Şair arkadaşım Bayram Atakul, benim düz yazıyla anlattığım kitapları güzel bir şiirle dile getirmiş. Bugün sizlerle bu şiiri paylaşacağım. Şiirin başlığı, yazımın da başlığı aynı zamanda. Kitabın, kitap olma aşamasındaki yolculuğunu o kadar güzel anlatmış ki, tek dizesini ayırmadan buraya alıyorum. Okuyunca bana hak vereceğinize inanıyorum.
Ben bu şiiri ilk okuduğumda, Bayrama’a bu şiir hakkında mutlaka yazarım dedim. Çok sade ve güzel bir dille kurgulamış şiiri. Altı bölüme ayırarak, okunmasını daha da kolaylaştırmış. Her bölüm kitabın yolculuğuna katkıda bulunuyor.
1 “Yolları severim, yolculukları da/Hele bir kitapsa yola çıkacak olan/Yazar, bir yolcudur kitabın içinde/Yazarlık, bir yolculuktur bilinmez ufuklara doğru/Kitaplarla birlikte dağları aşar giderim.…Ne güzeldir yoldaşınla yolculuk/Çamurlu sokaklara bata çıka giderim…Hiç umurumda olmaz/ Gün gelip kitabın kanat takıp takmayacağı/
Yeter de artar kalemimin duyduğu o heyecan o kalp atışı, o coşku/Kitap, yazara çoktan takmıştır kanatlarını/Kitapla birlikte uçar giderim…”
2 “Kitabın/En güzel ve en çileli yolculuğu/Matbaaya giden yoldadır/Kitap, alıp başını gider/Bazen tırıs bazen dört nala/Yüreğiniz ve bilinciniz peşi sıra….Aylarca/Belki de yıllarca/
Besler büyütürsünüz….Besler büyütürsünüz/Annesinin memesini emen bir bebek gibi/Uykularınızı böler geceleri…Kitabı elinize alıp koklamak/Ödüldür emeğinize,/Yüreğinize/
İmzaladığınız her kitap/ Sıcak bir gülümsemedir/Sizin ve dostlarınızın gözlerine…”
3 “Bir köy çocuğu olarak/Başka bir biçimde anlatayım size/Kitabın yolculuğunu:/
Önce sürdük tarlayı/Ektik tohumları/Yeşerdi ekinler/Eğdi başaklarını /Biçtik/Taşıdık harman yerine/Sürdük döğenlerle, savurduk yellerle/Sapını, samanını ayırdık/Harman yerinde pırıl pırıl/Buğday taneleri/Öğütülüp un olacak değirmen taşları arasında/Sonra soframıza ekmek…
Elinizdeki her iyi kitap/Ekmeğidir yüreğinizin/Işığıdır gözlerinizin/Ya başucu kitabınız olacak/
Ya da arada bir anımsadığınız/Eski sevgiliniz gibi/Unutulacak….”
4 “Neşeli kelebekler/Okura ulaşan kitap/Çıkar kozasından bir kelebeğe dönüşür/Sayfaları çevirdikçe rüzgâr/Keyifle çırpar kanatlarını”
5 “Hüzünlü kitaplar/Okuruyla buluşsa da kitap/Dokunmazsa yüreklere/Bulamaz rüzgârını/
Kanatsız kuşa dönüşür/Kalır raflarda binlerce kitap arasında/Hüzün içinde sayfaları”
6 “Ayak izleri/Karlardaki ayak izleri silinir gider/Yağmurlar silip süpürür topraktakini/Her kitaptan geride kalan/Çıplak ayaklı bir sevgilinin/Taze betondaki ayak izleri”
17 Ocak 2022 tarihinde bu köşede yayınlanan yazımın başlığı ”Şiir Yaşamı Güzelleştirir” idi. Şiirin yaşamı güzelleştirdiğine bir kere daha inandım, Atakul’un bu şiirini okuyunca. “Kitabın en güzel ve en çileli yolculuğu”nu ne kadar güzel anlatıyor mısralarında. Matbaaya giden her kitap yazarını heyecanlandırır. Yazarın kitabının çıkmasını beklerken, çıktığında ve kitabı ilk eline aldığındaki heyecanı yaşaması ne kadar güzeldir. Bunu ben ilk kitabım olan, “Köşede Kalmasın”da yaşadım.
Atakul, kitapla ilgili ne varsa bu şiirinde dile getiriyor. Okuruyla buluşan kitap, yüreklere dokunmazsa rüzgârını bulamayan bir kuşa dönüşür. Raflarda bir süre kaldıktan sonra ya kağıt olmak üzere fabrikaya gönderilir ya da yıllarca alıcısını bekler.
Okura ulaşan ve yüreklere dokunan kitaplarsa elden ele dolaşır. Ne raflarda kalır ne de okur bekler. Okuması gereken ve kitabın kıymetini bilen ellere ulaşmıştır çünkü.
Macit Gökberk, kitapla ilgili görüşünü dile getirirken; “Kitap, bir yandan geçmiş kuşakların kültürdeki kazanç ve başarılarını bize güvenecek bir biçimde ulaştırması, öbür yandan da yaşayan kuşakların oluş halindeki düşünce, görüş ve duygularını yayması, dolayısıyla karşılıklı uyarmalara yol açması ile tam bir kültür değeridir.” diyor.
Stefan Zweigh’da, bir yazısında şöyle der: “İnsan hayatının bütününü, ancak kitaplarla kurduğu içtenliğin yoğunluğu ölçüsünde derinliğine yaşayabilir; çünkü sevgi dolu insan, ancak kitabın görkemli yardımları sayesindedir ki dünyayı yalnızca kendi gözleriyle değil, fakat bir mucize gibi, sayısız insanların ruhsal bakışlarıyla görebilir.”
Zweigh’kında belirttiği gibi bizim başka insanların dünyalarını anlamak için kitaplara ihtiyacımız vardır. Atakul’un kitaplara yolculuk için yazdığı bu yalın şiiri severek okuyacağınızı umuyor ve diliyorum.