Öfkenin rengi

Ben hayatımda hiç öfkelenmedim, kimseyi kırmadım ya da üzmedim diyebilir miyiz? Mutlaka olmuştur, olmadıysa da o kişi bizden değildir çünkü biz toplum olarak biraz sinirliyiz, sinir de öfke yapıyor bünyede. Nedeni mi? Oralara hiç girmeyelim isterseniz, uçsuz bucaksız labirentler gibidir sonu gelmeyen.

Ben hayatımda hiç öfkelenmedim, kimseyi kırmadım ya da üzmedim diyebilir miyiz? Mutlaka olmuştur, olmadıysa da o kişi bizden değildir çünkü biz toplum olarak biraz sinirliyiz, sinir de öfke yapıyor bünyede. Nedeni mi? Oralara hiç girmeyelim isterseniz, uçsuz bucaksız labirentler gibidir sonu gelmeyen.

Dilin rengini sertliğine göre değerlendirelim, sarı, mavi ve yeşil olsun. Maviyi azarlamak, yeşili eyvallah etmek, sarıyı da uzlaşmak olarak adlandıralım. İnsanlar öfkelendiğinde karşısındaki insanın konumuna göre renk kullanır. Örneğin bir memur amirine karşı yeşil dil kullanırken, amir memuruna karşı mavi dil kullanır. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Amir ve memur tanımını tamamen sembolik olarak verdim. Anne, baba, sevgili, kardeş, arkadaş, komşu, trafikte, okulda, fabrikada hayatın her alanında gücü yeten zayıf gördüğüne, haklı ya da haksız olması çok şey ifade etmez, mavi dili kullanır.

Kişinin dili mavi ise bazı durumlarda karşısındaki kişiyi tartmak için sarı dil kullanır, çünkü karşısındakinin gücünü bilmediğinden sert kayaya çarpmak istemez. Eğer karşısındaki mavi ise hemen yeşile geçer. Biz buna çark etmek diyoruz.

Oysa insan olarak haklı ya da haksız olduğuna bakmadan öfke dilini hep sarıyı yani uzlaşı dilini kullanamayız mı? Neden mavi ya da yeşili kullanırız. Çünkü toplumda uzlaşı dili laldır, haklı olmak gibi bir ego hastalığı vardır. Siz sarıyı kullanmaya çalıştıkça karşınızdaki mavi olacağım der ve sizden yeşil olmanızı ister. Bütün kavgalar ölümler, yaralamalar ayrılmalar kısacası anlaşmazlıklar da bu iki dilin sarıda buluşamadığından meydana gelir. Oysa sarı ile mavinin karışımından yeşili elde ederiz, baharı yaratırız istersek …

Bugünkü konuğum, şair, Cemal Karakuş: Mart 1975’te Ankara Kayaş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini; Üreğil İlkokulu, Etlik İlköğretim Okulu ve Yalçın Eskiyapan Ortaokulu’nda tamamladı.

Ankara Etlik Lisesi’nden 1992 yılında mezun oldu. 1985-1990 yılları arasında ODTÜ yüzme ve su topu Takımlarında serbest yüzücü olarak spor yaptı. 1989-1990 yıllarında çeşitli derneklerde tiyatro oyunculuğu yaptı. Eylül, 1994’te Emeğin Kurtuluşu davasında Babür Pınar ile yargılandı. DGM’nin hapis kararı (2 yıl 6 ay) Yargıtay da bozuldu. 2000 yılında Gökçeada İmroz ile tanıştı. 2005 yılından bu yana adada yaşamaktadır. Zıpkın ile balık avcılığı yapmaktadır. Yıllar sonra ODTÜ bünyesinde sualtı sporları yapmaya başladı. ODTÜ SAS takımıyla Türkiye şampiyonlukları yaşadı, bireysel olarak aldığı derecelerle gümüş madalya kürsüsüne çıktı. ODTÜ SAS Marşını yazdı ve besteledi. 2017 Avrupa Şampiyonasında -56 metre mono fin branşında dalarak ülkesini temsil etti. 2018 yılında Türkiye şampiyonasında -57 metreye dalarak mono fin branşında Türkiye ikincisi oldu. Uluslararası Kaş Open Turnuvasında bronz madalyayı küp apnea (Jump Blue) branşıyla ülkesine kazandırdı. 2018 yılından itibaren aktif spor yaşamına antrenörlüğü ekleyerek devam etmektedir. Şiirleri Damar, Berfin Bahar ve (İsveç’te hazırlanan) Vizyon dergilerinde yayımlandı.

ODTÜ SAS MARŞI

Tek nefes olmuş sualtı bilinci

Kolektif akıl idmanlarda

Türkiye’de yoktur onun rakibi

Tek solukta şampiyon işte ODTÜ SAS

İniyoruz diplere korkusuz

Maviden doğma düşlerle

Bilim önümüzde aydınlık

Palet palet çıkıyor işte ODTÜ SAS

Yeryüzüne şampiyon işte ODTÜ SAS

BELKİ DE KAFDAĞI GÖKÇEADADIR

Kırlangıç Ege derinliklerinden geldi

Arkasında kıpkızıl güneş

Tasos ve Samosrtraki

Karabataklar uçmayı öğrenmiş martılar

İşte tam orada

Seni karşılamağa çıktığım noktada

Gezintiye çıkmış fok

Ve avlanmaya inmiş orkinosla

Su anını yaşarken

İpi kesilmiş uçurtma

Yitik uğultudan

Karada sığırcık periler toplandı

Papatya neşen tabutu kırarken

Hangi ölümlünün gövdesi

Yedi kat derinine inip

Heybesinden sevgi çıkarır toprağın

Anka’nın arkadaşı sevdan

Kafdağı’ndan gelen masalcı

Çocuk yüreğiyle algılar Dünya’yı

Sarkıt mağaralar

Magmaya inen yeraltı nehirleri

Buharlaşan cinler

Tabiatın öfkesiyle patlayan yanardağ

Verimli olsun diye karışır Dünya’ya

Sesin büyülerken gençliğimi

Gökyüzü gürlüyor şimşekler çakıyor

Asitsiz bin yıllık sabır bulutları

Yağacak toprağa

Mor gülücüklerin eşliğinde