Sındıran’ın kerpiç duvarlarında yaratılan renkli dünyalar

"Çocukların iyi olması için mutlu olmaları gerek.”

Oscar Wilde

Sındıran. Haymana ilçesinde, Ankara’ya 100 km kadar uzaklıktaki bir mahalle. Alınan bir kararla köylerin mahalleye dönüştürüldüğü mahallelerden… Aslında Sındıran renkli. Örneğin bir Kemal Ermiş Amcası var ki, Milli Mücadeleyi soluksuz anlatıyor. Adı bu yüzden Kemal Paşa’ya çıkmış…
Bugün (11 Eylül) okullar açıldı ve Sındıran’da açılış şenlikle oldu. Şenlik sadece okulun bahçesinde değildi aslında. Mahallenin pek çok duvarı renkli boyanmış, hatıra fotoğrafı çekme yerleri oluşturulmuş, bir de parkın açılışı bugüne denk getirilmişti…

Çiçekle başlayan, şenliğe uzayan yol

Şenliğe varan günlerin başlangıcına gidelim! Kısaca…Her şey Haymana Belediye Başkan Yardımcısı Enver Yurtdaş’ın bilim insanlarının sadece bir tepede bulduğu çiçeği öğrenmesiyle başladı sanki. Başkan Özdemir Turgut’un da tam desteğini alan Yurtdaş, çiçeği müthiş sahiplendi. Darısı Ankara’nın diğer endemiklerinin başına diyelim, kısa anmamıza devam edelim. Mecit Hoca (Prof.Dr. Mecit Vural) çiçeği bir türlü bulamadığı söylemiş, bir tura birlikte çıkmıştık. Bir tepede bulduk, pek mutlu olduk. Yurtdaş, çiçeği duyduğu an heyecanlanmıştı, hemen görmek istedi. Birlikte gittik. Bir parantez açayım, Yurtdaş’ın görmeden önceki heyecanının hiç bitmediğini hemen ekleyeyim…

Yurtdaş çiçeği sosyal medyada paylaştı, çiçek halkın da ilgisini çekti, adı da bir başka güzel oldu. Artık bu nadide çiçek Haymana zarif akyıldızı olarak anılacaktı. Derken müthiş bir haber gelmesin mi? Çiçek iki tepede daha bulunmuştu. Halen tehlike durumu kırmızı çizgide olan çiçek için umut artık gitgide artıyordu. Çiçeğin büyütülmüş fotoğrafı, köyün unutulmuş bir köşesindeki unutulmuş bir duvarının kaderini değiştirdi. Duvar artık zarif akyıldız açmış, altına da oturma yeri gelmişti. Bildiğin fotoğraf köşesi oldu.“Her şey o duvarla başladı” diyor Yurtdaş. Duvar o kadar güzel olmuştu ki yalnız kalmamalıydı.
Önündeki boş alan park oldu. Evlerin hatta arsaların kerpiç duvarlarına renkli yazılar, çiçek resimleri ve ayrıntısı aşağıdaki bir tarihi fotoğraf geldi…


Kerpiç duvarlarda renkli dünyalar


Önce Yenimahalle Belediyesi’nden Ressam Cihan Kırbıyık bazı duvarları renklendirdi. Sonra bir arkadaşlarıyla birlikte Ressam Büşra ve Mehmet Babat Çifti.

Sanırım Babatlar acil bir iş çıktığından ufak tefek düzeltmeleri yapmak için bir daha uğrayacaklar ama açılış beklemezdi. Okulların açılışı çok önceden belliydi. Ayrıca açılış Sakarya Meydan Muharebesi günlerine denk geliyordu ve Sındıran’ın kurtuluş günündeydi. Haymana, tıpkı kardeş şehri Polatlı gibi 22 gün sürecek şenlikle bu anlamlı zaferi kutlamaları şenliğe dönüştürmüştü. Şenlik okul bahçesindeydi ama şenlik daha bahçeye gelmeden başlamıştı! Renkli duvarlar, önce parka sonra okul bahçesine dek giden keyifli bir yürüyüş rotası oluşturuyor. Ankara’dan gelenlerle birlikte Sındıranlılar bir renkli duvardan diğerine gezerken hatıra fotoğrafları çekildi.

