkar,can insanları.”

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm İslâm âleminin Kurban Bayramını kutluyor, ülkemize ,dünyaya ve tüm insanlığa barış, sevgi ve huzur dolu günler getirmesini , sağlık ve huzur dolu nice bayramlara ve güzel günlere erişmeyi diliyoruz.Sevgi, dostluk ve barış ,insanlığın huzur ve mutluluğunun temel taşıdır. Bu temel anlayışın güçlendirilmeye büyük ihtiyacı bulunmaktadır…