ŞİMŞEK’İN TWEETİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomi programının üç temel bileşeni...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomi programının üç temel bileşeni olduğunu söyledi.

Şimşek diyor ki:

Programımızın üç temel bileşeni var:

– Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi; yani deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi,

– Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma ve enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası,

– Makro finansal istikrarı ve diğer tüm kazanımları kalıcı hale getirecek yapısal reformlar.

Mehmet Şimşek’in bu dediklerini yapmak keşke bir tweet atmak kadar kolay olabilseydi.

Mehmet Şimşek’in bu dediklerini yapabilmek için önce güven gerekir!

Sadece iç piyasada halkın ve yatırımcıların güvenmesi de yetmez dışarıdaki yatırımcıların ve dış kamuoyunun da güvenini kazanmak gerekir!

İşte tabiri caizse zurnanın zırt dediği noktada işte tam burasıdır!

Bugün Türkiye’de uygulanan Baas tipi tek adam rejimi ile ne içeride ve nede dışarıda güven sağlamanız hiçbir şekilde mümkün değildir!

Bırakın Mehmet Şimşek’i John Maynard Keynes’i getirip ekonominin başına oturtsanız bu düzende piyasaların güvenini tesis edemeyecektir.

Bakın açıkça söylemek gerekirse Mehmet Şimşeğin bakanlıktaki kaderi Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkacak bir çift lakırdıya, onun canını ne kadar sıkacağına ve tahammülünü ne kadar zorlayacağına bağlıdır!

Mehmet Şimşek’in böyle bir programı yapıp uygulamaya koyabileceği kendine ait bir siyasi gücü yoktur. Malum bu sistemde tüm bakanlar ancak atanmış özel yetkili danışmanlar ya da sekreterler kadar etkin ve güçlüdür.

Hatırlayın eskiden devlette üçlü kararname ile atanmış müsteşarlar vardı. Eski sistemde müsteşarlar bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı imzası ile atanır ya da görevden alınırdı. Bu atama yöntemi devlette iktidarlara bağlı olarak sık sık değişen tepe kadro uygulamasını önler, devlet ve bürokrasi hafızasını korurdu şimdi bu buharlaştı, bunun buharlaşmasının yanı sıra bakanlar bile artık bir müsteşar gücünde değil.

Recep beyin ben durduğum yerde duruyorum Mehmet Bey ve Hafize Hanımın politikalarına şimdilik göz yumuyorum yaklaşımı ortadayken Mehmet Şimşek’in yapısal reformlar yapabileceğine inanmak için kolayca kandırılabilen bir çocuk olmak gerekmez mi?

Ayrıca yapısal reformlardan kastı ne?

Bir üretim ekonomisi yaratabilmek için acil gerekli reformların başında eğitim reformu gelir.

Çağdaş toplumlar ile üretimde yarışabilecek nitelikli, katma değeri yüksek ürünler üretmeyi bilen işveren ve işgücü yaratmadan bir toplum üretim toplumuna dönüşemez!

Bunun için:

  1. Bilim eğitimi
  2. Sanat eğitimi
  3. Spor eğitimi

Olmazsa olmaz mutlak gerekliliktir!

Dini ve ideolojik doğmalar ile beyni formatlanan nesiller yetiştirme hevesinden vazgeçip bilimsel ve sanatsal temellere oturan yeni bir eğitim modeline geçmeden ne yaparsan yap yapısal reform yaptım diyemezsin!

Peki, Mehmet Şimşek’in gücü buna yeter mi?