Bilinen fotoğraftaki bilinmeyen ayrıntı


Renklendirilen bir duvar tanıdık bir fotoğrafla tarihi bir anı yaşatıyor. İnternette “ Mustafa Kemal Paşa ve deveciler”diye yazdığınızda karşınıza çıkacak birkaç fotoğraftan birisi duvardaki. Fotoğrafın altında da arama yaparken yazdığınızdan çok farklı bir açıklama çıkmayabilir. Duvardaki canlandırmanın altında da yazı var ve bir ayrıntı içeriyor. Mustafa Kemal Paşa, yaveri Muzaffer Kılıç ve karşılarındaki Deveci Kavo. Kavo Sındıran’lı. Torunu Menderes Deveci Sındıran’da yaşamaya devam ediyor. Atatürk’ü dedesinden annesinin dinlediğini, o anı hiç unutmadığını anlattı. Gururla. Amcasının oğlu da Haymanalılar Federasyon başkanlığı yapıyormuş, tanıştık, o da tarihi fotoğraftan duvara yansıyan anın gururunu paylaşıyordu.
Atatürk’ün dedelerine bir kâğıt verdiğini, onunla sıkıntılı bir süreçte alınabilen tuzu dedesinin kolayca alabildiğini ama ne yazık ki bu değerli kâğıdı bir süre sonra kaptırdığını da anlattılar… Menderes Deveci’ye sordum, artık develeri yokmuş ama hayvancılıkla uğraşıyorlarmış. Bugün o buluşmanın canlandırıldığı duvarın hemen yanındaki yerde çocukluğunda develerin olduğunu
hatırlıyor. Hoş bir tesadüf…

Önünde fotoğraf çekinen öğretmen ve öğrencilere duygularını sormuş, yazmalarını istemiştim.
Akşama kalmadı yanıtları geldi. İçinde büyük dedesi Kavo olan öğrencinin yanıtının da bulunduğu cümlelerde mutluluk da gurur da vardı ve öylesine içtendi ki kısaltmak veya değiştirmek olmazdı. Pırıl pırıl öğrenci ve öğretmenlerime sevgiyle, saygıyla…

“Sındıran'ın devecisi Kavo ile Atatürk tanışmışlar. Keşke biz de Atatürk ile tanışsaydık.”
Huzeyfe ÖZGÜR, 4/A


“Atatürk'ü bizim köyde görmek mutluluk ve gurur verici. Bu topraklarda Atatürk'ün de ayak izinin olması beni çok mutlu ediyor.”
Esma YEMEZ, 4/A


“Öğrendiğim kadarıyla Kavo, Çubuk'a tuz götürüp satarmış. Kurtuluş Savaşı sırasında, tesadüfen Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaşmış ve onu pilav sofrasına davet etmiş. Bu davette sohbet etmişler.Bundan sonra ordunun tuz ihtiyacını Kavo karşılamış.”
İlyas GÜÇLÜ, 4/A


“Babama sordum. Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk bizim köylü Deveci Kavo ile sohbet ediyor.
Atatürk kendisini tanıtmadan soruyor:– Sen Atatürk'ü tanır mısın? Kavo cevap veriyor:– Atatürk'ü nasıl tanıyayım, o bizler gibi değil ki... Atatürk koca aslana benzer.
Ebrar DİNÇ, 4/A


“Duvardaki resimler çok güzel. Atatürk'ün karşısında duran benim dedem. O resmi duvarda görünce çok mutlu oldum. Ben de resim defterime çizeceğim.”
Hira Nur Deveci, 5/A

 ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.’ diyen bir ‘Lider’in önderliğinde milletin varlığının devamı için bağımsızlık mücadelesinde topyekûn savaşılmış ve bu mücadelenin en önemli parçalarından biri Haymana olmuştur. Bir öğretmen olarak burada görev yapmaktan onur duyuyorum. Bizlere bırakılan bu vatan için canla başla mücadele eden Haymana'ya bir nebze olsun görevimizle katkıda bulunuyorsak ne mutlu bizlere... “

Sevgi KOZ, Öğretmen, Yenice İlkokulu


‘’ ‘Hayal gücünü geliştiren en önemli unsurlardan biri sanattır.’ Hayal etmenin sınırı yoktur.
Sındıran’da hayal gücünün ve sanatın duvarlardaki yansımalarını görmek bizleri ve öğrencilerimizi çok mutlu etti.”

Yasemin ULAŞ, Okul Müdürü

Okuldaki şenlik

Sonra okulun bahçesindeki şenlik başladı. Dilerim tüm okulların ilk günü hep böyle olur, mutluluk  eğitim-öğretim yılı boyunca sürer… Diyarbakır’dan gelen halk oyunları ekibi, palyaçolar, hep birlikte çekilen halaylar, çekilişle dağıtılan çeşitli hediyelerle tablet ve bisikletler. Sizi bilmem ama ben hiç böylesi coşkulu bir okul açılışı yaşamadım. Haymana gezilerine yeni bir durak eklendi artık. Sındıran’ın kerpiç duvarlarındaki renkli dünyalar…