ŞİDDET KAVRAMI

Dünya Sağlık Örgütü (2002) şiddet kavramını; fiziksel güç ya da kuvvetin amaçlı bir şekilde kendisine ya da bir başkasına fiziksel, psikolojik, ölüme ve gelişim sorunlarına neden olacak şekilde tehdit edici biçimde davranması olarak tanımlanmaktadır. 

Aile içi şiddet ise aynı evde yaşayan bireylerden birisinin diğer aile üyelerine yönelik tehdit, baskı ve kontrol içeren, fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik zarar görmesine veya acı çekmesine neden olan her türlü davranış olarak tanımlanmaktadır. 

Şiddetin nedenleri; 

Biyolojik Faktörler 

Psikososyal Faktörler 

Sosyoekonomik Faktörler 

Psikolojik Faktörler

Diğer Faktörler(madde kullanımı)

Şiddet öğrenilmiş bir eylem olabilir. Rol model aldığınız kişilerin ilişkilerinde şiddetle karşılaşmış olabilirsiniz. Çocukluk dönemlerinizden kalma bir baş etme stratejisi ya da durumu kurtarma eylemi olabilir. Ya da çocukluk döneminde şiddete maruz kaldığınız için şiddeti normalleştirebilirsiniz. Yaşam koşullarınız ve beklentilerinizin karşılanması ya da iyileştirilmesi için şiddete başvuruyor olabilirsiniz. Kullandığınız kimyasal maddelerin etkisiyle şiddet uyguluyor olabilirsiniz. Tüm bunları bilinçli bir şekilde düşündüğünüzde, şiddetin bir çözüm değil, yolunuzu daha çok bulanıklaştırdığını da anlayabilirsiniz. Bahsedilen durumların birçoğuyla karşılaşmış ya da hala karşılaşıyor olabilirsiniz ancak hiçbir durum şiddeti normalleştirmez. Şiddet reddedilen bir eylem türüdür. Yani yapılmaması, uygulanmaması gereken bir eylem türüdür. Karşıdaki canlıya zarar vermek sizi üstün kılmaz ya da sorunlarınız çözülmez. Aksine her şiddet uyguladığınız da yeni bir sorun daha yaratmış olursunuz ve o sorunlar yakanızı bırakmaz. Bu nedenle şiddetin hiçbir haklı gerekçesi olmaz. Öfkenizi kontrol etmelisiniz. Gerekirse çeşitli meditasyon yöntemleri ile örneğin; 4 saniye ağızdan nefes alıp 7 saniye nefesinizi tutup 8 saniye de ağızdan verdiğinizde sakinleşmenin ilk adımını atmış olursunuz. Düzenli uyku, sosyalleşmek, hobilerinizin peşinden gitmek öfkeniz için rahatlatıcı olacaktır. Her sorun çözümüyle birlikte gelir, olay olan güç göstermektir. Zor olanı yapın ve yaşamın matematiğini çözün.